charlotterudenstam

Ny hjärnforskning visar: Bra sex och orgasmer ger starka kvinnor.

Nu ska jag göra åtminstone tre inlägg om det allra heligaste. Livet uppkomst. Livets port. Det handlar självklart om det du kallar fitta...Nu ska jag göra åtminstone tre inlägg om det allra heligaste. Livet uppkomst. Livets port.
Det handlar självklart om det du kallar fitta, sköte, yoni, vagina, slida, snippa, mutta eller helt enkelt kvinnans kön.
Bra sex är bra för kvinnor - för det ökar vårt självförtroende, vår kreativitet, vår förmåga till kärlek och vår vilja att ta plats i världen.
Detta är inget flumsnack, utan handlar om vad Naomi Wolf har skrivit om i sin bok “Vagina: A new biography”, där hon har samlat ny hjärnforskning som visar en väldig massa kopplingar mellan könet och hjärnan.

Först av allt. Jag har ännu inte läst boken - men jag ska. Och jag förstår att Naomi Wolf har skrivit kanske årets viktigaste bok.
Detta är viktigare än du kanske i förstone tror.


För mig började det så här:
En mig närstående person berättar inlevelsefullt om Vaginaboken. Hen berättar med inlevelse om allt hen hittills har läst... och proppar mig med fakta om hormoner och annat som påverkar vår sexualitet. Och trots att boken, i smarttelefonen, löper på mer än tusen sidor, är hen beredd att sluka varenda. Bara det ökar min nyfikenhet, eftersom min erfarenhet av hen är en betydligt lägre läshunger.

Så i väntan på en egen upplevelse läser jag en fullmatad artikel av författaren själv i The Guardian och jag kommer att berätta om den i omgångar - eftersom det är så väldigt mycket intressant fakta som Wolf kommer med. (Och har du bråttom, läs hela artikeln direkt.)

Okej, du tänker förmodligen att fittan, yonin, snippan, slidan, muttan, bara är något som en kvinna har mellan benen och att det bara handlar om ett sexuellt organ.


Naomi Wolf visar att ny hjärnforskning visar att det är en föråldrad syn. Det har kommit fram ny revolutionerande fakta som kommer att förnya synen på sexualitetens betydelse för kvinnor.


“Det finns så starka kopplingar mellan hjärnan och kvinnans kön att många av hjärnforskarna jag intervjuade kallade det ett enda sammankopplat system.”
När en kvinna börjar tänka på att ha sjyst sex, eller börjar förvänta sig sjyst sex, när hon känner sin kropp så bra och känner sig trygg i att hon troligen kommer att få orgasm när gon älskar - så kommer hon att få en boost dopamin.  När hon sedan får orgasm så frigörs en massa oxytocin. Det leder både till att kvinnan njuter och till att hon känner sig på ett annat sätt.


Wolf menar att dopamin är det ultimata feministhormonet: Med höga halter av dopamin blir kvinnan mer motiverad och mer målorienterad, hon litar på sitt eget omdöme och blir mer trygg i sig själv.


Och oxytocinet ökar känslan av medkänsla, närhet,  att höra samman och ökar dessutom förmågan att läsa av andra ansikten.
Det innebär alltså att fittan inte bara är ett sexuellt organ, utan också skapar självförtroende, kreativitet och en känsla av sammanhang.
Alltså: Kvinnor som kan njuta av sex och som får orgasmer, blir starka kvinnor. Det, menar Wolf, kan vara en av förklaringarna till att kvinnans sexualitet har blivit kontrollerad, skambelagd och utnyttjad! Och det kan också vara ett själ till att man undanhållit de här kunskaperna för kvinnor... de senaste femtusen åren!
Tänk dig vad som händer med kvinnors kraft, när man omskär kvinnor! Det handlar inte bara om att stympa kvinnors kön, utan det påverkar också deras hjärnor!

Och gissa vad som händer med kvinnor som inte får bra sex, som inte får orgasmer, som blir utsatta för sexuellt våld...? Det återkommer jag till i ett senare inlägg.

Related

Naomi Wolf 1209376628176573849

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Suzann Larsdotter29 september 2012 09:35

  Hej! Jag är precis som du och hen du refererar till mycket entusiastisk till Wolfs nya bok men som normkritisk sexolog är jag också lite fundersam över hur den biologiska diskursen tolkas. Hittade några intressant inlägg i frågan; http://rewritingtherules.wordpress.com/2012/09/19/neuroscience-and-the-vagina/
  http://healthland.time.com/2012/09/18/what-neuroscience-really-says-about-the-vagina-and-female-desire/?iid=hl-main-mostpop1#ixzz26uOtTciK

  SvaraRadera
 2. Suzann Larsdotter29 september 2012 09:35

  http://healthland.time.com/2012/09/18/what-neuroscience-really-says-about-the-vagina-and-female-desire/?iid=hl-main-mostpop1#ixzz26uOtTciK

  SvaraRadera
 3. charlotterudenstam29 september 2012 09:41

  Det får jag titta på, tack för tipsen Suzann..Kram

  SvaraRadera
 4. En del kvinnor har klagat på att män tänker med kuken. Nu kan vi ge tillbaks och säga att kvinnor tänker med fittan.

  SvaraRadera
 5. charlotterudenstam29 september 2012 15:44

  Det är en intressant tolkning Bengt.

  SvaraRadera
 6. kvinnagudinna.blogspot.se/3 oktober 2012 20:21

  Kvinnans sexuella - samt därvidalagda mentala - njutning är essentiell för hennes välbefinnande och bör vara vägledande och målförande för inte bara kvinnor, män, utan för samhället överlag. Hennes sexuella lustor måste få leva fritt, utan bojor eller begränsningar - hennes orgasmer bör maximeras, tillika hennes tillfredsställelse överlag, detta bör vara en självklarhet för var och en

  SvaraRadera
 7. Dopamin: för att du ska vilja ha sex.
  Oxytocin: för att du ska få ett band med den du har sex med, så att ni håller ihop (åtminstone när barnet är litet).
  Hormonernas syfte är med största sannolikhet fortplantning.
  Fortplantningen har trevliga bi-effekter ibland.

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item