charlotterudenstam

Film: MUSTANG – du bara måste se den!
Galler sätts upp framför fönstren. Järngrindar installeras. Det hem de fem turkiska flickorna bor i förvandlas till ett fängelse.

Filmen Mustang skildrar en verklighet som ingen enda flicka skulle behöva uppleva. En skamdriven kultur där allt som räknas är flickans renhet.

En film du bara måste se, för att reflektera över din syn på sex och skam – och vilka konsekvenser ett skamsamhälle kan få.
Redan medan den första scenen spelas får publiken veta att huvudpersonerna har ett helvete framför sig. Så just det kommer inte som en överraskning. Det jag inte vet är vad detta helvete kommer att präglas av och hur det kommer att påverka mig.

Jag kan bara säga att när jag klev ut ur biosalongen så kändes det som att jag sett en mycket viktig film, en sådan där film som alla borde se, en film som borde ses och samtalas om, för det handlar om människovärde, människosyn och hur skruvad en skamstyrd verklighet kan bli.

Jag vill inte förstöra din filmupplevelse, så jag ska försöka undvika att leverera spoilers. Men filmen handlar om fem föräldralösa turkiska flickor som är mellan kanske 11 och 18 år. De uppfostras av sin mormor och tycks ha fått leva relativt fritt ända fram till nu.

Barnens morbror kommer på besök och har hört ett rykte om att flickorna har betett sig osedlig (de har i filmens andra scen lekt påklädda i vattnet med pojkar som också är påklädda). Nu är tiden att göra anständiga kvinnor av flickorna – och att se till att de inte har någon som helst kontakt med killar.

Det är en film som visar hur gammaldags traditioner, rädsla och en antikverad kvinnosyn faktiskt förstör unga kvinnors liv och tvingar in dem i fållor som alls inte är självvalda. De utsätts för ett mentalt våld, som ibland går över i handgripligheter, som är brutalt. Det handlar om att lyda, att böja sig för konvenansen, att bortse från egna behov och önskningar, att bokstavligen underkasta sig mäns nycker och syn på familjen och världen.

Brutalt är vad det är.

Här hemma kan det fortfarande finnas outtalade krav på hur flickor ska vara, och ofta går det att se att det finns skillnader i synen på tjejer och killar som har sex eller njuter av sex. Att se Mustang är som att vandra tillbaka i tiden till en tid då alla visste vad som gällde för flickor och vilka straffen var för dem som bröt mot de uttalade moralreglerna.

En liten detalj bara. Kravet på det vita lakanet. Det enda en flicka tycks ha är sin dygd och på bröllopsnatten ska det nygifta paret kunna uppvisa ett nedblodad lakan – beviset på hennes oskuld. Men om blodet uteblir utgår familjen från att hon har knullat runt och hotar till och med att annullera äktenskapet. Ja, du fattar. Det gör så ont att se.

Se filmen och se den klart. Den är skildrat ur den yngsta systerns perspektiv, en ung, stark, självständig flicka. Det finns hopp. Ja, det finns hopp.

Gå och se den! Genast!

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer


Related

världen 6441334130368978175

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item