charlottecronquist

Sexualitet: När ska du ta dig ut ur garderoben?


Jag gillar verkligen att författaren Christopher Ryan vågar tala om våra föreställningar om sexualitet.
– Jag hoppas att en mer rättvisande och uppdaterad förståelse för människans sexualitet ska leda till att vi blir toleranta mot oss själva och för varandra och att vi får större respekt för okonventionella relationer och att vi äntligen låter idén om att män har någon slags medfödd rätt att kontrollera kvinnors sexuella beteenden dö, säger Ryan.


Han menar också att det inte bara är homosexuella som behöver ta sig ur sina garderober – utan att vi alla har garderober att krypa ur. Jag håller verkligen med honom om det. Tänk på allt hysch hysch och idéer om sexualiteten som frodas.

Ryan har skrivit böcker om sexualitet och skam (du förstår säkert varför jag gillar honom…) och han vill slå hål på myter om människans sexualitet. Till sin hjälp tar han aktuell forskning – alltså, istället för att ägna sig åt allmänt tyckande, så tar han hjälp av den forskning som faktiskt finns på området.

Han väljer att besvara fem frågor, utifrån olika vetenskapliga studier (och här kan du hitta de vetenskapliga referenserna.)

Vad är egentligen bisexualitet?

Forskning visar att det är en attraktion till båda könen och inte något slags ”övergångsfas” till homosexualitet, eller en ”försöksperiod” för heterosexuella.

Vad kommer först: Lustkänslor eller upphetsning?

Forskning visar att vi börjar känna upphetsning i kroppen och sedan kommer lustkänslorna. Vi kan börja känna oss kåta utan att vara medvetna om det.

Reagerar män och kvinnor olika på sexuella bilder?

Ja, men kanske inte som förväntat. Män betraktade ansikten mer än kvinnor och alla försökspersoner tittade snabbt förbi bilder av könsorgan. Män hade mer aktivitet i amygdala än kvinnor.

Kan kulturen vi lever i påverka vilka slags kroppar vi idealiserar och lockas till?

De som bor på platser med låg socioekonomiska status värderade ”tyngre” kvinnokroppar högre, än i områden där man tjänar mer, där fler gillade smala kvinnor. Det kan ha att göra att fetma kan ses som tecken på status i samhällen med knappa resurser. Förmodligen spelar medier och reklam en stor roll för slanka kroppsideal.

Har män och kvinnor olika sexdrift?

En sammanställning av mer än 800 studier om människans sexuella vanor visar att det inte finns några medfödda skillnader. Det intressanta är att studiernas upplägg ofta påverkas av den kultur som forskarna befinner sig. När forskare försöker bevisa att det finns skillnader i sexdrift kran de till exempel räkna antalet sexpartners eller onani – något som egentligen inte säger så mycket om själva sexdriften.

Det forskarna är överens om är att kvinnors lust kan minska i en lång monogam relation.

(PS: Här kan du se en intressant TED-föreläsning med Ryan)


Related

sex 8349416341889711245

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item