charlotterudenstam

Trygga kvinnor får orgasm - vid orgasm tystnar kvinnors hjärnor

En hyllning till kvinnans yoni och hennes orgasmiska förmåga. Från vaginarts.com Här får du söndagsläsning.  Jag har översatt stora ...

En hyllning till kvinnans yoni och hennes orgasmiska förmåga. Från vaginarts.com


Här får du söndagsläsning. 

Jag har översatt stora delar av en artikel om orgasmer i Scientific American. 
Originalet finner du här. 
Jag kommer att återkomma till ämnet orgasmer, riktigt när vet jag inte, men det kommer när det känns rätt. 
Detta inlägg skildrar "bevisbara" aspekter.


Vad händer i hjärnan när vi får orgasm? Det har neorologen Martin Portner rett ut i Scientific American.
Vilka är då de neurologiska rötterna till orgasm? Portner säger att det finns några principer för njutning. De är:
Sexuell lust och orgasm är påverkade av olika saker i hjärnan och i nervsystemet som i sin tur kontrollerar de sexuella körtlarna och könsorganen.
Vad som gör att någon känner lust kan skilja sig åt mellan män och kvinnor, men forskare har upptäckt att det finns förvånande likheter. Det är exempelvis så att både kvinnor och män tänder på att visuella stimuli, alltså på att titta.
För att få orgasm krävs mer än kåthet. En vetenskaplig studie, där en kvinna som fått äggstockarna bortopererade, fick testosteronplåster. Tre månader senare började hennes lust komma tillbaka. Till slut kunde hon ha sex med sin man och också få orgasm. Då visade det sig att hon var en av dem som hade fått sockerpiller…
Kvinnans erfarenheter visar hur komplex kåtheten är. Vi påverkas till exempel av hjärnan och nervsystemet som kontroller sexkörtlar och könsorgan. I kvinnans fall kan det alltså vara så att själva det faktum att hon deltog i studien och tänkte mycket på sex stimulerade hennes sexlust.
För att få orgasm krävs mer än att vara kåt. Både män och kvinnor måste också stänga av delar av hjärnan. När det gäller kvinnor så tystnar de delarna av hjärnan som kontrollerar tankar och känslor. Och om man skannar av hjärnan ser man att dess lustsänder är upplyst särskilt när män är kåta.
Alfred Kinsey var en banbrytande forskare som såg till att sexualitet blev en vetenskap. Åren efter andra världskriget skrev han två böcker. En om mäns sexuella beteenden och en om kvinnors. Böckerna betraktades som väldigt kontroversiella, men gjorde det samtidigt möjligt att börja tala om sex. Kinsey vågade också vidga ämnet genom att skriva om onani, orgasm och homosexualitet, ämnen som då betraktades som tabubelagda.
Han följdes av William Masters och Virginia Johnson som i sin forskning beskrev hur kåthet byggs upp och avklingar. (Vi börjar känna oss upphetsade, kuken/klitoris/vagina blir blodfylld och växer (på män) blir fuktig (på kvinnor), man når en platånivå där vi är väldigt kåta, men ännu inte har fått orgasm. Efter orgasm så återgår kroppen till sitt ”normala” tillstånd.
Ja, så fortsätter det i artikeln. På sjuttiotalet lade Helen Singer Kaplan till ett förstadium – att känna lust – innan kåtheten infinner sig. Eftersom lust i första hand är en psykologisk fråga, betonade Kaplan vikten av sinnet i den sexuella upplevelsen och hur destruktivt rädsla, försvarslöshet och misslyckande är för lusten.
Forskarna insåg att lusten är viktig i sammanhanget och har lagt ner stor möda på att identifiera nyckelingredienserna i lust. Enligt ett konventionellt sätt att tänka räcker det för män att se sexiga saker för att bli kåta. Det är därför tidningar som Playboy och nätets alla porrsajter funkar så bra. Samtidigt har kvinnlig lust setts som mer komplex.
– Kvinnor upplever lust som ett resultat av i vilket sammanhang hon befinner sig – om hon känner sig bekväm i sig själv och med sin partner, känner sig trygg och känner ett verkligt band mellan henne och partnern, säger exempelvis urologen Jennifer Berman.
Men en studie från 2007 visar att kvinnor också blir tända av erotika. Meredith Chivers lät män och kvinnor (heterosexuella och homosexuella) titta på erotiska filmklipp. Deltagarna i studien blev mer upphetsade av att se människor knulla än att se nakna könsorgan. Utan att gå in på detaljer visade studien också att kvinnor har lättare att bli kåta av många slags sexuella fantasier och är mer flexibla än män när det kommer till vad de tänder på.
Orgasmerna då? Män måste ejakulera för att trygga släktets fortbestånd. Men har kvinnans orgasm utvecklats i första hand av sociala skäl? (För att känna sig mer knuten till sin partner?) I så fall skulle det kanske kunna locka fram mer komplexa tankar och känslor i kvinnor än i män?
För att kolla vad som händer i hjärnan fick kvinnor runka av sina män och män stimulera sina kvinnors klitoris.
När forskare undersökt vad som händer i män hjärnor när de ejakulerar visar det sig att hjärnans belöningscentrum var ungefär lika aktivt som hos någon som tar heroin. Men det var fler delar av hjärnan som var mycket aktiva till exempel syncentrum, medan amygdala, som styr männnens uppmärksamhet/vaksamhet och rädsla, var mindre aktivt än vanligt.
När det blev kvinnornas tur hände något oväntat. När de fick orgasm blev stora delar av deras hjärna tyst. Bland de delar som slutade jobba var delar som tros styra självkontroll och en annan del som styr dömanden och förmågan att reflektera. (Då tänker jag: Vi blir alltså mer fria och slipper lyssna på våra inre domare. Så bra!) Amygdala fick ännu mindre aktivitet än hos männen. Det förklarar forskarna med att en kvinna måste undvika att känna sig rädd eller ängslig för att kunna få orgasm:Trygga kvinnor får orgasm.
Andra forskare visar att delar av hjärnan som produceras oxytocin aktiveras under kvinnors orgasm och kommer upp i fyra gånger högre nivå än normalt.

Här finns också ett inlägg som visar hur kvinnors hjärnor ser ut när de får orgasm.

Related

vaginarts 5103840536600876374

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Mycket intressant läsninga, tack :)

  SvaraRadera
 2. Salong K skrev om en liten del av det min artikel handlar om :
  http://www.salongk.se/artiklar/2009/11/02/15426324/index.xml

  SvaraRadera
 3. Salong K skrev om en liten del av det min artikel handlar om :
  http://www.salongk.se/artiklar/2009/11/02/15426324/index.xml

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item