charlottecronquist

Senaste numret av Ottar: Om sexualitet och terapi

Många människor känner sig vilsna i sin sexualitet. Och de har få eller ingen att tala med. För många kan det kännas skämmigt, pinsamt eller...


Många människor känner sig vilsna i sin sexualitet. Och de har få eller ingen att tala med. För många kan det kännas skämmigt, pinsamt eller kanske för påträngande att tala om sex över huvudtaget och om egna problem när det gäller sexualiteten i synnerhet.
Det senaste numret av RFSU:s tidskrift Ottar handlar om terapi och sex. Så här står det i tidskriftens ledare:

"Vårt psyke och hur vi förväntas bete oss och vara är intimt förknippat med makt och normer i samhället. Men just sexualitetens innebörd och påverkan tycks fortfarande sakna genomslag i vårdapparaten. Trots att terapi närmast blivit en trend i samhället – det har aldrig varit så accepterat som idag att säga att man går till psykologen – så når vården ofta inte dem som allra mest behöver den. De utsatta, de resurssvaga.

Ett vanligt problem i samband med depression är att känna bristande sexuell lust – och just bristande lust är ett av de vanligaste sexuella problemen vi söker hjälp för idag. "Vi ser bara toppen på isberget, det finns en oerhörd sexuell nöd i det här samhället" sa psykologen Stefan Belfrage till Ottar för ett par år sedan. Och det verkar inte ha blivit bättre. Många patienter med erektionsproblem, orgasmproblem eller samlagssmärtor – även de med destruktiva och våldsamma sexuella tankar – söker sig till RFSU:s mottagning i Stockholm. Fler än de kan ta hand om

Ottarredaktionen har också sugits med i terapivågen och konstaterar i detta nummer att beredskapen för att få hjälp med sexuella problem är låg. Inte ens på psykologlinjen tar man sexualitet på allvar."

Temanumret visar att många trots allt försöker forcera hindren och söker hjälp. Men i den offentliga vården finns mycket lite hjälp att få för den som vill förbättra sitt sexliv. Och på psykologutbildningarna är sexualitet ett märkligt förbigånget kapitel, trots att flera psykologer som intervjuas intygar hur viktig sexualiteten är.

Så här säger en av intervjupersonerna:

"Malin Nordström gick ut psykologprogrammet i våras, och just nu söker hon praktisk tjänstgöring som psykolog (PTP).

– Jag blev förvånad över att vi lärde oss så lite om sexualitet under den femåriga utbildningen. Jag tror att de flesta delar den uppfattningen. Jag frågade mig ofta varför. Alla vet hur grundläggande sexualiteten är i människors liv och för en människas identitet. Särskilt viktigt är det ju på kurser som förbereder för den kliniska verksamheten. Om man har patienter som tar upp sexuella problem kommer man på att "det här har vi inte läst någonting om". "

Det är ju lätt att förstå att det känns obekvämt för en psykolog att hjälpa människor i sexuella frågor om de känner att de själva saknar kunskap.

Jag tycker att det är bra att Ottar flaggar för de här frågorna. Det ska vara lättare för folk att få hjälp när de har problem kring sex. Ibland kan det räcka med att få prata av sig - andra gånger kan det krävas mer.

Det är denna nöd, som faktiskt finns, människor som har trängt undan sin lust, som räds sin lust, som skäms för den, som får ont av den, som skäms över vad de längtar eller eller tänder på - det är saker som det som gjort att Alexander och jag tillhör världens första sexsibilitycoacher.

För oss handlar det ofta om att börja med enkla grundläggande saker. Att se klienten. Att vara närvarande tillsammans. Att bejaka det levande i patienten. Skulle det sedan finnas mycket djupa och svåra problem skulle det vara bra att tryggt kunna lotsa klienten vidare.

Jag tror varken RFSU eller myndigheter känner till sådana som oss. Men snart så!

Bra initiativ av Ottar att diskutera frågan. Köp numret Ottars hemsida.


Många människor känner sig vilsna i sin sexualitet. Det funkar inte. Det funkar inte som de vill. Lusten har minskat. Lusten

Related

terapi 6696372102758253536

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item