charlotterudenstam

Äntligen: Allt konfliktrelaterat sexuellt våld är krigsbrott enligt FN.

Har blivit utsatt för krigsbrott. Så oerhört skönt att höra att FN:s säkerhetsråd har antagit en resolution som slår fast att allt konf...


Har blivit utsatt för krigsbrott.

Så oerhört skönt att höra att FN:s säkerhetsråd har antagit en resolution som slår fast att allt konfliktrelaterat sexuellt våld ska betraktas som krigsbrott.
Tack Margot Wallström, för din ihärdig kamp för kvinnans – och människans – rättigheter.
Nu ska det inte längre vara möjligt att ostraffat våldta och kränka kvinnor som ett led i krigsföring. Äntligen!
Ett steg på väg mot nedrustning och för att allas svårt lika värde!

Det är hemskt att läsa krigsskildringar där kvinnor systematiskt kränks och våldtas. Det är hemskt att det kan skapas en mentalitet bland män där det tydligen är okej att handskas så med ”fiendens kvinnor”. Och det är också hemskt att dessa kvinnor ofta dubbelbestraffas. Det är inte ovanligt att våldtagna kvinnor blir utslängda ur gemenskapen för att de har haft sex med fel män – även om det varit fråga om våldtäkt eller gruppvåldtäkt.

Och det har känts som rent kvinnofientligt att detta i så liten grad har betraktats som ett krigsbrott tidigare. Undrar hur man hade sett på det om kvinnor hade kastrerat män systematiskt? Det hade mörkermännen säkert snabbt kallat för krigsbrott.

Att tvinga kvinnor till sex är ur en aspekt ett sätt att säga: Ni är underordnade. Det är också ett sätt att se kvinnor som objekt och i en del fall också som ”fiendens egendom”. Med den här nya resolutionen hoppas jag att det blir slut med det. Att kvinnor på allvar ses som fullvärdiga. 

Ingen äger mig. Punkt. Ingen äger någon kvinna. Punkt. Vi har alla rätt att vara oss själva ur alla aspekter. Punkt. Inga mörkermän ska skrämma oss till tystnad eller tvinga oss till ett beteende som de godkänner. Punkt.

Och även om jag arbetar i kärlekens tjänst tycker jag att det är bra att FN-resolutionen ger nya möjligheter att straffa gärningsmännen. Det blir svårare att komma undan med massvåldtäkter, som i Kongo-Kinshasa.


– Nu går signalen ut, att vi kommer att ta hårdare tag mot dem som är ansvariga för detta. Vi har fått verktygen nu. Vi ser förövarna och de är eftersökta. Och det här är något som säkerhetsrådet är berett att ta till alla metoder för att komma åt.
Det blir samma straffskalor som för andra krigsförbrytare, samma risk att hamna inför internationell domstol.
– Det innebär att om det här tidigare har varit ett brott som har fått fortsätta i det tysta eller i skydd av mörkret, så har vi nu satt spotlight på förövarna för att komma tillrätta med straffriheten och sett till att vi straffar förövarna, säger Margot Wallström.

Related

våldtäkt 7523253647634638214

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item