charlottecronquist

Svartsjukeakuten, bra handbok för alla som vill veta mer om svartsjuka

Jag har just läst en bok jag varmt rekommenderar. Elizabeth Gummessons splitternya bok om svartsjuka. ”Svartsjukeakuten” (Forum) är ett...






Jag har just läst en bok jag varmt rekommenderar. Elizabeth Gummessons splitternya bok om svartsjuka. ”Svartsjukeakuten” (Forum) är ett passande namn, för i boken går Gummesson inte bara igenom många uttryck för svartsjuka (i relationer, i förhållande till ex, mellan vänner, mellan syskon, mellan vänner, mellan arbetskamrater etc) utan ger också konkreta tips på hur både den som är svartsjuk och den som blir utsatt för svartsjuk kan hantera situationen. Det är konkret och väldigt användningsbart, tycker jag. Dessutom ges läsaren, genom hela boken, möjlighet att reflektera över sitt eget förhållande till svartsjuka, självkänsla, självbild och liknande.
Elizabeth Gummesson moraliserar inte över svartsjuka, men tycker inte om fenomenet. Och hon tycke definitivt inte om uppfattningar som ”utan svartsjuka ingen kärlek” och hon tycker heller inte att det är någon bra idé att försöka trigga fram svartsjuka hos en partner bara för att ”bevisa” att kärleken finns där. En sak varnar hon för vid flera tillfällen och det är kombinationen svår svartsjuka och alkohol. Det är oftast då de värsta sakerna sker. Extremt svartsjuk man som är full er drogad dödar eller misshandlar partner. Hon ger många exempel på att den kombinationen inte är särskilt kompatibel.
Vilka är då Gummessons förklaringar till att svartsjuka uppstår?
Gummesson menar att grunden för svartsjuke finner man i barndomen. Människor som kände sig känslomässigt otrygga som barn riskerar att få låg självkänsla och det kan trigga i gång svartsjuka redan då, eller senare i livet.

”Brist på vuxna att knyta an till, att interagera med, skapar känslomässig otrygghet hos barn, vilket sedan följer dem upp i vuxen ålder. Att inte få visa känslor, att inte bli accepterad för sina känslor och tankar, att inte få bli lyssnad till som barn kan få konsekvenser för resten av livet. Man saknar tillit till sina käsnlor elle sina känslomässiga reaktioner och väljer därför att inte släppa igenom dem. Små barn behöver vusna som kan ta emot deras känslor, vuxna som kan trösta när de blir ledsna, som kan skratta med dem, som kan lugna dem när de blir oroliga. Om vi vågar sätta vår tillit till våra känslor som barn, och framför allt lita på att vi är okej även om vi känner exempelvis ilska, besvikelse, sorg, oro, glädje, lycka, nyfikenhet eller stolthet, får vi en trygg grund att stå på.”

Jag hade inte kunnat säga det bättre själv.

Detta föder en känsla av otillräcklighet och av att inte duga. Och för att kompensera sätter barnet i gång att prestera, för att få respons och riskerar att drabbas av prestationsångest – och denna personliga osäkerhet kan alltså leda till svartsjuka.
En sådan person har med stor sannolikhet bristande självkänsla och självtillit. Och även om just jag inte är den svartsjuka typen, så har jag genom livet (tills jag hade gjort flera etapper på min inre resa) en ganska så låg självkänsla. Jag var övertygad om att jag inte dög som jag var och att jag måste prestera för att få kärlek. I dag kan jag känna tacksamhet över att det inte gjorde mig till en svartsjuk eller missunsam person.
Hur är det med din självkänsla?

Gummesson ger exempel på tecken på låg självkänsla:

Du jämför dig med andra.
Du ser ner på andra.
Du snackar skit om andra.
Du presterar för att visa att du kan.
Du är onödigt hård mot dig själv.
Du tar all kritik som personliga påhopp.


Gummesson konstaterar att den som är svartsjuk i nio fall av tio har låg självkänsla, men att den som har låg självkänsla inte nödvändigtvis behöver lida av svartsjuka.
Jag tror att jag kommer att återkomma med tips om hur du kan hantera svartsjuka eller känna igen svartsjuka senare. Just nu nöjer jag mig så här.
Du kan redan hitta en hel del om boken på nätet.
Här är några tips.





Related

Svartsjukeakuten 8268455380040451733

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item