charlotterudenstam

Även en gudinna kan vara ynklig – och superstark.

Minns ett ögonblick då du kände dig på botten. Då du var eländig, ynklig, sjuk och inte såg ljuset. Då du hoppades att någon skulle rädda d...


Minns ett ögonblick då du kände dig på botten.
Då du var eländig, ynklig, sjuk och inte såg ljuset.
Då du hoppades att någon skulle rädda dig, krama om dig eller se dig.
Det finns faktiskt en gudinna för detta tillstånd, en gudinna som menar att du är som mest kraftfull i din ynklighet. Det är då du kan välja ny väg i livet.
Vilken härlig tröst. Tack Anna Birgersdotter för länken!

Om du har läst lite grand om gudinnor så vet du att de har helt olika egenskaper. I mina gudinnelekar figurerar sammanlagt runt hundra gudinnor, som befrämjar allt från Moder Jord till sexualitet.

Och det är klart att det borde finnas en gudinna för varje tillfälle.
Då blev jag så glad när Anna Birgersdotter uppmärksammade på en hinduisk gudinna som ser styrkan i svaghet.

Och när du ligger där på botten och undrar om du någonsin ska orka resa sig är svaret att det kan du göra, lite i taget, på ryggen av en krokodil. Visst låter det underbart härligt, oväntat och vilt?

Gudinnan har det tingvrickande namnet Akhilandeshvari. På sanskit betyder ishvari gudinna eller kvinnlig kram och akhilanda unger alltid bruten. Så det, förklararas det i artikeln jag läser, innebär att hon både är bruten som gudinna och till själva namnet.
Men det handlar inte om en slags brutenhet som går att koppla till svaghet eller fasa.
But this isn’t the kind of broken that indicates weakness and terror.

Det är den sortens brutenhet som slår sönder all som får oss att fastna i förgiftande rutiner, som får oss att återupprepa samma slags rutiner hela tiden, snarare än att våga pröva något helt nytt.

Gudinnans makt kommer från att hon är bruten i delar, hon bryter upp sig allt mer, för att samtidigt kunna leva flera olika själv, i att hon aldrig blir en begränsande helhet. Visst låter det härligt?

När du går igenom något som är jobbigt eller som skrämmer dig, som en separation, sker något som innebär att du kommer att förlora din förväntan om vad ditt liv skulle komma att bli. När du förlorar en partner, en jobb eller en vän så är det som att din framtid löses upp inför dina ögon.

Och naturligtvis är det skrämmande.

Detta innebär samtidigt att du kan göra ett val. När du ligger där i bitar på golvet och inte har en aning om vilket ditt nästa steg ska bli, när framtiden känns meningslös och när det som hänt dig tidigare inte är viktigt, så är du i ett flöde, i förändring, du kan ta en ny väg och detta är ett fantastiskt kraftfullt tillfälle att bli som ny igen: Det är du själv bestämmar hur du ska plocka ihop dig själv igen. Och förvirring kan vara en fantastisk lärare för dig.

Tänk också på att vid sådana tillfällen, alltså när du är i kris, då är också omgivningen som mest accepterande när du börjar bete dig på ett nytt sätt. De kanske tycker att det är lite jobbigt att du inte är som vanligt. Men, eftersom du är ”i kris” kan du bli ”förlåten” också av dem. (Om nu detta skulle spela någon roll för dig.)
Och gudinnan rider alltså på en krokodil.

Dels kan man säga att krokodilen representerar vår reptilhjärna och det är där vi känner rädsla.
Dels är ju krokodilen ett rovdjur, men styrkan sitter faktiskt inte i deras enorma käkar, utan att de sliter ner sina offer i vattnet och snurrar runt det tills det är alldeles snurrigt och disorienterat. De snurrar sina offer ungefär som en dervish som söker gud och använder alltså den snurrande kraften, snarare än styrkan för att få mat.

Genom att rida på detta här snurrande, läskiga rovdjur, så vägrar hon att avvisa sin rädsla och samtidigt låter hon den inte kontrollera sig. Hon rider den. Hon sitter på dett här djuret som lever i floden, inuti flödet. Hon tar sin rädsla till floden och använder dess kraft för att navigera bland vågorna och snurrar runt i vattnet som inte bryts. Och hon visar skönheten i detta.

Och nu kanske det är din tid att göra som Akhilanda och våga bli någon ny helhet… och om ett tag göra om det igen, och igen… och igen. För vi är lika obegränsade som gudinnan – bara vi tillåter det!


, , , , ,

Related

krokodil 91756365792553792

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item