charlotterudenstam

Sexualitet: Finns det rätt sätt att njuta på?
Hur ska jag njuta?
Är det okej med klitorisorgasmer?
Ska jag inte röra klitoris alls, menar du?
Alla orgasmer är bra!
Nej, fel orgasmer tar ner din sexuella energi.


Det finns en väldig massa idéer om sexualitet och njutning. Det finns till och med idéer om bra och dålig njutning. Rent av idéer om perfekt njutning och förödande njutning.

Det finns de som menar att viss sorts njutning kan vara skadlig, kan bränna ut dig och det finns idéer om att annan slags njutning leder till ett längre och mer hälsosamt liv.

Det är verkligen inte lätt att kryssa sig fram i njutningsdjungeln.

Den som har sysslat det minsta med tao, tantra eller medveten sexualitet har fått höra, en eller tusen gånger, att män ska undvika att ejakulera. Och de finns de som menar att män kan spruta på.

På samma sätt finns det motsvarande idéer om för- och nackdelar med att stimulera klitoris och att få klitorisorgasmer. Somliga säger: No no, inte röra, andra säger – få de orgasmer du kan och vill.

Jag tycker att detta är så intressant. Att jag inser att min kropps njutning plötsligt blivit till en lekplats för olika gurusar, olika strömningar och olika förståsigpåare av sexuell energi. Det är inte ovanligt att människor menar sig ha det rätta svaret.

Jag får nästan allergiska reaktioner bara vid tanken på det rätta svaret.

Som jag ser det finns det inget allmänt rätta svar – inte ens för en individ. Jag tror att det som fungerar bra under en tid, kan förändras och glida över i något annat. Jag tror inte på dogmer som gäller sexualiteten och kroppen – jag tror mer på den personliga erfarenheten – att nyfiket upptäcka vilken slags njutning och stimulation som känns bra i ögonblicket.

Jag tror det är bra att tillåta sig att erfara att sex är mer än in och ut, eller mer än ett par minuters stimulering av klitoris – om det är den erfarenhet du har… ut och lek! Utforska! Det finns så mycket mer att finna!

Samtidigt ligger det något i det som sägs, de olika åsikterna, för de visar att det finns mycket att utforska inom sexualiteten, att det verkligen finns olika sätt att njuta, att njutning kan ha olika intensitet och olika energi. När jag lyssnar på någons bestämda åsikt om vad som är rätt väljer jag också att pröva. Hur är det att leka långsamt, att leka snabbt? Hur är det att leka mjukt, hur är det att leka hårt? Hur är det att leka för att nå klitorisorgasm, att leka för att få fontänorgasm? Hur är det att njuta utan mål, hur är det att njuta orgasmfokuserat? Hur är det att leka med pumpande energi, jämfört med att andas tillsammans? Hur är det att blanda alltihopa?

Jag minns när jag var på en kurs och deltagare kom fram till mig och sa: Jag fick en klitorisorgasm i går, är allt förstört nu?

Så det finns inget allmänt rätt svar – men jag uppmuntrar dig att verkligen utforska. Vad kan sexualiteten ge dig? Hur kan just du njuta? Vad finns att upptäcka? Vilka förståsigpåare känner du dig dragen till?

Så lyssna på kroppen och lägg märke till vad den njuter av. Den vet ofta vad som är rätt i ögonblicket.

Related

sexualitet 8359461260959607274

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Några av de förståsigpåare som jag känner till och har påverkats av.
  Margot Annand, Jolan Chang, Stephen T Chang, Mantak Chia, David Deida, Johan Ekenberg,
  Barry Long, Osho, Wilhelm Reich, Eva Sanner, Miranda Shaw, Margo Woods, och
  Alex Vartman.
  Det finns många böcker och många sidor på nätet om tao, tantra och medveten sexualitet.
  Jag undrar om svenska folket hittar de sidorna och inspireras och provar eller är det så okänt att de inte ens vet om det?

  SvaraRadera
 2. BILLIGA sexleksaker intimleksaker.com
  Köpt Kamagra från www.intimleksaker.com
  www.intimleksaker.se och sextoyonlinestore.com

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item