charlotterudenstam

Morgon med ayurveda

Jag gick på grundkurs i ayurveda förra helgen, hos Susanne Montelius, som driver yantra.nu i Gränna. Mycket fakta var det...


Jag gick på grundkurs i ayurveda förra helgen, hos Susanne Montelius, som driver yantra.nu i Gränna.

Mycket fakta var det. Lite klokare blev jag. Räknar mig som intresserad, om än inte frälst. Men något bara måste det ligga i en "lära" som överlevt i flera tusen år.

Nu behöver jag praktisera mina lärdomar och så småningom fördjupa mig mer i ayurveda.

Jag vill må bra. Jag vill må bra både fysiskt och psykiskt. Jag vill ha en förening mellan min kropp och min själ. Jag vill ta hand om min kropp. Jag vill hedra min kropp, genom att bry mig om den, ta hänsyn till den och älska den.

När jag visar min kropp uppmärksamhet kommer den att belöna mig. Det vet jag.

Susanne sa, klokt nog, att vi kursdeltagare (alla kvinnor så klart) skulle börja med att göra en förändring, istället för att gå in på hard core ayurveda direkt. Skulle jag försöka med något sådant skulle jag misslyckas direkt.

Susanne beskriv sin ayurvediska morgonritual – och jag funderade, när jobbar den kvinnan? När jag räknade ihop insåg jag att hon ägnar (när hon gör sina ayurvediska morgonbestyr) två – tre timmar åt dem.

Här är några moment:

1. Drick varmt eller hett vatten. Gärna ”långkokt” vatten, det vill säga vatten som du kokat 5-15 minuter (beroende på vilken ayurvedisk kroppstyp du är, vata, pitta eller kapha) kvällen innan och hällt i termos.

2. Gör en egenmassage med kallpressad kravmärkt sesamolja. Olja in hela kroppen, börja med tårna och gå uppåt, riktning hjärtat hela tiden. Om du är kvinna, ge lite extra omsorg om brösten, massera dem gärna hundra varv. Avsluta med att massera knoppen. Sammanlagt tar den här proceduren 15-20 minuter.

3. Sitt ner. Andas in genom ena näsborren och ut genom den andra. Täck för den näsborre som är inaktiv med ena handens tumme. Andas naturligt. Fortsätt 1-5 minuter.

4. Meditera sittande, använd gärna ett mantra. Sitt still, betrakta dina tankar. Möt dagen. 10-20 minuter.

5. Gör ett yogapass - som i Susannes värld börjar med ca 10 minuter kung fu uppvärmning… 20-30 minuter.

6. Tvätta dina tänder, inklusive skrapa din tunga, så du får bort gammalt slagg.

7. Sedan var det några saker till på listan som jag inte minns just nu.

8. Sista punkten: Om du nu är hungrig, ät frukost…

Nåväl, jag gör sedan några dagar de första fyra punkterna. (Och den åttonde). Ännu märker jag inga revolutionerande förändringar, men jag hoppas att min kropp är glad över att jag kelar med den på detta sätt. Kanske det också ger mig klarare tankar. Vem vet.

Mer om ayurveda kommer senare.

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Härligt Charlotte din kropp och ditt sinne kommer belöna dig i takt med ditt införlivande av Ayurvediska rutiner. Allt vi uppmärksammar med njutning och glädje svarar an med samma energi... Att spendera 2 - 3 timmar per dag åt dig själv och i dig själv, ger både dig och din omgivning glädje. Det vi har lust till finns det tid till :-)eller åtminstone försöker vi skapa så mycket tid som möjligt till det som ger oss något... Så kela på Charlotte och upplev förändringar :-) Susanne Montelius Yantra AyurVeda AB

    SvaraRadera
  2. Härligt Charlotte din kropp och ditt sinne kommer belöna dig i takt med ditt införlivande av Ayurvediska rutiner. Allt vi uppmärksammar med njutning och glädje svarar an med samma energi... Att spendera 2 - 3 timmar per dag åt dig själv och i dig själv, ger både dig och din omgivning glädje. Det vi har lust till finns det tid till :-)eller åtminstone försöker vi skapa så mycket tid som möjligt till det som ger oss något... Så kela på Charlotte och upplev förändringar :-) Susanne Montelius Yantra AyurVeda AB

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item