charlottecronquist

Alexander Rudenstam: Begreppet "puckovärlden" beskriver beteenden och visar att det finns alternativ.

Alexander förtydligar vad han avser med begreppet puckovärlden, som han introducerade i går . Det handlar, enkelt uttryckt, om vår mö...



Alexander förtydligar vad han avser med begreppet puckovärlden, som han introducerade i går. Det handlar, enkelt uttryckt, om vår möjlighet att välja verklighet.
(Börja gärna med att läsa gårdagens inlägg.)




" Det kanske kan vara bra att förtydliga mitt "puckobegrepp som oftast följs åt av ord som -världen, - beteenden och -träning. Något som är ”pucko” betyder för mig att det finns bättre alternativ.

Jag tror inte att dom eller vi är bättre eller sämre än någon annan - däremot vet jag var jag vill vara. 

Puckovärlden handlar inte om människorna, utan om de normer och värderingar som ligger till grund för beteenden som dominerar och styr människorna ”därute”. 
Jag ska tillägga att jag själv har varit en del av den världen och det händer att jag fortfarande är det.

Vi gör så många puckosaker


Kortfattat skulle jag kunna säga att allt beteende som inte kommer från mitt ”närvarande och medvetna jag” tycker jag är pucko. 
Och de beteenden jag under min uppväxt lär in är resultatet av en puckoträning, eftersom de bygger på en felaktig föreställning om världen och på idéer om vad andra tror. 
Om jag i framtiden någon gång vill kunna klara mig i Japan så vore det en puckoträning att lära mig kinesiska. 
Omsatt i våra liv så har vi ägnat väldigt mycket tid åt att lära in kunskaper/värderingar som inte är sanna och sedan tränat in beteenden baserade på det. 
Varför ska jag känna större respekt för kungen än för pizzabagaren? 
Varför ska det kännas konstigt att ensam vara naken i en folksamling av påklädda människor? 
Utan puckoträning hade jag inte gjort det.

När jag gifte mig första gången så gjorde jag det utifrån helt fel förutsättningar. Det måste jag säga var djäkligt pucko. Det tog mig ett bra tag att komma till den insikten. 
När jag valde den utbildning jag gjorde i 20-årsåldern så var det inte alls utifrån vad jag själv ville, utan det fanns andra orsaker. 
Även det var pucko. 
Dagligen ser jag människor göra saker som de egentligen inte vill. 
Det kan jag tycka är pucko. 
Att unga kvinnor väljer att plastikoperera sina blygdläppar bara för att de tror att de blir "snyggare" tycker jag är pucko. 
Att unga killar stoppar i sig dopingpreparat för att deras kroppar ska bli ”snyggare” är pucko. 
Att jag under en stor del av mitt liv hade en ironisk och sarkastisk attityd till andra var pucko. 
Numera har jag förstått varför - och rädslan var ett viktigt skäl. 

Att stoppa festivalen var pucko


Att politikerna valde att säga nej till att vi skulle ha festivalen i Hästveda enbart baserat på rädsla är pucko. 
Att de psykosocialt relaterade sjukskrivningarna rasar i höjden är pucko - särskilt då jag även kan förstå att en av de viktiga orsakerna är en konstruerad rädsla. 
Att vissa människor tror att deras sanning ger dem rätten att döda andra tycker jag är väldigt pucko. 

Jag skulle kunna ägna dagar åt att räkna upp miljoner av puckosaker som jag dagligen stöter på. 
Det är allt det som konstruerar puckovärlden. 
Därmed har jag inte sagt något om människan i sig.

Om jag åker till Japan för att hälsa på min son som flyttat dit, så kommer jag säkert i många sammanhang göra pucko saker eftersom jag varken kan språket eller kulturen. 
Men det betyder inte att jag ÄR pucko och jag tror inte att dom skulle betrakta mig som pucko. 
Däremot skulle en del av mina handlingar bli betraktade som sådana, och orsaken är bristande kunskap och erfarenhet, och det är inget konstigt eller fel.

För mig är puckovärlden inte människorna i sig, utan de beteenden och de värderingar och "sanningar" som skapar den värld som är därute. 
Våld, rädsla, stress, bristande närvaro, ytlighet, förtryck, hot, slöseri, förstörelse, manipulation - allt det där är pucko och tillsammans blir det superpucko!

Väljer utifrån rädsla eller nyfikenhet?


Om du eller någon annan väljer något på grund av en rädsla för vad andra ska tycka - och det kan rätt ofta kännas som att det är den dominerande drivkraften "därute". 
Det tycker jag är pucko. 
Om du däremot gjorde samma val - men utifrån kärlek/nyfikenhet - då är det en helt annan sak. Opucko - typ...

Så klart ska vi lära och smitta av oss så mycket som möjligt. 
Men sedan är det nog så att alla inte vill vara missionärer eller förkunnare - utan vill hellre fokusera att leva sitt eget liv och göra sin egen resa. 
Om man kan hitta former för att leva sin sanning inom ramen för puckovärlden, så grattis. 

Våra ”bubblor” är ett exempel och det finns fler varianter. 
För visst är det skönt att  lägga sig någonstans tillsammans med någon och kramas en stund - utan att det automatiskt ske betyda en massa ytterligare. 
Det handlar inte om vi och dom. 
Vi är i grunden alla olika och unika. 
I det här fallet så är vi några som förstått att vi kan förändra och påverka vår egen syn på oss själva och hur vi ser världen. 
Jag kommer från en puckovärld där jag fått en puckoträning som skapat puckobeteenden som inte varit bra för mig. 
Nu har jag kunskapen att det går att förändra och dessutom erfarenheten av att göra det. 

Vi och dom? 
Nej, inte i min värld - det betyder inte att någon är bättre eller sämre, vi har bara olika kunskaper och erfarenheter.

Mitt motiv till att jag ger mig på att arrangera något som The JoyRide Malmö – är just att sprida kunskap och erfarenhet till alla som vill. 
Om sedan någon tycker att det verkar pucko - så har jag inte något med det att göra."


Vill du träna dig på att lyssna på ditt hjärta mer och lite mindre på puckovärldens sanningar? Här är vårt höstprogram.

Related

världen 6086097527958896455

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Jag kallar det en utvecklingsstörd värld istället för puckovärld.
    Världen och människorna är utvecklingsstörda. Människan är en sexuell, andlig och social varelse. Om inte alla delar bejakas så störs utvecklingen till en hel människa. När den sexuella biten hindras, hindras också utvecklingen av de andra delarna.
    Den västerländska kristna kulturen har hindrat den sexuella delen av människan att utryckas och bejakas. När sexualiteten får flöda och bejakas ger den livsenergi till hela livet, kärleken och andligheten. En människa som har blivit störd i den sexuella utvecklingen fungerar på många sätt sämre även i andra samanhang. Rädsla, skam, missbruk, dåligt självförtroende och andra hinder kan uppstå som hindrar människan att vara den hon skulle kunna vara.
    Ett samhälle där de flesta människor lider av dessa störningar i utvecklingen är ett samhälle som är mindre utvecklat och civiliserat än det skulle kunna vara. En politisk, ekonomisk, social, andlig och kulturell målsättning borde vara att bejaka hela människans möjligheter. Därför är det viktigt att utveckla metoder för att befria människornas sexuella energi från årtusenden av förtryckande skam och hinder. När den sexuella livsenergin får flöda ger den kraft åt kärleken och andligheten och vi får den lust och energi som krävs för att lösa de problem med miljön, krig, missbruk och motsättningar som den utvecklingshämmande kulturen har skapat. Vi kan skapa det njutningsfulla gröna lustgård som berättelserna om paradiset talar om.

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item