charlotterudenstam

Jeff Malone hanterar sin skugga

Jeff Malone är amerikanen som till det yttre var framgångsrik, men som har fem havererade äktenskap bakom sig. Inte förrän han helt ovä...Jeff Malone är amerikanen som till det yttre var framgångsrik, men som har fem havererade äktenskap bakom sig.
Inte förrän han helt oväntat blev dumpad av en kvinna och läste en av Debbie Fords böcker om skuggan, så började han förstå varför hans relationer inte fungerade.
Nu far han jorden runt för att lära oss bli bättre på relationer.
– Människor behöver relatera till sig själva, till andra och till planeten. Det börjar med att du inser ditt eget ansvar för hur du dels ser på dig själv och dels ser på andra.

Den store amerikanen sitter framför ett trettiotal kvinnor och ett par män för att under en heldag tala om hjärtat och relationer. Han börjar med att självutlämnande och med humor berätta sin egen trassliga relationshistoria och hur det brutala uppvaknandet skedde.
– Det som spelar roll är vem jag är, och för att ta reda på det behöver jag se och acceptera mina skuggsidor - och våga älska alla sidor av mig själv.
Skuggan, det är allt det där hos dig själv som du inte vill veta av, som du trycker undan eller inte låtsas om. Men så länge vi inte låtsas om den, så tar den i praktiken större plats, för du får ägna en massa energi åt att trycka ner och dölja den.

Jeff Malone menar att det finns sju lagar som vi behöver förhålla oss till för att bli bra på relationer - och för att sluta fred med vår skugga.


1. Lagen om acceptans.
Allt är som det ska vara. Det som är just nu är. Det är ingen idé att försöka slåss med verkligheten, att inte försöka låtsas om verkligheten. 


2. Lagen om att släppa taget (surrender).
Den handlar om att släppa kontrollen, att tillåta det som sker att ske, att tillåta sig att flyta med strömmen, istället för att kämpa emot och simma uppströms. 


3. Lagen om gudomlig guidning
Det finns något som är större och mer kraftfullt än jag själv. Det finns en mening med det som händer på mig. Om jag lyssnar på min inre röst och hör vad den säger, så får jag hjälp att göra de val som är bra för mig.


4. Lagen om ansvar
Jag har ett ansvar för hur jag lever. Jag tar ansvar för det som är mitt och lär mig också att inte ta ansvar å andras vägnar. Jag släpper skuldkänslor och blir medveten om mina möjligheter att ta ansvar. 


5. Lagen om val
Du har alltid valet att välja vad du accepterar. Och det val du gör kan få olika konsekvenser.


6. Lagen om förlåtelse
Du behöver släppa taget om det förflutna, det är ett sätt att visa dig själv kärlek, att förlåta är en helande kandling. Och när du slutar döma andra, finns det något kvar att förlåta då?


7. Lagen om skapande
När man släpper taget totalt, då öppnar jag för att något nytt kan skapas. Lägg märke till vilka val du gör i relationer. Om du låter dig själv gå i andra hand, så visar du omvärlden hur den ska behandla dig. “Jag tillåter andra att köra över mig” - och sänder du ut det kommer det också att ske.


Tillåt andra att ha sina känslor.
– Den bästa gåvan du kan ge dig själv är att ta hand om dig.

De där lagarna kanske verkar lite snåriga eller svåra att ta till sig vid en första anblick (men så hade ju Jeff Malone en hel dag på sig att utveckla det). Men egentligen handlar det om att våga omfamna allt och våga ta en rejäl plats i sitt eget liv.
– Skapa gärna ett relationskontrakt, där du berättar om dina förväntningar på din partner.


Och nu är Jeff Malone hanterar sin skugga - han till exempel vågar acceptera det som är, även när skuggan är framme och nosar - så har han också blivit så bra på relationer att han snart kommer att gifta sig igen. Och denna gången har han en relation som bygger på kärlek... och inte på rädsla... och jag gissar att han lever som han lär. Han har vågat se på vad som stått emellan honom och hans lycka. Han har vågat omfamna sin skugga.
Jag tror jag får återkomma till det är... och det finns några tidigare blogginlägg som mer konkretiserar det där med skuggan.Related

världen 5695067342334751091

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Intressant. Låter lite snarlikt det jag gör i 12-stegsprogrammet mot mitt missbruk. Skall snoka lite mer.

    SvaraRadera
  2. charlotterudenstam23 juli 2012 20:19

    Gör det. Kan vara värt en workshop - känner en tjej som ordnar i Sverige. Säg bara till.

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item