charlotterudenstam

Män som följer i sina framgångsrika hustrurs kölvatten...

Kuchner och Moore. Trendsättare? Jag läste just en intressant artikel i The Telegraph om ett fenomen som verkar sprida sig. Jag ska c...Kuchner och Moore. Trendsättare?

Jag läste just en intressant artikel i The Telegraph om ett fenomen som verkar sprida sig. Jag ska citera en hel del ur den – och så kan ju du fundera på hur du ser på den här företeelsen. Det handlar om kvinnor som tar männens plats, eller snarare, kvinnorna som tar all plats, kvinnor, som Madonna, som har mannen som en knähund eller nåt. Äktenskap eller relationer där alla talar om kvinnan och där mannen är mer som av ett bihang.

Jag har ju tänkt på det där ibland. Vad hette nu Madonnas man igen? Guy Ritchie? (Det är överspelat nu). Vem talar nu om Bill Clinton nu när Hillary står i förgrunden?

Men The Telegraph menar att fenomenet inte bara är förbehållet de väldigt kända. De ser det i parkerna, på gymmen och på arbetsplatserna också. Kvinnor som vågar tar plats och som dominerar både socialt och karriärmässigt och där män väljer eller får finna sig i att stå vid sidan av, sköta markservice och liknande.

En del av mig kan känna: Det är vår tur nu! Så skönt att de där kvinnorna glider igenom glastaket som om det inte finns. Så skönt att också kvinnor vågar ta för sig.

En annan del av mig kan känna: Vore det inte bättre med balans. Där både man och kvinna väger lika tungt, där det är möjligt för båda i ett par att ta plats, att göra karriär och leva jämställt.

Så just nu noterar jag fenomenet och citerar en del ur artikeln, där dessa man kallas för Hus-beens, ett ord som definieras av New York Times som ”en man som följer i kölvattnet på sin framgångsrika hustru”. De beskrivs som män som tar hand om barnen, som står utanför damtoaletten och håller hennes kläder, som sitter tysta bredvid henne på möten eller som stannar hemma när hon åkt till New York på teambuilibng.
Kändisar har sin egen gräddhylla, som toppas av Madonnas tillfällige partner, tätt följd av Angelina Jolie och Brad Pitt, Demi Moore och Ashton Kutcher, Catherine Zeta Jones och Michael Douglas, Nicole Kidman och Keith Urban, Heidi Klum och Seal, Homer Simpson och Marge med ditt tyranniska hår.
- Nuförtiden är de fullt av hus-beens på fester, säger Peter York som skrivit boken The Sloane Ranger Handbook. Du pratar med den glamorösa framgångsrika kvinnan och försöker desperat komma på vad maken heter.
Nu kan man fråga sig om det inte funnits sådana här män ända sedan Adam och Evas tid? Jo, visserligen, sägs i artikeln, men det har aldrig tidigare varit så socialt accepterat för kvinnor att öppet visa sin överlägsenhet.

– Kvinnor har alltid manipulerat män på en individuell nivå, men att göra det ute i samhället är något nytt, säger Mike Buchanan som har skrivit boken: The Marriage Delusion: the Fraud of the Rings.
Författaren Mary Killen har en annan förklaring. Hon menar att kvinnor som har hus-been är drakar som beter sig som män, medan deras män blir feministerade. ”Det kan handla om att det finns så mycket östrogen i vattnet nuförtiden.”
Psykologen Oliver James skyller hus-been fenomenet på att vi lever i en narcisstisk tid:
– Tidigare var det stigmatiserande för en kvinna att förstora sig själv (tidigare var det bara män som gjorde det), men nu är kvinnor öppet narcissistika och drar uppmärksamhet till sig på samma sätt som män. Den här sortens kvinnor är ytterst själviska och är fixerade vid att känna makt.
Det som kännetecknar de här alfakvinnorna är inte vara att deras jobb, utan att de alltid är upptagna. De leder varje välgörenhetskommitté, är inblandade i varje skolaktivitet och är alltid de som ordnar middagar och julluncher. De vet också hur man byter däck, slipar knivar och gör alla de saker som män brukade göra vilket kan få män att att bli geleaktigt förlamade.

Men the hus-beens har viss manlighet kvar, menar artikeln. Han kan vara den som tjänar mest pengar eller vara den som verkar vara den mest inflytelserika i paret.
Och vem står egentligen högst: Frankrikes president Sarkozy eller hans sjungande hustru Carla Bruni, Hillary eller Bill Clinton?
Och i England finns ju en tradition av hus-beens på toppnivån – kan du namnge Margaret Thatchers eller drottningens respektive män?

Filosofen Alain de Botton menar att det finns vissa fördelar med att vara en hus-been.
- Att ha blivit utvald av en framgångsrik kvinna säger mycket mer om ens personlighet, inre talanger och dygder, än om man har blivit utvald av en framgångsrik man. Alltså är den kärlek en kvinna ger en hus-been meningsfullare än den kärlek en kvinna i motsvarande position kan få och på grund av det kommer han alltid att få tillräckligt med kvinnlig uppmärksamhet.

Mike Buchanan säger att den här utvecklingen kan leda till olyckliga kvinnor. – När en kvinna trycker ner en man, så blir hon i huvudsak hans mamma och eftersom mödrar och söner inte brukar fungera inte brukar ha sexuella känslor för varandra, så kan det döda sexlivet.

Related

jämställdhet 3455610631279522111

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item