charlotterudenstam

Nakenhet väcker proteststorm i Egypten.

Medan demonstrationer pågår på Befrielsetorget (Tahrirtorget) i Kairo pågår en storm på twitter, på bloggar, i medievärlden och run...Medan demonstrationer pågår på Befrielsetorget (Tahrirtorget) i Kairo pågår en storm på twitter, på bloggar, i medievärlden och runt om i Egypten.
Den som blåste igång stormen var 20-åriga Aliaa Magda el-Mahdy och hon gjorde det genom att visa sig själv naken i några blogginlägg.
Så gör man bara inte i Egypten. Aliaa har blivit angripen från alla möjliga håll och detta är verkligen ett exempel på att vi lever i en märklig värld - där människor kan meja ner varandra utan att någon reagerar, medan en naken kropp kan leda till fördömanden.
Vad jag kan utläsa är Aliaa själv lugnet i stormens öga. Hon valde att publicera bilderna på sig själv under sin egen identitet och menar att hon som konstnär måste få ha den konstnärliga friheten.
Det är flera tusen som följer denna hashtag på twitter #NudePhotoRevolutionary - kolla gärna själv om du är nyfiken. Det finns twitterinlägg på flera språk, bland  dem engelska.
Det är häftigt med en kvinna som Aliaa. Hon har vågat göra det få revolutionärer har gjort: Hon har agerat på ett revolutionärt sätt. Kvinnlig nakenhet är inte okej i Egypten.

Och i många konservativas ögon är kvinnor objekt som kan ägas och användas av en man när han önskar och vill. Det är därför det är allt vanligare med polygami i Egypten, menar en tidning (och då handlar det om en man som har flera kvinnor, inget annat) och det är därför en kvinna har så svårt att välja sina livsmål, det är också därför så många egyptiska kvinnor blir utsatta för sexuella övergrepp.

Samtidigt säger liberaler att hon har förstört sitt liv. ”Hon är ung och vet inte vad hon har gjort”. 

Bilden av hennes nakna kropp har hunnit ses av miljoner vid det här laget. Och det hon faktiskt visar är den dubbelmoral även liberalerna har.

Egypten är ett väldigt mansdominerat samhälle. 90 procent av kvinnorna bär sjal och har förhållningsorder om hur de ska klä sig. Det Aliaa el-Mahdy visar är att ingen har rätt att kräva av henne, eller någon annan kvinna, vad som är lämpligt för en kvinna. Hennes kropp är hennes egen och hon kan göra vad hon vill med den - och det innefattar att publicera nakenbilder på sig själv, hon hon själv vill.

Ingen ska behöva följa kvävande kulturella normer. 
Det är bara du själv som bestämmer över din kropp och dina handlingar. 
Det är tid för alla kvinnor att äga sina kroppar, verkligen.

Related

twitter 6576878935726276548

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item