charlottecronquist

Är sex utan penetration sex för dig?

Omöjligt sex?  Jag minns för en massa år sedan och jag skulle åka på tantrakurs. Jag var precis nygift med Alexander och han tyckte det ...

Omöjligt sex? 


Jag minns för en massa år sedan och jag skulle åka på tantrakurs. Jag var precis nygift med Alexander och han tyckte det var mindre kul.
För att trösta honom sa jag:
– Det kommer inte att förekomma någon penetration på kursen.
Det gjorde honom inte gladare. För i hans värld är sex så mycket mer än kuk möter fitta.
Men, visar en hel del forskning, många har en betydligt snävare syn på vad sex är.
Och det ställer till en hel del problem, inte minst för kvinnor som är drabbade av vestibulit.




Jag läser ett blogginlägg av min vän och #blogg100-kollega Suzann Larsdotter.
Suzann är djupt engagerad i frågor som rör sex och kön och mäns våld mot kvinnor. Hon är anställd som utbildare och hälsohandläggare på RFSL.
När jag läser henne är hennes akademiska bakgrund tydlig (hon kallar sig auktoriserad socionom och Authorized Sexuality Educator and Sexual Health Promoter (NACS)).
Jag skriver det för att akademikern i henne lyser genom texten jag läser.

“Då vi lever i ett samhälle där de kulturella scripten för heterosexualitet och det heterosexuella sättet att ha sex sätter agendan för vad som kan räknas som riktigt sex så påverkas alla som på något sätt faller utanför denna norm.”

Så här tänker jag. Det ligger mycket i vad Suzann Larsdotter skriver. Det är väldigt många som sätter likhetstecken mellan sex och penetrerande sex. Att sex utan penetration är något annat... (vaddå?) och det är kanske därför som begrepp som förspel har fötts... som att det som inte handlar om kuk i fitta (eller kanske dildo eller strap-on i fitta inte är riktigt sex.


Den här synen på sex kan vara problematisk - inte minst för dem som har problem med penetrerande sex - oavsett vem hen gillar att ha sex med. För kvinnor som drabbas av vestibulit eller andra vulvasmärtor och har svårt med penetration kan få känslan: “Jag kan inte ha sex”.


Men det är ju verkligen en sanning med modifikation.


Jag minns en kvinna som berättade för mig att hennes i särklass bästa älskare var impotent.
Så sex kan vara så mycket mer och så mycket annat än kuk i fitta.

Renita Sörensdotter har gjort en intervjustudie med tjejer med vestibulit. Detta är en av hennes reflektioner:


Vissa upplever att de inte kan leva upp till att vara en bra kärlekspartner då de inte kan ha vaginala samlag. Smärtan får konsekvenser för hela relationen. Några av dem som är singlar tycker att det är svårt att ragga upp någon då det är svårt att tro på att en kille vill ha en tjej som inte kan genomföra vaginala samlag. Det är också en smärta som är svår att berätta om. Många jämför med om de hade haft ont i magen eller ryggen så skulle det inte vara något problem att berätta om smärtan, men nu sitter den på en kroppsdel som anses vara privat och kopplad till sexualitet.”


Sörensdotter och Larsdotter menar båda att normen för sexualitet är snävt definierat till vaginalsamlag.



Men Sörensdotter konstaterar:

“När man frågar människor om vad sexualitet är så har de flesta en bred definition som säger att det kan vara smeksex, hångel, oralsex, onani med mera, men ändå hamnar de flesta i att det riktiga sexet ändå är vaginalsamlag och detta blir extra tydligt då man intervjuar personer som inte kan genomföra den typen av sex. Att sexualiteten är så snävt definierad beror med all säkerhet på att den utgår från mannens sexualitet.”

Larsdotter menar att detta drabbar den hetereosexuella sexualtiteten mer, eftersom dessa normer finns. Och att det finns en större frihet att definiera vad sex är i samkönade sammanhang.

“Sörensdotter skriver att den samkönade sexuella praktiken är mindre förkoreograferad än den heterosexuella och erbjuder därför ett större smörgåsbord av möjliga sätt att ha sex på. Det går också att välja bort penetrerande praktiker utan att det blir någon större komplikation. Detta finner jag specifikt intressant då sex mellan kvinnor länge har setts om en omöjlighet då sex = vaginalsamlag där män med penis penetrerat kvinnor med vagina. Historiskt har det i den falliska sexualiteten (penetrerande sex) inte funnits utrymme för kvinnor som har sex med kvinnor. Det har varit en omöjlighet – en amor impossibilis.”




Jag tänker på Bill Clinton som fick oralsex av Monica Lewinsky och som kunde säga rätt in i kameran. “Jag hade inte sex med den kvinnan.”
Med en bredare definition hade han haft det... i det här fallet är frågan om han valde denna definition för att rädda sitt eget skinn... eller om han faktiskt trodde på sina egna ord?

Så vad är sex för dig? Hur ser din privata norm ut? Skulle den kunna förändras?


Jag deltar i bloggutmaningen #blogg100. Detta är dag 47.

Related

vulva 1001312902242005062

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Om man tittar på att sex är lika med "kuk i fitta", då anser jag att det är samlag som avses. I det fallet har vi ett bra ord, som säkert finns olika varianter av inom stängd dörrar.
    Sex är väl en mycket vidare definition av vad två (eller fler) människor kan göra tillsammans för för att nå himmelska höjder av njutning, med eller utan orgasm.
    Sex rymmer ju så mycket annat än bara själv samlaget, och behöver ju heller ite avslutas med samlag. Sex skall skapa njutning för båda (alla) parter så länge det sker på allas villkor och ingen blir skadad på ett sätt de inte vill.
    Sex kan inrymma samlag och penetration, men är INTE synonymt med det...

    SvaraRadera
  2. Är mysig helkroppsmassage, utan att massera könsdelar, att ha sex?

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item