charlotterudenstam

Hur ofta manipulerar du för att få sex?


Ibland går det slentrian i sex i långa relationer.
Det är som att vardagen tar över, att sex blir något som kan göras senare eller en annan dag.
Men så har du lust, eller känner åtminstone att det är viktigt att ha sexlivet i gång.
Hur ofta händer det då att du manipulerar för att få sex?
Du kanske ryggar tillbaka vid tanken på att du ofta, ibland eller någon enstaka gång manipulerar för att få sex? Sex är väl något som bara händer? Inte är väl jag den som skulle manipulera? Du kanske också har uppfattningen att du själv har varit utsatt för manipulation och tänkt, jaja, vi har väl lite sex då, även om jag inte är så sugen just nu.

I detta spel kan det också ingå följande tänkande: Män vill ha mer sex än kvinnor, män manipulerar mer för att få sex. Men tänk om det är så att kvinnor vill ha sex ofta, att kvinnor kan manipulera för att få sex?

Så gör tankeexperimentet att du helt enkelt utgår ifrån dig själv, oavsett vilket kön du har, oavsett vilka föreställningar du har om sex och kåthet och bara reflekterar över dina val i olika situationer.

Vad skulle kunna vara ett manipulativt beteende för att få sex? I just den här artikeln koncentrerar jag mig på situationen då du är i en längre relation. Manipulation i dejtingsituationer kan naturligtvis se delvis annorlunda ut... även om det finns en del gemensamma drag.

Allt möjligt, säger jag.

Från att erbjuda en massage, för att du egentligen vill ha sex till att sätta igång ett gräl för att du vet att det brukar sluta med härligt försoningssex.

Jag tänker att det kan vara bra att vara medveten om tendensen att manipulera och se det med öppna ögon. Ja, det händer att jag manipulerar.

Frågan är då varför en tar till manipulation. Jag kan tänka mig att det finns fler saker, där en av de främsta kan handla om rädslan att bli avvisad

Jag kan tänka mig flera orsaker:

 • Rädsla för att bli avvisad om jag säger rätt ut ”Jag vill ha sex”.
 • Rädsla för att framstå som för kåt eller hungrig på sex.
 • Skamkänslor inför den egna sexualiteten, för vad som kan anses ”passande”.
 • Rädslan för att partnern ska bli arg eller irriterad om en för ett samtal om sex och detta riskerar att leda till ännu mindre sex.
 • Föreställningar om partnerns längtan eller brist på längtan efter sex. ”Hen vill ändå inte, jag måste ta till ett knep för att få hen dit jag vill.”
 • Jaktinstinkt, att det är mysigt att se om jag kan locka min partner dit jag vill och önskar.
 • En känsla av att vara i underläge, ”jag är den som vill mer och jag vill inte visa det”.
 • En stark längtan efter sex och närhet.

Och visst kan det vara härligt att få blommor, en god middag, en skön massage. Och frågan är: Hur öppen törs jag vara om min lust med min partner? Törs jag säga: ”Jag skulle vilja massera dig och längtar efter att ha sex efteråt?”

Alltså vad skulle hända om du mötte dina rädslor istället för att manipulera?

När jag skärskådar mina manipulationsmetoder och orsakerna till att jag använt dem, ser jag ett mönster som handlar om en längtan efter sex och närhet och en stark rädsla att bli avvisad och skambelagd. Jag kan se en längtan efter att bli uppvaktad och älskad. Jag kan också se att jag verkligen har velat fortsätta ha sex och hittat lite bakvända sätt att skapa de situationerna. Det kunde vara för jobbigt att bli öppet avvisad och därför kändes det lättare att till exempel skapa en grälsituation som slutade i försoningssex eller att erbjuda min partner något, som skulle göra hen mer villig att njuta tillsammans med mig.

Men hur blir livet när en börjar ta risker? När det finns ett öppet samtal om sex och längtan? När det är okej att både ha lust och att inte ha det? När en inte dör av ett nej?

Hur skulle sexlivet se ut då? Hur djupt skulle intimiteten kunna nå?

Reflektera över det … och nästa gång du är på väg att manipulera, testa att säga som det är, gärna på ett härligt förföriskt sätt.
Charlotte Cronquist är kärlekskrigareLove is the answer


Vill du ge mer plats för kärlek, intimitet och sanning i dina relationer? Bli coachad av Charlotte Cronquist.
Related

sexualitet 8965347558393269919

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Hejsan!
  Vi skulle gärna vilja diskutera ett samarbete med dig, om detta känns intressant kan du väl kontakta oss på info@sinamatic.se
  Ha en underbar dag!

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item