charlottecronquist

Vilken erotisk självbild har du?

Jag minns när jag började upptäcka att män faktiskt såg på mig med uppskattande blickar, när jag kom släntrande ner för en stadsgata. När...

Jag minns när jag började upptäcka att män faktiskt såg på mig med uppskattande blickar, när jag kom släntrande ner för en stadsgata.
När det hände första gången hade jag passerat 40. Fram till dess hade min självbild som kvinna och som sexuell varelse varit så låg att jag var övertygad om att jag inte var särskilt attraktiv.
Liksom så många med mig gick jag och bar på ett grundläggande erotiskt sår (core erotic wound) och minnena väcks till liv när jag läser sexterapeuten Pamela Madsens intressanta artikel: ”Body Image and Sexuality: Understanding Our Core Erotic Wounds” i Pschycology today.

Om det finns något som heter sexuell självkänsla, erotisk självkänsla, eller kroppssjälvkänsla, så är det något som jag kunnat känna först på senare år.

Jag var så oerhört kritisk till min egen kropp och trots att jag ständigt hade pojkvänner, så uppfattade jag mig inte alls som attraktiv. 
Jag vet också att jag tittade avundsjukt och dömande på snygga tjejer och placerade mig i panelhönehörnan – trots att jag i praktiken aldrig stod där.

När jag läser Pamela Madsens artikel får jag en ny förståelse för detta. Hon berättar om en episod då hon som sjuåring flirtar med en filmstjärnesnygg man, som leker med i flirten ända tills mamman kommer in i rummet och säger till den vuxne mannen:

– Var snäll och säg till din dotter att en snygg italienare inte kan gilla en knubbig liten tjej.

Denna, till synes oskyldiga episod, påverkade henne för livet. Det skapade ett djupt sår, som gjorde att hon långt upp i vuxen ålder kände sig oattraktiv och valde att bli en huvudfoting … och kanske är det till och med så att detta djupa inre sår i henne, styrde hennes yrkesval som sexterapeut…

I min bok Ingen skam i kroppen har jag berättat om en del ”definierande” händelser som påverkat min sexuella självkänsla och självklart finns det fler, som handlade om att andra kallade delar av min kropp för äcklig och jag gjorde det till en sann del av min självbild. Och kanske det är just de här såren, och min strävan att läka dem, som gör att jag i dag brinner för att bidra till att människor vågar känna sig som hundraprocentare, inifrån och ut. Det ligger nära till hands.

En enkel fras, som kanske inte ens är illa menad (”The road to hell is paved with good intentions”) kan alltså skada någon för livet. Och det kan ske även om själva händelsen senare skrattas bort och berättas som en roligt historia.

– Pamela, minns du den där gången då du som sjuåring kråmade dig för den där snygge italienaren…

Skämt som kan kännas som att kniven vrids om i såret, medan den som blir utsatt klistrar på sig ett leende och låtsas gilla skämtet.

Jack Morin, skriver i boken The Erotic Mind:

"The most serious damage is often inflicted, with or without conscious intention, upon the young. I'm not simply referring to the devastating effects of overt abuse or neglect, but also to what happens when a child is consistently prevented from following his or her natural curiosity or taught that pleasurable sensations are to be feared rather than enjoyed. Whether we realize it or not, all of us who are close to kids are sex educators, a responsibility that involves so much more than disseminating facts. What matter most are the everyday messages we give our kids about their worth, the value of their bodies, and the importance of their sexuality. These messages are communicated most powerfully through touch and direct observation. There is no better sexeducation, for instance, than observing an obviously affectionate bond between one's mother and father. With deep-rooted self-worth, clear information, consistent care—and a little luck—children as they grow will be equipped to cope with the hard realities of sex and love.”

Vad han säger är att alla föräldrar utbildar sina barn i deras förhållande till sex, kropp och närhet och hur viktigt det är att vara uppmärksam på det. För om man vänder på steken – barn som får betrakta föräldrar och andra vuxna som visar varandra kärlek, ger fantastiska lektioner i livets möjligheter.

PS: Pamela Madsen har också skrivit boken Shameless woman. Jag har skrivit om henne tidigare också. 

Related

sår 8470279326170636164

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Det är oerhört viktigt hur man visar upp kärlek och sexualitet för barn. Det lägger grunden för deras beteende, osv i en lång kedja....

    SvaraRadera
  2. charlotterudenstam23 januari 2014 kl. 18:40

    Tänk hur många barn som inte ser några tecken på närhet hos omgivande vuxna... vilka förebilder får de, liksom...

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item