charlotterudenstam

När rösten i huvudet tystnar

Jag lyssnar på Eckhart Tolle där han sitter som en liten näbbmus inför 2000 personer i Köpenhamn . Hans gester är så talande att p...Jag lyssnar på Eckhart Tolle där han sitter som en liten näbbmus inför 2000 personer i Köpenhamn.
Hans gester är så talande att publiken då och då frustar av skratt.
Så berättar han om när den kritiska rösten i huvudet tystnar och ett aha studsar genom mitt inre. Jag minns när jag själv hörde den för första gången. Men det är en annan historia.
­ – De flesta vågar inte stanna i ögonblicket. Livet förvandlas till att inte längre handla om vad vi upplever, utan att istället bestå av våra tankar om det vi upplevt.


Eckhart Tolle menar att vi har blivit tankarnas slavar. Våra huvuden är fyllda av en kritisk röst som hela tiden matar oss med budskapet om att livet behandlar oss orättvist.

– Det är lätt att falla i fällan och tro att vi är våra tankar, men så är det inte. Rösten i huvudet kommer nästan hela tiden med negativa budskap till oss och det formar får självbild. Det är helt galet. Det innebär att den kritiska rösten tar över de flesta människor. Det är som att vi får en slöja över oss, som döljer oss för själva livet.

Detta är ett tillstånd som många människor lever i. Tolle beskriver det som ett omedvetet liv. Ett liv innan vi har vaknat till en ny medvetenhet – en medvetenhet som innebär att vi kan förhålla oss till det vi upplever, det som är, istället för till våra tankar om vad vi upplever.

Han menar också att tankarna och intellektet ställer till med väldigt mycket elände. (Till exempel krig, konflikter, miljöförstöring, klimathot.) Det är som att för mycket tankar förstorar möjligheten att förstöra för mänskligheten – och ska vi överleva som art, så behövs ett nytt medvetande, där vi vågar vara närvarande i ögonblicket.

Eckhart Tolle berättar hur han bodde i ett uselt litet rum i London. Han delade badrum med åtta personer och det var ofta kö till toan. Rummet var fult och illa utrustad och han otrivdes med livet. Hans inre var fyllt av klagande röster.

En dag vaknar han och rösterna är borta. Rummet är detsamma, kön till toan densamma, men nu känner han frid.

– Det var då jag vaknade upp, säger Tolle och ler. Livet var helt plötsligt underbart, trots att omständigheterna var desamma. Det som hade hänt var helt enkelt att rösterna hade tystnat.

Det Eckhart Tolle, på sitt underfundiga sätt, vill uppmuntra oss till är att verkligen vakna. Att tillåta att det uppstår mellanrum mellantankarna, då vi har möjlighet att komma i kontakt med en djupare dimension – och från det utrymmet kan vi handla utifrån kärlek istället för utifrån rädsla.

– I mellanrummet mellan tankarna kan en ny medvetenhet uppstå, du kan känna dig hypernärvarande och samtidigt lugn. Till en början kan det kännas som att ingenting finns i det där mellanrummet. För vem är du utan ditt förflutna? Utan din framtid? Utan ditt namn? Det kan kännas som en frånvaro, som en tomhet. Men om du stannar där kommer du att upptäcka att det i det utrymmet också finns närvaro och du kan observera en närvaro som du inte riktigt att definiera. Du kan komma i kontakt med en oändlig tomhet, där du kommer i kontakt med något som är större än du själv, där du kan känna att du blir själva närvaron och att den är tidlös. Vågar du släppa taget helt när du befinner dig i närvaron kommer du att upptäcka att vi alla är en.

Eckhart Tolle menar att vi åtminstone då och då ska tillåta oss att vara där, i närvaron, och att acceptera det som händer oss i ögonblicket – även det som vi kan uppfatta som jobbigt. Han avslutar med att citera en tänkare jag missade namnet på som sa:

­– Tack för allt, jag har inga klagomål om något som helst.

Att säga det flera gånger dagligen är en god andlig vana, avslutar Eckhart Tolle.

Related

medvetenhet 9155614568840549173

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

webbkurser

100%-podden

coaching

donera till 100%

"Jag vill fortsätta att sprida kärlek i världen! Ett sätt är genom 100%-podden. Om du vill höra fler avsnitt kan du bidra till podden genom att donera 100 kr eller valfritt belopp. Du gör detta via knappen nedan. Tillsammans kan vi låta fler 100%-are sprida klokskap och inspiration!"

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item