charlottecronquist

Har du en skyldighet att vara vacker?

När kommer männen att bli skyldiga att vara vackra? Häromdagen skrev jag om att älska eller åtminstone acceptera sina skavanker. Du h...

När kommer männen att bli skyldiga att vara vackra?


Häromdagen skrev jag om att älska eller åtminstone acceptera sina skavanker.
Du har ju liksom den kropp du har.
Nu läser jag Sydsvenskans kolumnist Anna Hellsten en intressant krönika om kvinnors ”skyldighet att vara vackra". Intressant. Läs den.


Hur vi än vänder och vrider på det bedöms kvinnor ändå utifrån sin utseende. Även om det handlar om att acceptera sin vanlighet, resonerar Anna Hellsten. Och det ligger ju mycket i det. Att kroppen diskuteras, bedöms, beskrivs och visas. Ständigt.
Nyligen gjorde Veckorevyn ett reportage som hyllade reportrarnas vanlighet. De fotograferades nästan näck (men ändå inte kontroversiellt) och de hyllade sina olika mått, som har väldigt lite att göra med den storlek 32 som trådsmala modeller tydligen ska ha. Och det är ju, som Anna Hellsten skriver, ett behjärtansvärt initiativ.
Men vad händer om man tänker ett steg längre, som Anna Hellsten vågar göra. Vad händer då? Vad är detta ett uttryck för?


Anna Hellsten i Sydsvenskan:


Men samtidigt illustrerar initiativet bara grundproblemet i att kvinnor – yngre och äldre – hela tiden avkrävs en mycket aktiv relation till sin kropp och hur den ser ut. Hela tiden förväntas man prata om den, värdera den, försvara den, älska den. Att likgiltigt bara gå runt i sin kropp är inget alternativ – med bilringar eller utan, med normbrytande rumpstorlek eller inte. Att visa upp den i all dess förmodade vanlighet – givetvis utan kläder – blir liksom det yttersta tecknet på att man är frigjord och attraktiv,


Och hur ofta krävs samma sak av män? Hur ofta diskuterar vi deras kroppar eller detaljer på desamma? Tyvärr tror jag att vi är på väg mot en situation där det också sker allt mer. Jätteunga killar försöker gymma bort sina komplex för sina utseenden. Som om självkänslan skulle sitta i musklerna – för mig är det lite grand uttryck för samma sak.


Jag tycker det är bra att vi pratar om kroppen – och rätten att inte behöva tänka på hur den ser ut hela tiden. Och samtidigt är det viktigt att våga acceptera kroppen precis som den är, även om vi inte behöver klä av oss i tidningen för att försöka bevisa något.


Så går jag in och söker på Veckorevyn och kampanjen Size Hero, som ska symbolisera alla kvinnors rätt att se ut som sig själva. Alla kvinnors rätt att känna sig vackra oavsett storlek. Och jag ser att de driver en kampanj mot sjuka skönhetsideal - att kvinnor ska vara storlek 32, typ. Och den kampanjen känns bra och viktig - även om den fokuserar utseendet. Även om vi inte har en skyldighet att vara vackra, så tror jag ändå att det är bra att börja acceptera oss som vi är och inte se anorektiska modeller som våra förebilder.

Related

Veckorevyn 5257726986396497054

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Bra Charlotte! Här finns fler kloka inlägg i den här debatten:

    http://svtdebatt.se/2011/01/snalla-veckorevyn-vaga-strunta-i-kvinnokroppen/

    Och för alla som är intresserade av att vända och vrida på könsroller, normer, sexualitet och kroppars betydelse för människor i dag, kan jag verkligen rekommendera en teaterföreställning som är på gång på Intiman i Malmö: Subtales - arior från medelklassen. Den ger nya friska perspektiv på kroppsideal och på det du skriver om Charlotte. Kolla in den! http://www.malmostadsteater.se/pa_scen/aktuella_forestallningar/857/

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item