charlotterudenstam

Sexualitet: Slampan och hjälten. Värderingar som får mig att rysa.De är några och tjugo och vill satsa på relationen. Båda är tokkära, men hon är orolig.
Tänk om han tycker att hon har legat med för många? Vad händer då?
Detta är en oro jag tycker är helt sjuk. Tyvärr är också det svenska samhället fyllt av värderingar där kvinnor som gillar sex kallas slampor medan män med stor erfarenhet blir hjältar.
De sitter alltså där tillsammans, det där kära paret. Som ett led i att skapa förtroende mellan varandra har de bestämt att de ska berätta hur många de har haft sex med.

Redan här är det läge att stanna till och reflektera. Vad spelar det för roll hur många partners någon har haft tidigare? Hur påverkar det relationen, annat än att ju fler partners någon av dem haft, desto mer erfarenhet har hen?

Han får börja berätta. Hon suckar lite av lättnad. Han har haft fler än henne. Ändå är hon orolig, för hon har ändå haft sex med många. Oron för slampstämpeln finns kvar.

Det finns så många frågor att ställa kring detta, kring våra outtalade och uttalade normer och värderingar kring sexualiteten.

Jag tänker att i det där samtalet mellan de unga älskande, kanske en viktigare fråga hade varit: När testade du dig senast? Brukar du ha oskyddat sex? Vad vill du utforska inom sexualiteten? Vad gillar du? Finns det något du inte vill eller är rädd för? Nu när vi satsar på varandra, hur vill vi ha det med preventivmedel? Fortsätter vi med kondom? Vilken relation vill vi ha med varandra? Vad har vi för förväntningar på relationen? Ska vi vara sexuellt exklusiva med varandra, eller önskar vi något annat?

Jag skulle vilja se ett samhälle där fler ser sexuell erfarenhet som något positivt eller neutralt. Kanske är det till och med så att vi lägger för mycket energi kring detta med sexualiteten, att vi förstorar betydelsen av sexuella möten, tänk om vi istället ser det som att två eller flera människor har en mysig, lustfylld och ibland intim stund tillsammans?

Jag möter människor i alla vuxna åldrar, full-laddade med värderingar kring sexualitet. Många är dessutom omedvetna om att deras normer och värderingar kring sexualitet, kärlek och närhet är inlärda.

Det finns en föreställning om att Sverige är ett land av sexuellt frigjordhet. Synen på sex är friare än i en del andra länder, men jag ser dagligen att äldre tiders normer och värderingar lever kvar, om än mindre tydligt än tidigare.

Jag hör få som i dag säger att sex ska ske inom ett äktenskap, eller att föräktenskapliga sexuella förbindelser inte är okej. Jag hör få säga att tjejer ska vara oskulder när de gifter sig, medan killar ska så sin vildhavre. Jag möter få som öppet säger något negativt om hbtq-personer eller deras sexuella preferenser. (Jag möter dock ganska många som har fördomsfulla idéer om bdsm.)

Men, min känsla är ändå att de där normerna och värderingarna ligger och lurar i vassen, även om de är mindre stränga i dag. Det är alltså okej att börja med sex utan att tänka på att avla barn eller för att starta en livslång relation – men det är mer okej för killar. En kvinna som lever ut sin sexuella lust som en man får ofta ett negativt rykte kring sig. På samma sätt finns det fortfarande en hel del värderingar kring att män ska ta initiativ, att de är kåtare än kvinnor, att de är driftstyrda och därmed mindre ansvariga för sina sexuella handlingar. Rättsväsendet visar också gång på gång prov på att de värderar mäns och kvinnor sexuella beteende olika, där kvinnor som anmäler sexuellt våld ofta ifrågasätts (det finns mycket mycket mer att säga om just det.)

Jag möter också många människor som har en massa idéer som mystifierar kvinnans kön och som påstår sig veta hur en kvinna påverkas andligen av att bli penetrerad – och där slutsatsen faktiskt blir att det är riskabelt av något slags andligt skäl för kvinnor att ha ett ymnigt sexliv, medan detsamma inte gäller för män.

Så idéerna om att kvinnor ska begränsa sina sexuella möten finns lite överallt. Dessa värderingar kläs med olika ord, men till syvende och sidst blir slutsatsen ändå densamma: Kvinnans sexualitet fortsätter att skambeläggas, även om det kan ske så subtilt att det ibland är svårt att uppfatta det.

Allt detta är just idéer om sexualitet och hur den ska utövas. Jag skulle önska ett samhälle där ingen kvinna får en negativ stämpel beroende på sin sexualitet eller hur hon väljer att leva ut den. Jag skulle vilja att fler skärskådar sina egna normer och värderingar kring sex och närhet och ifrågasätter dem? Vad skulle hända om vi skapar egna värderingar som vi inte ärvt av tidigare generationer eller de allmänna normer som gäller i samhället?

Och jag undrar verkligen vad eller vem det tjänar att en 23-årig tjej som mött en viktig kärlek i sitt liv, är orolig över vad han ska tycka om hennes sexuella historia.


Charlotte Cronquist är coach, författare och föreläsare som vill bidra till att du älskar livet. Hon skapar 100%-podden där du möter fantastiska människor som älskar livet. Författare till böcker som ”100 % Charlotte – Ta ditt inre ledarskap” och”Ingen skam i kroppen – frigör din sexuella kraft”.

Related

sexualitet 4746164205947947438

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item