charlotterudenstam

Mörkermän: Pussar förbjuds på danska förskolor.

Vi lever i en märklig tid. Det är fullt möjligt för nästan vem som helst att skaffa vapen och skjuta massa människor. Samtidigt fin...


Vi lever i en märklig tid.
Det är fullt möjligt för nästan vem som helst att skaffa vapen och skjuta massa människor.
Samtidigt finns det en hysterisk rädsla för mycket som har med nakenhet, intimitet och närhet att göra.
Sex av tio danska förskolor har infört strikta regler för nakenhet och fysiska kontakter mellan barnen, rapporterar Sydsvenskan och den danska tidningen Politiken.

För några veckor sedan blev Alexander utslängd från Facebook under några dagar. Han fick ett varningsmeddelande om att han publicerat en felaktig bild och några minuter sedan var han ute. Riktigt vad det var för bild vet vi inte, men det fanns inga explicit nakna bilder som han publicerat. Men alla ni som läser bloggen känner säkert till hans konstprojekt Vaginarts.
Alltså, Facebook präglas av den amerikanska dubbelmoralen kring sex och våld. Naket ska det inte vara för det kan skada barnen. Men att ha fullt med skjutvapen i hemmen och visa våld på teve går hur bra som helst.

Det är ju liksom upp-ochner-vända världen. Kärlek – i alla dess former – klassas som farligt och subversivt, medan våld, tja, betraktas som normalt.

Undrar om någon är beredd att tänka om efter det senaste fruktansvärda våldsdådet i Norge, där ett nittiotal ungdomar fick sätta livet till?

Några dagar tidigare hade jag läst i Sydsvenskan om att pussar mellan barn förbjudits på var tionde dansk förskola, att det är förbjudet att leka doktor… och att det finns andra restriktioner kring nakeneht på många ställen (60 procent av förskolorna). Barns naturliga nyfikenhet ska alltså förbjudas och straffas bort… Det låter ju helt horribelt.
Den danska familjerådgivaren Lola Jensen upplever att danska föräldrar är rädda för att deras barn ska bli sexuellt kränkta.

– Jag är dock väldigt överraskad över reglernas omfattning, säger hon till Politiken.
Och till Sydsvenskan säger den svenska socionomen och forskaren att hon tycker att de danska reglerna är ålderdomliga.

– Det låter som 30- eller 40-tal. Något liknande har jag aldrig stött på i Sverige under mina arbetsverksamma år och jag önskar att det aldrig blir så heller, säger hon.  Danskarna brukar ha en mer liberal hållning i vanliga fall. En sund nyfikenhet och ett behov av närhet är ett fullständigt normalt tillstånd för barn. Man ger inte barn särskilt positiva perspektiv genom att förbjuda och skuldbelägga. 

Jag säger då det – skuldbelägga barns naturliga nyfikenhet… Something is rotten in the state of Denmark, som en gammal Shakespeareprins sade en gång.

Related

våld 8221878932042104054

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item