charlotterudenstam

Så känns det att få en skamattack

Jag hör fortfarande rösten, men det är som att jag inte riktigt är på plats längre. Det är som att hela mitt system går i försvarsställning.
Jag skäms så att jag önskar att jag bara kunde försvinna genom jorden, helst av allt dö, allt för att slippa den här känslan.
På en sekund blir jag den uslaste av usla.
Så inser jag vad som händer, att jag är mitt i en skamattack. Och jag andas, andas ut, andas ut och börjar känna att världen kommer tillbaka.

Skamattacken kommer utan förvarning. Från en sekund till en annan. Plötsligt reagerar kroppen som av sig själv, jag kan inte tänka och är livrädd.

Det är inte konstigt att jag inte vill känna skam, att jag inte vill få skamattacker. Det är verkligen obehagligt. Det är som att reptilhjärnan på en sekund tar över hela mig och som att de mer mänskliga delarna av min hjärna är satta ur spel.
Jag förstår att rädslan för att detta ska ske är en viktig tillbakahållande faktor i mitt liv. Jag inser att det inte alltid är skammen i sig, utan rädslan för själva skammen som är det viktigaste.

Numera märker jag alltså lättare att jag får en skamattack och jag kan känna igen vad som händer i kroppen, vad som händer med tankarna, vad som händer med mina sinnen.

Skamattacker kan skapas av nästan vad som helst, men det som är gemensamt för dem är en känsla av hot.
När jag känner mig hotad påverkas kroppen.
Andningen blir snabbare.
Pulsen ökar.
Musklerna spänns.
Tankarna blir oklara.
Jag blir beredd att fly, slåss, spela död eller göra en pudel.

Känslan av hot kan uppstå både när jag är utsatt för en verklig fara, när något påminner om en farlig situation eller vid blotta tanken på att något hemskt ska hända. Ibland kan en skamattack uppstå vid blotta tanken på något som har hänt.

Skamattacken kommer utan förvarning. Från en sekund till en annan. Plötsligt reagerar kroppen som av sig själv, jag kan inte tänka och är livrädd.

Så vad gjorde jag då nyss när skammen tog mig? Jag började andas långsamt och fokuserade på utandningen och jag blev medveten om att det var en skamattack. Långsamt, långsamt klingar kroppens reaktioner av. Jag är tillbaka.

Jag möter människor som säger att de sällan eller aldrig skäms. Ibland handlar det helt enkelt om att de har definierat bort skammen ur sitt liv. Om du tittar på Skamkompassen på bilden, den visar hur vi omedvetet hanterar känslor av skam. Var och en kan ha flera av dessa beteenden, men ofta är något mer dominerande. De som attackerar eller har ett undvikandebeteende är ofta inte medvetna om att de känner skam. Den som drar sig tillbaka eller attackerar sig själv "det var mitt fel" känner skam. 

Jag vet inte hur många gånger i livet jag har attackerat mig själv. Många gånger är det. Så jag har också känt skam oräkneliga gånger, jag har fått många skamattacker, men det är först på senare år jag verkligen har förstått vad det handlar om, och hur jag kan agera när skamattacken kommer.

Det är ett av skälen till att jag aktivt vill bidra till att andra blir medvetna om skam och dess mekanismer, för att skaffa verktyg för att hantera den rädsla som skammen skapar. Om den här texten klingar an till dig, om du känner igen dig eller andra i den, så rekommenderar jag dig mina webbkurser som skam. Den mest grundläggande kursen är "Har jag gjort bort mig nu igen" - där du får veta mycket mer om skam, skamkänslor, skamattacker, skammens roll. I "Ta makten i ditt liv" har du en grundläggande förståelse för vad skam är och är mer inriktad på att använda verktyg som gör att skammens grepp om dig lättar och du får lättare att ta för dig av livet. Här är ingångssidan till webbkurserna.


Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer


Related

webbkurs 3645259414319425737

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item