charlottecronquist

Veckokrönika 19: Varför är det så farligt att säga att vi älskar sex?

Hur skulle det vara om vi berättade för barnen att sex i första hand handlar om njutning? Eftersom det är val på söndag hade jag t...




Hur skulle det vara om vi berättade för barnen att sex i första hand handlar om njutning?
Eftersom det är val på söndag hade jag tänkt skriva min krönika om det och om vikten av att rösta, men som kom en text i Pacific Standard av forskaren Alice Dreger med ovanstående rubrik i vägen.
Ja, frågan är verkligen varför det är så farligt, konstigt eller skämmigt att tala om att sex handlar om njutning?

Samtal om sex kan leda till tystnad, kan leda till bortvända blickar, kan leda till generade leenden, kan leda till försök att avleda personen som talar om ämnet. I synnerhet om barn är i närheten eller om det är ett barn som ställt en fråga om sex.

Men varför gör vi sex till något så farligt? 
Har vi skapat ett samhälle där det mest naturliga i världen – och grunden för hela vår existens – har förvandlats till något fult och farligt?

Hur har det blivit så att så mycket kring barn och sex misstänkliggörs och omges med en air av pedofili?  Jag minns för en rad år sedan när det rådde rena pedofilnojan i Sverige och då föräldrar till stolta studenter inte vågade ha bilder av nakna barn på plakaten, av rädsla för att det skulle tolkas fel. Jag minns en man som vägrade byta blöjor på sin dotter, för att det skulle kunna missuppfattas…

Men den här texten handlar inte om sexuella kränkning eller sexuellt våld – vilket jag fördömer. Den här texten handlar om barns nyfikenhet, om barns frågor och om vuxnas förhållningssätt till dem.

Barn är nyfikna på det mesta, även på sex. De vill gärna ha precisa och sanna svar. De vill förstå hur barn blir till, hur syskonet inuti mammans mage kom in och ska komma ut. De vill förstå. Det är länge sedan föräldrar kunde komma dragande med storken och därför tror jag att varenda liten unge i Sverige vet att bebisar ligger i mammans mage och så småningom föds.

Och sedan kommer frågorna om hur bebin kom in där … och då närmar sig föräldrar och lärare ämnet sex. Till en början låter de flesta sexundervisningen handla om enbart detta. Att sexualiteten handlar om reproduktion och avel. Om att det är något föräldrar gör för att de längtar efter (fler) barn. Det blir ett sätt att berätta för barnen på ett neutralt sätt, där lusten inte finns med i beskrivningen.

För värre än sex kanske lusten är, kanske kåtheten är, kanske fuktiga fittor och kukar med stånd är?

När det är uppenbart att hormonerna börjar komma i omlopp och sexualiteten väckts i de förpubertala kropparna inser vuxenvärlden att de nog är så illa tvungna att tala om att ha sex, om själva akterna – och då är det lätt att istället för lusten och kåtheten tala om riskerna, mest om riskerna för sjukdomar, skador och oönskade graviditeteter.
Det är ju väldigt skönt att herrar som herr Kellogg, som skapade grahamsgryn och cornflakes för att avhålla unga pojkar från att runka (för att tjejer kunde njuta av att onanera föll honom väl inte in), är ur mode. Det är skönt att få längre påstår att onani är farligt eller degenererande. 
(Men det finns verkligen de som fortfarande tycks tycka att den typen av ”moral” som herr Kellogg stod för är gångbar i dag. Jag läste nyligen Kristna Värderingspartiets idéer i ämnet och kände mig förflyttad till 1950-talets USA.)


Trots att det är uppenbart för varenda kotte att människor onanerar för att det är skönt, är det sällan man talar om den delen av sexualiteten, ens med barn. Fortfarande förekommer det skambelägganden, i synnerhet av flickors onani.

Fast egentligen är det ju en ände att börja i, i barnets egen sexualitet, i barnets egen utforskande av sin kropp, i barnens upptäckt av lusten, så att hen senare kan få fortsätta upptäcka den tillsammans med någon annan hen har lust med.

Jag läser artikeln i Pacific Standard, där en mamma, som själv jobbar med barn med otydligt kön, berättar om samtal med sin nioårige son, samtal som fått omvärlden att tystna eller representanter för skolan att skambelägga henne. Det sägs inte riktigt rakt ut, men andemeningen är: Tala för Guds skulle inte om att sex i första hand handlar om njutning…





I det här klippet talar Alice Dreger om kroppar - ingen direkt koppling till mitt blogginlägg, men ändå intressant.


Men varför inte det?

Och jag tänker på allt som barn matas med, från väldigt späd ålder, dessa oändligt många bilder av våld, våld som vi mer eller mindre oreflekterat tillåter att barn ska få se, medan nakenhet och sexualitet ses som farligt och olämpligt för barn. I Sveriges television får man inte visa en kvinnas bröstvårta före kl 21, för risken att någon ska ta anstöt…

I en scen berättar  artikelförfattaren om att barnen i klassen tittar på en råtta och ett av barnen frågar vad som finns där under råttans svans. Testiklarna, svarar hon.  Och för att göra en lång historia kort frågar hon klassläraren vad hon skulle ha svarat: Jag skulle nog ha ignorerat frågan och fortsatt prata… Detta är samma person som kunnat berättar om en väns död i cancer och visat sin sorg inför klassen. Men när det närmar sig sexualiteten så läggs locket på.

Så kom det sig att sonen skulle ha sex och samlevnadsundervisning i skolan.

”Så kom dagen för sexundervisningen och jag kom på mig själv med att undra om de skulle nämna njutning. Eller skulle det bara handla om sjukdomar, graviditet och allmänt elände?
I själva verket är jag inte ens säker på om de nämnde sex över huvud taget. /…/ Jag började med att fråga sonen vad han hade lärt sig om HIV. ”Det är en ärftlig sjukdom, som man får från sin mamma”, sa han.
Partnerna och jag suckade. Vi förklarade att de flesta får HIV av sex eller smutsiga nålar och vi förklarade om kondomer, om drogmissbruk och om skillnaden mellan en ärftlig och en smittsam sjukdom. /…/ Vår son frågade varför de inte berättar sådant i skolan. Partnern förklarade att vuxna dumt nog tror att om de berättar sanningen om sex, så kommer de att börja med sex tidigare än de borde. Han tillade att forskning indikerar att det inte stämmer.
Och jag började fundera: Hur märkligt är det inte att vi inte kan få oss till att berätta de mest grundläggande sanningarna om sex, nämligen att de allra flesta gånger vi har sex, så gör vi det för att vi har lust att göra det.”

Läs gärna hela artikeln här.
Handen på hjärtat: Säger du till (dina) barn att du har sex för att det är något du njuter av? Om inte – vad är det du ”skyddar” dem ifrån? Och – här ges du möjlighet till reflektion – vad säger det om din egen relation till (din) sexualitet?

Jag är en del av #blogg100. Detta är dag 80.

Related

veckokrönika 8289519039662183531

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Herr Dunderbar19 maj 2014 kl. 12:58

    Intressant inlägg i din blogg...
    Men kanske mer intressant att du tyckte det var så intressant att du ville skriva om det.
    Tack för att du delade med dig av dina tankar kring detta

    SvaraRadera
  2. charlotterudenstam19 maj 2014 kl. 13:12

    Herr Dunderbar, om du orienterar dig runt på min blogg så kommer du att se att frågor om sex och skam och vår rätt att vara oss själva är något som i hög grad engagerar och intresserar mig <3

    SvaraRadera
  3. Nu kommer korr-Calle in i tråden också.
    Faktum är att grahamsmjöl uppfanns av en presbyteriansk präst, Sylvester Graham, vid förra sekelskiftet, i syfte att folk skulle få tillgång till ett näringsrikt mjöl. Det hade blivit populärt att baka vitt bröd med kemiskt blekt, raffinerat mjöl, vilket ju var näringsfattigt. Jag har också hört någonstans att Graham hade idén om att hans näringsrika mjöl också skulle hämma sexdriften, men jag har inte hittat något som bekräftar det med säkerhet. Så jag nöjer mig med den officiella förklaringen, att det handlade om bättre hälsa.

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item