charlottecronquist

Sexualitet: ”Kvinnor har samma sexuella begär som mannen”


Tänk så många som haft idéer om kvinnans sexualitet genom århundradena.
Den har setts som något som måste tämjas, hållas tillbaka, bejakas eller rent av som icke-existerande, beroende på tidsandan.
Väldigt sällan har kvinnor genom historien haft någon egen talan. Vad kände hon? Vilken lust var hennes?



Jag fascineras av att gubbar och män de senaste tvåtusen år sedan tagit sig rätten till att ”veta” hur kvinnans sexualitet är, vilken sexlust hon har och hur kvinnans sexualitet ska betraktas.

Ända sedan Augustinus hittade på arvsynden på 300-talet har det dessutom funnits en djup rotad fientlighet mot kvinnor i allmänhet och i förhållande till kvinnas lust i synnerhet. Och män har stött sina teser om kvinnan med hjälp av alla möjliga märkliga bevis – som börjar redan med att Eva lockar Adam att äta förbjuden frukt.

Det intressanta är att oavsett om tidsandan säger att kvinnan är den som antingen har mest sexuell lust eller helt saknar den, så är det ändå kring kvinnans sexualitet det skapas restriktioner. Oavsett doktriner så blir hon alltså förloraren och det är historiskt inte hon själv som får vara med och formulera vad kvinnans sexualitet är eller hur den ska utövas.

Det är män som säger att sexglada kvinnor är hysteriska, samtidigt som det ses som det naturligaste i världen att män leker rommen av sig på bordeller.

Samtidigt bygger lagen, ända in på 1900-talet, i vissa länder ännu, på att mannen är överlägsen kvinnan och ibland sägs rent ut att kvinnor har mindre värde.

Då är det skönt att läsa Carl von Linné, som faktiskt, vid sidan av blommor och bin, också var väldigt intresserad av människors sexliv. Han skrev boken ”Om sättet att tillhopa gå”, en slags sexmanual från 1700-talet.

Det var just Linné som sa:

”Kvinnan har samma sexuella begär som mannen, samma rätt till kärlekens nöjen och lika stor förmåga att njuta av famntagens sötma.”

Det är skönt att läsa om 1700-talet då kvinnor, under en period, var mer tillåtna att njuta, då sexualiteten var mer bejakad. En tid av sexuell revolution, alltså.

Och ändå är det män som fortsätter definiera hur en kvinnas kropp är konstruerad och hur hennes lust ser ut. Det är en märklig paradox att upptäckten av ägget leder till idéer om att kvinnan bara är en mottagare av mannens lust och att den upptäckten kan leda till en ganska snabb värderingsförändring, där kvinnan går från fresterska till asexuell.

Vad jag vill åt här är att oavsett vad som sägs om kvinnans sexualitet har hennes egen syn, hennes egna känslor, hennes egen fysiska vetskap inte räknats.

Hur kommer det sig att man så ofta går över ån efter vatten? Varför räckte inte kvinnans egna vittnesmål? Hur kunde synen på kvinnan som syndig leva kvar så länge? Vad är det som gör att de idéerna lever kvar som underströmmar i samhället än i dag?

Sånt funderar jag en hel del på. Och så undrar jag hur det hade varit att vara i Stockholm i slutet av 1700-talet, med Bellman, Sergel och Linné, hur fri hade jag känt mig i min sexualitet i de salongerna?

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer


Related

sexualitet 9057919798646040247

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item