charlotterudenstam

Ungdomsbarometern: Killar mer riskbenägna när det gäller sex.”Det är skönare utan” svarar 40 procent av de ungdomar som deltar i Ungdomsbarometern specialrapport ”Ungdomar och sexualitet”.
Det är förklaringen till att de inte använder kondom när de ligger.
Mest riskbenägna är killar, där somliga säger att kondomer fungerar bättre i teorin än i verkligheten.
Den årliga undersökningen är en internetbaserad enkätundersökning med svar från 6121 unga i åldern 15-24 år och kommer från Folkhälsomyndigheten.Hur mycket skönare kan det sexuella mötet bli, om de som älskar kan släppa tanken på risker och bara ge sig hän? Det är en av de positiva konsekvenserna av säkert sex.

Det ska alltså vara skönt att ha sex och det ska helst inte avbrytas av att behöva trä på en kondom. Ungdomar – och gissningsvis även äldre älskande – tycker att kondomer kan vara bökigt av många skäl. De älskande kan komma ur stämningen, mannen kan förlora ståndet, det kan kännas pinsamt att ta upp frågan ... eller så kan det helt enkelt vara så att det inte finns en kondom till hands eller att alkoholförtäring ökar riskbenägenheten.

Konsekvensen är i alla fall att fyra av tio ungdomar avstår från att använda kondom.

Det är intressant att titta på de här siffrorna och börja reflektera över tänkbara orsaker. Att det är pinsamt att snacka om ett preventivmedel som både är ett bra skydd mot graviditet och sexuellt överförda sjukdomar (STI) är ju egentligen märkligt.

Låt oss utgå ifrån att det i ett heterosexuellt samlag mellan ungdomar är så att kvinnan har ett skydd mot graviditet. Kvar finns ändå risken, i synnerhet med en tillfällig partner, att de båda älskande kan smitta varandra med någon STI.

Är det ibland skammen som då står emellan? ”Om jag ber att vi ska använda kondom, säger jag då att jag inte litar på den jag ska ha sex med?” ”Säger jag då att jag misstänker att han är smittad med något?”

Tänk om vi istället kan vända på det och tänka: ”Vad sjysst att vi bryr oss om varandra.” ”Vad sjysst att vi skapar en situation där vi minskar risken för konsekvenser.”

Om kvinnan saknar eget p-skydd och inte önskar en graviditet, är det ännu märkligare att inte kräva kondom. För konsekvensen kan bli graviditet, dagen efter-piller eller abort.


Jag har hört många män säga om varför de vägrar kondom: ”Jag äter inte kola utan papper.” Stundens njutning är alltså viktigare än risken de utsätter sig för. Ibland kan ju den inställningen också innebära att männen utsätter den de har sex med för en risk... för han kanske inte har koll på sin STI-status.


Hur mycket skönare kan det sexuella mötet bli, om de som älskar kan släppa tanken på risker och bara ge sig hän? Det är en av de positiva konsekvenserna av säkert sex.


En sak jag lägger märke till i Ungdomsbarometern är vilka frågor om unga människor och sex som ställs. Frågorna är fokuserade på frekvens, preventivmedel, risker, sjukdomar och sexuell identitet. Den enda fråga jag finner redovisad som närmar sig frågan om skälet till att de flesta har sex – nämligen njutning, så finns bara den allmänt hållna frågan: ”Hur värderar du ditt sexliv?” Men vad betyder det i så fall att någon värderar det högt...

Jag efterlyser undersökningar som handlar om varför unga människor har sex, vad som skapar njutning, hinder för njutning, vad slags beröring de känner till och gillar, var sensualiteten kommer in... 


Här är några bilder som redovisar relationen till kondomer bland dem som deltog i undersökningen.Related

sexualitet 7890232814496156489

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item