charlottecronquist

Den lekande människan – homo ludens – är vi alla på väg att bli det?

Jag funderar på skillnaden mellan lek, spel och sport. När går leken över i något annat, när blir det ett spel, eller rent av en s...




Jag funderar på skillnaden mellan lek, spel och sport.
När går leken över i något annat, när blir det ett spel, eller rent av en sport?
Varje dag ägnar jag mig en stund åt lek, som en avkoppling, som ett sätt att göra något bara för att det är kul, utan yttre krav på mig.
Jag ska lite senare gå in på hur Johan Huzinga, holländsk filolog och kulturhistoriker, i början av förra seklet definierade vad homo ludens, den lekande människan kan ha för sig.

Min son Albert sysslar med e-sport. Även om jag följt hans dataspelande sedan åtta års ålder, och trots att jag såg att det till exempel snabbade upp hans kunskaper i engelska, att han kommunicera med spelare på andra sidan jordklotet och att de kunde få honom att dygna, så såg jag spelandet mest som ett tidsfördriv.

Jag såg det som att han och många med honom ägnade mycket av sin vakna tid till att leka, eller möjligen spela.

Huzinga säger att leken är gratis, och där skulle det kunna gå att hitta en distinktion mellan just de två. Att spela de flesta dataspel kräver investeringar i spelen och ofta finns det möjligheter att ständigt lägga in mer pengar för att öka chanserna för vinster, eller för att skapa bättre förutsättningar för mer spännande matcher.

Jag såg Albert sjunka in i Wold of warcraft och då och då tog han tålmodigt och förklarade spelets grunder för mig. Jag fick se slag, jag fick se uppdrag, jag fick se olika hjältar, jag fick se möjligheterna att samarbeta med andra, bilda lag, bilda klaner. Och under en period kunde jag se högar av pizzakartonger i hans lilla stadslägenhet.

Tio år senare jobbar Albert professionellt med e-sport. Det begreppet har smugit sig på mig, lite i taget, de två-tre senaste åren. I sonens värld vet ”alla” vad e-sport är, medan jag tillhör undantagen i ”min” värld. Och skulle han förklara för mina kompisar skulle nog de flesta förmodligen ruska på huvudet och ifrågasätta hur något kan kallas sport, som utövas framför en dataskärm.

Näväl. E-sport it is. 
Och det är stort. Större än du kanske anar. 
Med nationella och internationella tävlingar i olika spel. 
Vissa sorters spel passar mer att spelas inför publik, så kallade arenaspel (två spelare möts i en match på en arena, lite grand som antikens gladiatorspel) och det är de som utgör själva sporten i e-sporten. 
Publikdragare är spel som Starcraft och Counterstrike. 

(Observera att detta verkligen är skrivet ur ett amatörperspektiv… jag kan säkert ha fattat något fel.)

Ett spel som är på ingång heter Hearthstone. Och det är detta jag leker med någon stund varje dag. Det som har skrämt mig från de spel som sonen tidigare spelade var att de åt tid. De tomma pizzakartongerna talade sitt tydliga spel, liksom ord från omgivning som uppfattar spelaren som svåråtkomlig och inne i sin egen värld…

Det som skiljer Hearthstone från de andra är att det går snabbt att lära sig grundreglerna. Två figurer möter varandra. De har varsin kortlek. Korten slumpas ut och med hjälp av kraften i korten ska den ene spelaren besegra den andre. Det finns en turfaktor i spelet, eftersom lekens kort slumpas ut, men här finns också mycket strategiskt tänkande och jag gissar att matematiskt hyperbegåvade och personer som är vana att spela strategispel har det väl förspänd. En match tar mellan fem minuter och en kvart och spela och det är tillräckligt kort tidsrymd för att det ska vara hanterbart för mig.

Så jag leker på. Och för mig är Hearthstone precis det. En lek. Det finns en möjlighet att gå ut och spela på en arena och få publik, men dit har jag inte vågat mig än. Jag både vinner och förlorar mer i enrum, trots att detta gör att jag får färre guldmynt av spelutvecklaren.

Och jag undrar just hur stort behov vi har av lek i denna tid och hur allvarligt det kan bli? Händer det något som jag går ut på arenan och börjar definiera mig som e-sportare? Försvinner lekmomentet då? Kommer det då in tankar på prestige och pengar?
Vad tycker du är lek? Kan den innehålla allvar?

Johan Huzinga beskriver några saker som definierar lek.
  • ·      Lek är gratis, det är frihet. Play is free, is in fact freedom.
  • ·      Lek är inte på riktigt eller verkligt. Play is not “ordinary” or “real” life.
  • ·      Lek skiljer sig från det riktiga livet både i tidomfång och rum. Play is distinct from “ordinary” life both as to locality and duration.
  • ·      Lek skapar ordning, är ordning. Lek kräver först och främst fasta regler. Play creates order, is order. Play demands order absolute and supreme.
  • ·      Lek har ingen koppling till vinst av egendom, ingen egendom kan vinnas. Play is connected with no material interest, and no profit can be gained from it.



Jag är en del av #blogg100. Detta är dag 26.

Related

världen 2468621383314534234

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Leka är kul! Både på dator och i verkliga livet. Ska nog testa det där kortleksspelet vid tillfälle

    SvaraRadera
  2. charlotterudenstam26 mars 2014 kl. 10:00

    Jag tycker att det är riktigt roligt! Jag kommer att skriva lite mer om det vid tillfälle <3

    SvaraRadera
  3. Jag tänker ofta på det här med lek vs spel och lekens betydelse, så tack för bra och intressanta perspektiv och referenser! Jag ska fundera vidare på distinktionen gentemot sport. Vad definierar en sport jämfört med lek & spel tex.
    I mitt huvud använder jag ljudet av barns tonfall, ord och intonation, när jag vill påminna mig om vad lek är. Det hjälper.
    Det jag oftast tänker på när det gäller det här är dock skillnaden mellan lek och spel inom det sexuella. Jag ogillar tex när BDSM reduceras till ett regelblad alla måste följa, insidan av locket till en spelkartong. Jag vill att allt sexuellt ska vara lek, en sån som utvecklar sig mellan parterna, i nyfikenhet, driv, vilja, omständigheter i stunden.
    Har skrivit en och annan gång om det, bla här:
    http://vildvanilj.com/2012/10/31/bild/

    Tack, igen, för mer input och tanketrådar!

    SvaraRadera
  4. Vilket bra inlägg! Jag är själv alldeles fascinerad av det spelande som pågår hemma hos mig och jag försöker hitta orden för att beskriva det som sker. För jag ser ju att det är mer än ett tidsfördriv, kanske något helt väsensskilt från tidsfördriv. Du satte orden och sammanhanget.

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item