charlotterudenstam

Kärlekens språk 4: Service och tjänster

Känner du dig älskad när maten är lagad, soporna är tömda och cykeldäcken nypumpade? Då kan ditt främsta kärleksspråk handla om service oc...Känner du dig älskad när maten är lagad, soporna är tömda och cykeldäcken nypumpade?
Då kan ditt främsta kärleksspråk handla om service och tjänster.
Du förstår att du är älskad när någon fixar saker till dig.

Nu kommer den näst sista blogginlägget om Gary Chapmans fem kärleksspråk. Ju mer jag läser dem, desto tydligare blir det att Gary Chapman utgår ifrån den traditionella kärnfamiljen (så klart hetero) och att han har ett amerikanskt perspektiv. Så därför rekommenderar jag dig att översätta de här språken till din egen tillvaro. Jag menar det är viktigt att visa kärlek till betydligt fler än sin eventuella partner. Men se de här lektionerna som en möjlighet att börja se andras perspektiv… och lever du nära någon annan är det ju väldigt bra om ni förstår varandra och kan tolka varandras uttryck för kärlek – och lära sig varandras språk! (Men vill du vidga perspektivet redan nu kan du läsa mitt inlägg om Rehbinders nio kärleksspråk).

I det här landet finns det förhoppningsvis väldigt få familjer kvar där hustrun är hemmaslav och maken kommer hem och lägger sig på soffan och njuter av de härliga dofterna från köket medan han på sin höjd slötittar lite i tidningen.

Ändå är det fortfarande rätt ofta så att mannen talar om sin roll i hushållet som att han ”hjälper till”. (Hallå, är vi inte två, tre eller fem om det här??)

Nåväl, att ha en partner som utgår ifrån att jag både ska jobba en massa och dessutom sköta all markservice skulle i alla fall jag inte fixa. Och hade det varit så att mitt främsta kärleksspråk var att någon är med och fixar i hemmet, eller delar på ansvaret, hugger i när det behövs… ja, då hade jag blivit ordentligt frustrerad.

Och är det så att du upptäcker att din partner förstår att du älskar honom eller henne när du fixar saker… tja då är det ju bra om du blir bra på det.

Ett av Gary Chapmans tips är att lägga märke till vad din partner retar sig på, när hon eller han börjar skälla eller tjata. Om du då kan ta ett steg åt sidan och försöka se vad som ligger bakom det höjda eller irriterade tonläget, så kan du få en hint om vad som verkligen är viktigt. Alltså vi bråkar ofta inom områden där vi har våra största känslomässiga behov… och det är ju givetvis ett rätt ineffektivt sätt att be om kärlek.

Så då kan du helt enkelt lugnt fråga om det är viktigt för honom eller henne.
Det är viktigt att komma ihåg att kärlek är ett val som inte kan tvingas fram. Om du ställer en massa krav på din partner, är risken att hon eller han sparkar bakut och inte har lust att göra vad du ber om. Om du däremot ber om eller frågar om det ökar motivationen.

Om någon av er tycker att det är viktigt att fixa saker åt varandra, gör då gärna en lista på vad som är viktigast för var och en (alltså viktigast att den andre gör). Gå igenom listorna (och gör dem inte övermäktigt långa) och enas om vad var och en ska göra.

Några fler konkreta tips till dig som har en partner vars främsta kärleksspråk är att partnern gör saker för honom eller henne:

1. Skriv upp allt din partner har bett dig om de senaste veckorna. Välj en av dessa saker varje vecka och utför det som ett uttryck för kärlek.

2. Om din partner tjatar på dig och du tycker det är jobbigt, tipsa om att det är lättare för dig att göra de där sakerna om hon ellerhan ber om det på ett vänligt sätt… Alltså att det skulle motivera dig mer.

3. Fråga vad som är allra viktigast att du gör där hemma i ert dagliga liv… till exempel: Lägga dina kläder i tvättkorgen eller diska och se till att gör dem. Till synes små saker kan betyda väldigt mycket.Related

service 1884680218284951566

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item