charlottecronquist

Mötesplats Göran

Så var det dags för Mötesplats Göran igen. Temat var kvinnligt entreprenörskap med ledorden mod, passion och medkänsla. Vi var ungefär 300...


Så var det dags för Mötesplats Göran igen. Temat var kvinnligt entreprenörskap med ledorden mod, passion och medkänsla.
Vi var ungefär 300 kvinnor och en handfull män som befann oss i VIP-utrymmet på MFF:s nya stadion i Malmö. Ljusa stor utrymmen högt upp i den stora tefatsliknande byggnaden. Utanför blåste stormen.
Det kändes som alldeles rätt plats för kvinnor att mötas.
Det var en fröjd att höra initiativtagarna Åsa Skogström Feldt och Susanne Brannebo Anvell berätta om varför de startade nätverket för tio år sedan. De jobbade båda på Ericsson, arbetade 70–80 timmar i veckan, visste knappt vilken världsdel de vaknade i men visste intuitivt att de var något mer eller annat de ville: De ville skapa ett nätverk där en av deviserna är balans i livet.
– Vi ville tillföra ett sammanhang där man kan ta hänsyn till hela människan och där det inte fanns några måsten och där vart och en kan bidra efter sin förmåga och där var och en själv formar sitt engagemang, sa Åsa.
– Jag upptäckte hur sant detta är: Ju mer man ger utan att förvänta sig att få något tillbaka, desto mer kommer man att få, sa Susanne.
– Jag är lite långsam av mig, sa Åsa. För mig tog det fem år innan polletten trillade ner och jag började söka efter balans i livet.
Karriären på Ericsson lämnade en kraschad relation efter sig och en Åsa som sökte mening. I dag är hon lyckligt gift och är stolt vd för Hungerprojektet.
Susanne susade på i samma hårda tempo – även när hon var gravid. Ett av hennes största uppvaknande kom i och med makens svåra sjukdom och död. Det bidrog till att ge henne perspektiv.
Så klart har Göran lärt dem mycket genom åren.
– Jag har lärt mig att önska saker högt, sa Åsa.
– Jag har lärt mig att öppenhet skapar större möjlighet och kan bidra till ett mer jämställd arbetsliv, sa Susanne.
Sedan fikc vi några kloka ord från Petra Brylander och Lisa Lindström, som var nominerade till Göranpriset.
– Fokusera på det du är bra på. Du behöver inte kunna allt, sa Petra Brylander, chef på Malmö stadsteater.
– Om du ska våga göra saker måste du ha en grundtrygghet i vem du är. Ställ dig den frågan: Vem är jag? Var noga med att det är du själv som tar ställning till den feedback som du får för att du gör något på ditt sätt. Bestäm dig på vad du inte ska lyssna på, sa Lisa Lindström VD på Doberman som en liten stund senare blev en bejublad Görnaprismottagare. Så här kommmenterade hon priset:
– Ni är modiga som vågar välja mig.
Therese Albrechtson är den 23-åriga prisbelönta entreprenören (numera även författare) som dyker upp överallt. Hon talar på allt från toppmöten inom EU (i Prag stod både hon och Barack Obama på talarlistan). Hon är energin och entusiasmen personifierad och drog ner en massa skratt under sin föreläsning. Hon var allra bäst när hon började svara på frågor, drog ner i tempo och visade en reflekterande sidan.
Hennes tre ledord är våga, vårda, vinn.
– Våga göra misstag, sa Therese glatt och radade upp flera tillfällen då hon själv gjort bort sig. Kör istället för att bara tänka, gör istället för att bara planera, välj möjligheter eller problem, fortsatte hon och visade att hon lever som hon är.
Mötesplatsens stora dragplåster var Amelia Adamo – kvinnan både bakom och framför Amelia, Tara och M-magasin. Hon ses på M-magasins omslag, i varierande påklädningsgrad. Hon säger vad hon tycker. Hon styr med hela handen. Hon har sina åsikter klara på sig. Hon är en Pippi Långstrump som går före andra. Men dem hon värnar om, de som är hennes målgrupp är Tommy och Annika. Därför har hon stor respekt för deras val och preferenser. Så hon skriver om vallfärder till Ullared, även om hon säger att hon fortfarande inte förstår tjusningen med just det.
När italienfödda Amelia har blivit misstänkliggjord av svenskar har hon lärt sig vad som får oss att tystna. Hon säger helt enkelt:
– Jag är född överdriven. Jag är från ett operaland!
Det är klart att det har sina sidor att vara så synlig som Amelia väljer att vara. Det har hennes barn fått känna av.
– Mamma, det går inte att skämmas för dig längre, det är överfullt och: Jag har lärt mig av dig att det inte gör något att vara pinsam, är saker barnen sagt till henne.
Det Amelia brinner för att ha med i sina tidningar är tre saker som tidigare var tabu i damtidningsvärlden – ekonomi för kvinnor, kvinnor och jobb och män.
Hon gjorde en kul – och träffande beskrivning av sina läsare.
De som läser Amelia (runt 30) vill kunna stänga dörren till toaletten. De är omgivna av barn och får aldrig vara i fred.
De som läser Tara (runt 40) får stå och vänta på sin tur, badrummet är fyllt av hygieniska tonåringar som ständigt duschar. När det blir hennes tur är spegeln immig och när hon torkat bort imman ser hon sig själv i spegeln och upptäcker att håret är ett fågelbo: Oj, jag måste gå till frissan.
De som läser M-magasin (50+) vill ha sällskap på toan och hoppas att något barnbarn ska komma in och säga: Farmor, får jag kissa på pottan?
Amelia är född 1947. M-magasin är en tidning för hennes generation. De som aldrig blir gamla. Som lever långa kvinnoliv och inte tror att livet har passerat vid 40. Vad Amelia har insett är att 50+ personer har 70 procent av köpkraften och 80 procent av förmögenheterna. Ändå riktar sig bara 5 av marknadsföringen till dem…
Hon slutar med ett citat av Ingvar Kamprad, som kan glädja alla, oavsett kön:
Det mesta är fortfarande ogjort.
Underbara framtid.


Related

Nätverket Göran 2270416687097790481

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item