charlottecronquist

Unga kvinnor vet inte så mycket om sin sexualitet

 Många unga kvinnor vet inte så mycket om sin sexualitet och skulle behöva någon att prata med. Den här bilden fick jag första gången se...





 Många unga kvinnor vet inte så mycket om sin sexualitet och skulle behöva någon att prata med. Den här bilden fick jag första gången se på en studiecirkeln "Sex och samlevnad" som Folkuniversitetet och RFSU i Malmö ordnade tillsammans. Den kallas "Sexuella hierarkier" och den inre ringen visar vad de flesta uppfattar som tillåten sexualitet och den yttre, sådan som en del ser på med oblida ögon. Du kan ju titta på bilden och se den som ett smörgåsbord - vilken slags sex skulle du vilja ha?



Unga kvinnor vet inte så mycket om sin sexualitet, ganska många känner bristande lust och många har också blivit utsatt för olika former av sexuellt tvång. Det pratar de gärna om när de kommer till barnmorska, gynekolog och läkare. Och trots att "alla" vet detta, är det sällan det faktiskt sker. Man tappar bort detta viktiga ämne och talar om det medicinska istället.
Det visar den doktorsavhandling som barnmorskan Eva Wendt la fram vid Sahlgrenska akademin i början av december.
Viktiga - och oroväckande - (men kankse inte förvånande) fynd tycker jag, som hoppas att Eva Wendts forskning ska göra skillnad.
 
– Många kvinnor känner att de måste duga. Samtidigt har de dålig koll på sin egen sexualitet. Det gör att de har svårt att sätta ord på, eller vågar tala om för sin partner vad hon vill ha säger Eva Wendt till Expressen.
 

 

 Hos gynekologen skulle kvinnor kunna tala om sex - om de fick chansen. Men ofta handlar det mer om p-piller än om lust och känslor. Så därför valde jag en bild som kanske kan väcka nån känsla...

Kvinnor (och män) behöver få tala om sexualitet.
Bristen på samtalspartner kan ju vara ett av skälen till att en av fem unga kvinnor känner bristande lust. De kanske inte ens vet vad de önskar. (De kanske behöver en sexsibilitycoach, som jag eller någon av mina kurskamrater).
Avhandlingen heter:
Utvecklad dialog om sexuell hälsa med fokus på unga kvinnor – en möjlighet vid det gynekologiska besöket


Här är pressmeddelandet om forskningsresultatet:

Hos gynekologen eller barnmorskan tar kvinnor oftast prover och eller får recept på preventivmedel, men besöket skulle kunna ge mycket mer. Kvinnor, läkare och barnmorskor är överens om att det är ett bra tillfälle för dialog om sexuell hälsa. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin. Många unga kvinnor upplever sex som något problematiskt, visar avhandlingen. Nästan 500 tjejer mellan 23 och 29 år fick svara på frågor om sitt sexliv, sina relationer och sin syn på det gynekologiska besöket. Var femte hade nedsatt sexuell lust och tyckte att det var svårt att bli tillfredställd tillsammans med sin partner. Lika många av kvinnorna angav att de hade upplevt sexuellt tvång eller andra övergrepp.
– Många unga kvinnor vet egentligen ganska lite om sin sexualitet. Om man känner sig trygg med sin kropp och förstår hur den fungerar blir det mycket roligare, lättare och mer lustfullt, säger barnmorskan Eva Wendt som skrivit avhandlingen.
Nio av tio unga kvinnor tycker att det är naturligt att få frågor om sexualitet i samband med ett besök hos gynekologen eller barnmorskan, visar undersökningen. De flesta, sju av tio, tycker också att det känns naturligt att då få frågor om sexuella övergrepp.
– Kvinnorna litar på sin läkare och sin barnmorska, de är ju utomstående personer som både har kunskap och tystnadsplikt. Det öppnar för en dialog när personalen ställer frågor och kan hjälpa kvinnan att reflektera och få klarhet över sin egen situation, säger Eva Wendt.
Denna syn delas av barnmorskor, allmänläkare och gynekologer. Ändå är det förhållandevis ovanligt att personal bjuder in kvinnorna till några djupare samtal om sexualitet och relationer. Besöken är istället framförallt medicinskt inriktade. Samtal om sexualitet glöms bort eller hinns inte med.
– Både läkare och barnmorskor beskrev möjligheter att skapa respektfulla möten och stärka kvinnor genom att ge dem kunskap och uppmuntra till en positiv syn på sexualitet. Nu när vi vet att både kvinnor och personal vill samma sak kanske sexualitet och dialogen med patienten kan få mer utrymme vid det gynekologiska besöket, säger Eva Wendt.


Det här tre råden ger Eva Wendt unga kvinnor som läser Expressen:

Tre råd för ett bättre sexliv:

1. Fundera ut på vad du vill få ut av din sexuella relation. Vilka behov har du? Kan du få dessa behov tillfredsställda av din partner?

2.
Sätt dig ned och prata med din partner. Berätta vad du vill få ut av ditt sexliv.

3. Gå till ungdoms– och eller barnmorskemottagning (gärna tillsammans med din partner) och tala om vad du känner. Här finns värdefull kunskap och stöttning att få.


Related

unga kvinnor 984496529180560993

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item