charlottecronquist

Söndagsskolan: Hur hanterar du ilska?


Ilska är en känsla om väcker starka känslor. 
Jag möter ibland människor som säger att de inte längre är arga, att de är så högt utvecklade att de inte längre känner ilska. 
Vad jag hör dem säga är att ilska är en låg och primitiv känsla, något de inte vill ha kontakt med.
Min erfarenhet är att det finns en urkraft i ilskan som är bra... när du väljer att inte rikta den mot någon annan.

För mig finns inga dåliga eller bra känslor. 
Det finns känslor. 
Sedan är det upp till dig att själv välja på vilket sätt du förhåller dig till dem och om du väljer att agera på dem eller inte.

Det finns familjer där ilska är portförbjuden och det finns familjer där ilskan är tillåten – åtminstone för vissa familjemedlemmar
Ditt förhållande till ilska beror förmodligen en hel del på vad du tog in som barn.
Var det okej att du blev arg eller blev du tillrättavisad? 
Fick du höra att du var dum för att du skrek? 
Skambelades din ilska? 
(”När du visar ilska, bevisar du att du ÄR dum, uppnosig, dålig, knäpp, ouppfostrad.”) 

Eller var det kanske så att du fick höra: ”Det är okej att du blir arg, men du får inte slå lillebror”?

Om det var så att du fick höra att det var något fel på dig om du blev arg, så kan konsekvensen ha blivit att du har jobbigt att hantera din egen ilska. 
Om det var så att din omgivning istället hade synpunkter på ditt beteende när du blev arg, men ändå accepterade din känsla, så kanske du har lättare att hantera din egen och andras ilska.

Om du växte upp i en familj där ilska tystades ner, kan du ha blivit rädd för ilska, för att du helt enkelt inte har så mycket erfarenhet av ilska och tror att ilskan i sig är farlig. Och om du växte upp i en familj där någon skrek mycket och kanske tyranniserade familjen – och blev arg utan att förklara varför – så kanske du blev rädd för ilskans ibland förödande konsekvenser.

Vad skulle hända om du kunde får ett mer neutralt förhållande till ilska och acceptera den som en av flera känslor?

Charlotte får en ny relation till ilska
Charlotte går en kroppsterapikurs med inriktning på relationer. Efter några dagar börjar stämningen bli lite tyngre. Det finns en växande irritation i flera av paren. Då säger kursledaren att det är dags att på ett medvetet sätt vara i kontakt med ilskan. Alla deltagare får vara inom ett litet område och där får de tillfälle att visa ilska och frustration i förhållande till varandra. De får, under en viss tid, som en meditation, släppa ut allt det som känns inom dem - men de får inte göra varandra illa fysiskt. Taket lyfter nästan. Det är en väldig massa energi i luften. Det känns som en rejäl rensning.
Efter denna övning är det lunch. Alla paren kommer väldigt sent till lusten. Även Charlotte och hennes älskade. Hos dem har kontakten med ilskan, att våga släppa ut den, att äga den, inneburit att kåtheten har väckts. Det var första gången Charlotte insåg att det kan finnas en koppling mellan kåthet och ilska... och att det handlar om att tillåta energin att flöda.

Din läxa:

Hur reagerade dina föräldrar när du var arg som barn? Hur reagerar du i dag, när andra visar ilska? Hur förhåller du dig till din egen?

Charlotte Rudenstam är författare och coach, och vill bidra till att du blir en hundraprocentare.

Related

söndagsskola 8326195499750362803

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item