charlottecronquist

Varför går våldtäktsanmälningar så sällan till domstol?

Rättsväsendets dilemma? I Lund gjordes 41 anmälningar om våldtäkt förra året. Inget av dem ledde till åtal. Inget. I dag beskriver Syds...



Rättsväsendets dilemma?
I Lund gjordes 41 anmälningar om våldtäkt förra året.
Inget av dem ledde till åtal.
I dag beskriver Sydsvenskan samtliga fall… och du kan fråga dig om du delar polisens åsikt: ”Det är inget konstigt i detta”.

Förra året var det ungefär en av tjugo våldtäktsanmälningar i Sverige som gick vidare till domstol. I Lund var det ingen.
Och enbart det faktum att 95 procent inte föranleder någon åtgärd från samhället är ju märkligt. Hur vore det om det i högre grad var män som blev utsatta för den här typen av brott? (Eller upplevde sig utsatta för dem?) 

När jag läser såna här siffror blir jag ledsen. Dels är det trist att det görs tusendals anmälningar om våldtäkt per år (och tänk hur många som inte anmäler, jag gissar att mörkertalen är enorma). Eller snarare det är trist att människor kränker varandra i sexuella situationer. Sex kan ju vara det allra finaste som sker mellan två människor.
Vad är det som gör att (oftast) två personer missförstår varandra så att han kan säga ”jag trodde att han ville” medan hon kan ha den motsatta åsikten? Och vad är det som gör att kvinnan så sällan blir trodd. Ord står mot ord i de allra flesta fall… och då verkar man hellre fria än fälla. 

Till Sydsvenskan säger åklararen Titti Malmros:
Få våldtäktsan mälningar går till åtal. Vad tror du måste ändras för att det ska ske en förändring?
– Våldtäkter är otroligt svåra fall men det jag har känt flera gånger är att domstolen ställer väldigt, väldigt höga beviskrav. Men vi har ju också principen om att hellre fria än att fälla.

här säger Stephan Söderholm vid Lundapolisen:
– Ofta står ord mot ord. Jag förstår att det måste kännas hemskt för kvinnan att inte bli trodd. Men det är också hemskt för en person att bli anklagad för något denne inte har gjort. Och ofta är mannen i ett underläge i den här typen av utredningar.

Och Lise Berg, som är jurist och generalsekreterare för svenska Amnesty berättar för Sydsvenskan att de har gjort en rapport med namnet ”Fallet nedlagt” där de har tittat på polisens attityd, hur de säkrade bevis med mera. Nu kräver de att saken fortsätter att utredas
– Ibland hörde man inte ens en utpekad förövare. Vi vill få kläm på varför de läggs ned, var problematiken ligger så att vi kan göra vettiga åtgärder.

Och svaret på Amnestys frågor vill jag också veta!

, , , ,

Related

våldtäkt 3339261711957457329

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Enligt lagen så ska man hellre fria än fälla, det är inget konstigt med det. Tycker du, Charlotte, att man hellre ska göra tvärtom?

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item