charlotterudenstam

Älskarna flyttar in på Skarhult i dagEtt av vinterns roligaste uppdrag var att skriva guidemanus till årets utställning på Skarhults slott: ”Den dolda kvinnomakten och älskarna”.

Idag slås portarna upp för denna utställning som tar dig genom fem sekler av kvinnors lust, njutning och kåthet, men som också om hur föreställningar om kvinnors sexualitet har påverkat hennes möjligheter att leva ut sin lust.

Och visste du att vi hade en första sexuell revolution redan på 1700-talet?
Kvinnor är lika kåta som män, så enkelt är det. Genom historiens lopp har de känt åtrå, en längtan efter njutning. Men föreställningarna om kvinnan i allmänhet och kvinnans sexualitet i synnerhet har starkt påverkat hennes möjligheter att leva ut sin längtan efter njutning.

På 1600-talet infördes sharialagar i Sverige som belade sex utanför äktenskapet med dödsstraff, älskog var till för avel och endast missionärsställningen tillåten.

I dag har vi en jämförelsevis fantastisk frihet, där kvinnor kan älska utan att riskera graviditet, kan leva med män, kvinnor eller älska fler än en. Där det är möjligt att upptäcka tantra och njuta långsamt och medvetet och lika tillåtet att avnjuta en snabbis. Det finns sexleksaker i snart sagt varje hem och nätet ger oändliga möjligheter till att stilla sexuell nyfikenhet och knyta kontakter.

Ändå lever vi i en tid då kvinnors sexualitet är hotad, där kvinnor har svårt att få rätt i våldtäktsdomar, där kvinnor ombeds hålla sig inne om natten eller bada utan män i närheten, där aborträtten tagits bort i många länder – här finns mycket att göra!


Alexandra von Schwerin är en modig och glödande kvinna. I flera år har hon undersökts slottskvinnornas historia och insåg tidigt att det under ytan funnits en dold och ganska okänd kvinnomakt. Efter att ha lyft fram barnperspektivet är det nu dags för kärleken, för glöden, för älskandet och älskarna.

Hur njöt kvinnor på 1500-talet? Hur såg den tidens sexskandaler ut? Användes verkligen kyskhetsbälten på 1600-talet då män låg ute i krig? Är det sant att kåta kvinnor är hysteriska och behöver låsas in som på 1800-talet? Och hur var det nu med de sexuella orgierna i Gustav III:s Sverige på 1700-talet? Och hur känns det för dig att i dag titta på en dildo i en utställning på ett svenskt slott en vår-eller sommardag?

Till Skånska dagbladet säger Alexandra von Schwerin:

– Jag vill att man ska vara rasande eller vrålkåt eller helst både och när man går härifrån.
Det är en viktig kulturgärning Alexandra von Schwerin gör. Hon lyfter upp aspekter av kvinnors liv som ofta ligger dolda, eller skambelagda och visar det självklara: Kvinnor ska ha samma möjligheter som män, i privatlivet, i arbetslivet och i kärlekslivet.

Gå och se utställningen, samtala om den och passa på att njuta riktigt mycket i sommar.

Självklart ska jag dit. I kväll sker invigningen där Katerina Janouch får äran att inviga utställningen.

Inför vinterns manusarbete.

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer


Related

världen 3857499284003089623

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item