charlotterudenstam

Ska vi återupprätta busken?

Snart kanske ordet buske bara betyder något som finns ute i naturen.  För buskarna som omger kvinnors kön blir allt mer tuktade och...Snart kanske ordet buske bara betyder något som finns ute i naturen. 
För buskarna som omger kvinnors kön blir allt mer tuktade och i många fall helt bortrakade. 
Det är som vuxna kvinnors kön ska se ut som små flickor: Nakna och blottlagda. 
Och kanske vi inte ens tänker på var den här trenden startade? 
Det är porridealen som blivit allmänna. 

Först av allt vill jag säga så här: Jag ansar mitt underliv. Varje kvinna får använda rakhyvel eller vax precis i vilken omfattning de vill för mig, jag lägger mig inte i det. 
Vad jag vill bidra till är lite medvetenhet kring detta. 
Och jag får god hjälp av en riktigt matnyttig artikel i Expressen (tack för den! Läs gärna artikeln i sin helhet och reflektera över den, precis som jag gör här). 
Då och då går min dotter och jag till Kockum Fritid och badar. 
Det är en utmärkt plats att studera könshårsmodet. 
Alltså, hur många otuktade buskar ser vi, hur många ansade, hur många helrakade? Och trenden är tydlig. 
Ju yngre tjejer desto mer rakat. (Sedan går det en intressant gräns mellan dem som ännu inte fått könshår och de som gärna rakar bort det.) 

När dottern gick i nionde klass var hon den enda med buske. 
Den enda! 
Och flera av tjejerna klagade över vilka blemmor de fick av rakningen och hur jobbigt det var att hålla efter. Många av dem hade inte ens hunnit bli sexuellt aktiva. Men det hörde till att vara rakad. Så min dotter var modig som vågade bryta den normen. 

Jag var tonåring på det fria 1970-talet, då behåar brändes och kvinnor hade buskar både i armhålorna och vid könet, då hår var okej var det än växte. 
Jag hade passerat trettio innan jag rakade benen första gången och under en period var de som gav mig uppmaningen att raka dem eller mina armhålor mina döttrar… för att det liksom ser bättre ut utan hår. 
Men är det inte lite konstigt att vara helt renrakad? 
Själv är jag inte det för jag är en vuxen kvinna och jag vill inte se ut som en flicka.
Så känns det för mig personligen. 

Min man är ju känd för sitt fittintresse. 
Han har en webbsajt som heter vaginarts.com. 
När kvinnor modellar för hans bilder är hans önskemål att de här helrakade. 
Då har det inte så mycket med estetik att göra, utan det handlar mer om att det är lättare att jobba i photoshop och förvandla fotona till konst om han slipper ta hänsyn till håren, så att säga.
Och när jag ser de bilder han själv har plåtat och andra pornografiska bilder så kan jag konstatera att det ligger mycket i att det rakade är ett porrideal. Det är ju lättare att fotografera eller filma en fitta som man ser … det är svårare med hår emellan. 
Det blir väl mindre chans till njutning för dem som använder porrbilderna som erotica. 
Och detta ideal väljer många att följa. Och det är kanske så att vi ska våga se vad vi gör? Att det kanske inte är det allra bästa för unga tjejer att använda hyveln mellan benen? Det är kanske dags att återupprätta busken? 

Expressenartikeln tar upp många intressanta aspekter på det här. Som att det faktum att könet blir mer tydligt och synligt när det är rakat och att synligheten gör att allt fler börjar ifråga sina fittor. De förvandlas liksom från normala till fula i dagsljus. Det blir diskussioner om inre blygdläppar får hänga utanför de yttre, klitoris storlek och alla möjliga utseendesaker som inte kom upp på agendan bakom busken. 

Nu är det ju så att jag personligen tycker att vi som kvinnor ska bli mer bekanta med våra kön. Nyfiket titta på dem och undersöka dem. 
Men också acceptera dem precis som de är. 
Fittor är som ansikten – individuella. 
Och det om något är det viktigt att många tjejer och även vuxna kvinnor vet. 
Så att vi vågar vara riktigt stolta över våra fittor. 
Jag menar de är ju livets ursprung. 
Bara en sån sak.
, , , , , , , , ,

Related

www.vaginarts.com 1620925518516300941

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Jag tycker att det är dumt att dra in ordet "småflickor" i det hela tiden, för det har ingenting med småflickor att göra. Det är bara rakat eller orakat. Och precis som du skriver i början, har vi hår så ska vi få göra vad vi vill med det håret. Normer styr och normer påverkar, men det är vårt hår och vi behöver inte lägga så stor laddning i det. Jag har aldrig känt någon press att göra vare sig det ena eller det andra med mitt hår oavsett vilken plats på kroppen det växer. Men så verkar jag ju också vara selektivt blind och döv.

  SvaraRadera
 2. ja förrutom på huvudet då. I min uppväxt har jag ändå gjort vad jag velat (förutom när jag var liten flicka och mamma bestämde) . och nu har jag långt hår pga normen. 
  meeen jag är iaf medveten om hur förtryckt jag är ang frisyrval :)

  SvaraRadera
 3.  Det var slarvigt av mig att ta med ordet småflickor, tack för påminnelsen. Jag tar bort det.
  Jag tycker ändå att det är intressant att kolla var idealen kommer i från och att det ibland får konsekvenser, som att börja tro att man ser onormal ut ... att kunskapen om kvinnokönet är så låg, menar jag.
  Sedan ska jag erkänna en sak: Jag skrev det här inlägget för att kolla vad som händer med besöksstatistiken om jag taggar ord som porr och fitta... Det ska bli intressant att se om några dagar.

  SvaraRadera
 4. Så här tänker jag: Det är en sak att bara göra som alla andra, en annan att medvetet välja att göra som andra. Jag har också rätt långt hår. Om jag är förtryckt vet jag inte, men jag gillar mitt hår och efter många år som korthårig är det skönt med feminina lockar.

  SvaraRadera
 5. Jag gillar också det. när min dotter sitter och ritar och hon ritar snippor och fnittrar så känner jag mig så himla nöjd för när jag var liten ritade jag minsann aldrig snippor och fnittrade, det var bara snoppar hela dan. 
  Sen blir jag stolt när hon kollar barbies anatomi och ser att det barbie har mellan benen är faktiskt ingen snippa (kolla inlägget "femåringen som kissie" i min blogg, allra sist i klippet.. om du orkar:)). När jag var liten trodde jag att det var en snippa trots att där finns ingenting. När jag var liten fanns inte ens ordet snippa.

  och bra grepp där förresten :) 

  SvaraRadera
 6. Att ens överhuvudtaget relatera till barn är väl mer att vara pedofil. Man gör väl vad man tycker är skönt och trevligt med sitt könshår. Är man som ett barn när man rakar sitt skägg som man?
  Detta är självklart valfritt.

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item