charlotterudenstam

Laga mat, javisst, men först ett rejält arbete!

Sorry grabbar, det här funkar inte så bra längre. Ingen blir särskilt lycklig av att ha en hustru som står för markservicen. Lyckliga blir ...

Sorry grabbar, det här funkar inte så bra längre. Ingen blir särskilt lycklig av att ha en hustru som står för markservicen.
Lyckliga blir de som båda jobbar. Och det ger ekonomiska vinster för samhället också!


Härom veckan skrev jag om en amerikansk vetenskaplig undersökning som visade om att par som jobbar mycket och där båda bidrar där hemma, har ett bättre sexliv än mer traditionella familjer.
Nu har jag funnit en kanadensisk studie som visar att det är sexigt med jämställdhet i familjer. Den enkla slutsatsen är att par som delar på hushållsysslorna är lyckligare än par som inte gör det.
– Det här visar att det är viktigt med en familjemodell där man både delar på de obetalda sysslorna och på att tjäna pengar till familjen, säger Roderic Beaujot, forskare på universitetet Western Ontario i Kanada till Aftonbladet.

De kanadensiska forskarna med Roderic Beaujot vid University of Western Ontario i spetsen, menar att forskningsresultaten visar att den kanadensiska staten har mycket att tjäna på att stötta jämställdhetssträvanden.
Jag tycker att det kan vara roligt att titta närmare på studien.

I den kanadensiska undersökningen har man sammanställt resultat från undersökningar som har gjorts under två decennier, mellan 1986 och 2005. Sammanlagt har mer än 50 000 personer deltagit i studierna.


Man började med att definiera olika slags hushåll:
1. Komplementärt traditionellt. Hustrun gör mer obetalt arbete, mannen gör mer betalt arbete.
2. Komplementärt med motsatt kön: Samma fast tvärtom.
3. Kvinnors dubbla börda. Hustrun gör samma eller lika mycket betalt arbete och mer obetalt arbete.
4. Mäns dubbla börda. Samma fast tvärtom.
5. Delade roller. Makarna gör ungefär lika mycket obetalt arbete.


Det visade sig att en fjärdedel av paren hade delade roller och att de både var lyckligare och kände sig mer tillfredsställda i sina liv. En av forskarnas slutsatser är att samhället bör skapa regler som gör det lättare att leva jämställd, eftersom det är så gynnsamt.


Några trender forskarna såg:
Den dominerande familjestrukturen är fortfarande den där mannen drar in mest pengar och hustrun har ansvaret för hem och familj, även om den familjestrukturen sakta minskar. Detta traditionella sätt att leva är vanligast bland äldre, religiösa människor och bland landsbygdsbor.


Var fjärde familj kännetecknas av kvinnors dubbla börda och den trenden är stabil.
Familjer där män tar på sig den dubbla bördan ökar och består nu en tiondel av familjerna.
Dessa faktorer påverkar
Familjer där kvinnan har mer resurser och där paret är mindre religiösa delar oftare på ansvaret för hem och familj.
Tillgång till förskola ökar antalet familjer med gemensamt ansvar för hem och familj. (Det vore intressant att se vad svensk forskning visar. Stämmer det här?)
I yngre familjer delar man oftare på ansvaret än i äldre.

Slutsatser
Modellen med gemensamt svar är den modell som många föredrar. Det är okså den som maximerar tillgången till arbetskraft (eftersom både föräldrar förutses arbeta). Kvinnor är också mindre sårbara om de skiljer sig eller blir änkor, eftersom de finns kvar på arbetsmarknaden. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är den modellen att föredra.

Det är lite kul att se hur forskningsresultaten presenteras på olika håll. Jag ser det som att forskarna själva säger: Det är bra både för familjerna och samhället med jämställdhet, kvinnor behövs på arbetsmarknaden, se till att det finns förskolor för att göra det möjligt, ungefär.

I Daily Express var vinkeln denna:
" IT will be music to the ears of the nation’s women – the secret of a happy marriage is doing the housework together.

Couples who share household chores get on better than those where one partner is the breadwinner and the other is homemaker, research has found."

Och det är kanske en naturlig vinkel. För fortfarande är det så att kvinnan tar det största ansvaret för hem och barn... Det gäller både i USA, Kanada och Sverige

Related

lycka 2185167483203179484

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item