charlotterudenstam

Mörkermännen: Tragiskt abortförbud i Nicaragua

Jag har lust att, liksom Rumpnissarna i Ronja Rövardotter, utbrista: Voffor gör di på detta viset? Jag har läst i Aftonbladet om konsek...

Jag har lust att, liksom Rumpnissarna i Ronja Rövardotter, utbrista: Voffor gör di på detta viset?
Jag har läst i Aftonbladet om konsekvenser av det abortförbud som infördes i Nicaragua för fyra år sedan. Det kan bokstavligen tvinga kvinnor i döden.
Snälla mörkermän, ge er nu!


Aftonbladet berättar historien om en cancersjuk kvinna som inte fick behandling för sin cancer för att hon var gravid och medicineringen hotade att skada hennes foster.
¬– Hennes historia är exempel på vilken tortyr kvinnor utsätts för i Nicaragua, säger kvinnorättskämpen Argentina Espinoza till Aftonbladet.

Jag häpnar. I dag är det kriminellt att utföra eller genomgå aborter i Nicaragua. Och det får naturligtvis förödande konsekvenser för kvinnor. Det är som att de som stiftar lagarna inte tänker igenom konsekvenserna. Och om de mot förmodan skulle göra det, är det ännu värre.


En (ung) kvinna som blir utsatt för våldtäkt, incest eller andra övergrepp har alltså inte rätt till abort. Det är oväsentligt hur graviditeten startade, det viktiga är tydligen att skydda fostret. Jag hör inga tankar om att barn ska vara välkomna till denna värld, eller hur man har tänkt sig att en ung flicka ska kunna ta hand om ett barn, särskilt ett barn som kommit till mot den blivande mammans vilja.


I Nicaragua har detta lett till att det blir allt vanligare att unga kvinnor tar sina liv.
– Det förs inte in i statistik över mödradödligheten, men många familjer vittnar om hur de förlorat sina döttrar för att de inte kunnt få göra abort, säger Espinoza till Aftonbladet.
I dag är det inte ens tillåtet att avbryta en abort av medicinska skäl. Det låter ju som fulkomliga nippran. Alltså hellre låta en blivande mamma dö – i exempelvis cancer eller på grund av graviditeten – än att avbryta den.


Orsaken till den här hemska lagstiftningen är (manlig) politisk kohandel mellan en presidentkandidat och katolska kyrkan. Mot att få kyrkans stöd (vilket är viktigt i Nicaragua) gick presidentkandidaten med på det hårda abortförbudet. Det var alltså värt att offra en massa kvinnor för att få egen personlig makt. Mörkermännen suger verkligen!
Fallet med den cancersjuka kvinnan slutade med att hon födde ett dödfött barn, därefter fick hon behandling mot sin cancer och mår i dag bättre.
Stöd kampen mot abortlagstiftningen i Nicaragua!Related

Nicagargua 5126403047860574154

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item