charlottecronquist

I vilka ögonblick blundar du … och när väljer du att titta?




Jag blundar och känner lusten strömma genom kroppen.

Det känns tryggt och skönt, men kanske lite för tryggt.

Jag öppnar ögonen, ser rätt in i hans ögon, mina ögon möter hans mitt i njutningen.

Det känns så underbart sårbart.


En av de mest grundläggande övningarna i tantra är att stilla se varandra i ögonen. Att bara vara där, i kontakten med den andre personens ögon, att ha fullt fokus och uppmärksamhet där. Och att göra det utan ansträngning. Ett bara-varande som uppstår när ögonen möts.


Ibland är vi lite rädda för ögonkontakt. Tittar vi för länge på någon kan vi mötas med ”Vad stirrar du på?”.  Det finns också många människor som skyr ögonkontakt, som tittar lite vid sidan om, lite över eller lite under för att slippa ögonkontakten.


Det sägs att ögonen är själens spegel. Det sägs att synen är ett av våra starkaste sinnen. Det sägs att kärlek kan väckas i en blick. (Det sägs också att avsky snabbt kan växa när vi bevittnar något hemskt.) Allt det kan stämma. 


Just därför kan det vara extra bra att möta någons blick, oavsett mitt eget tillstånd. Att möta blicken när den är tårfylld, glad, ledsen, arg, frustrerad, kåt, förvånad, harmsen, irriterad, nyfiken. 

Vad händer i mig när jag möter känslan i någons blick? Ibland uppfylls jag av personen och hens känslor, det är som att de landar i mig, utan att behöva vara mina egna.


Men vad händer när någon möter känslan i dina ögon? Bjuder du in någon annan att se dig sårbar, mentalt naken, i känslan, eller försöker du dölja den? Försöker du på något sätt filtrera blicken eller ansiktsuttrycket för att dölja vad du känner? Kanske du försöker censurera bort känslor som du själv inte vill kännas vid, eller visa upp för andra?


Att älska med någon med öppna ögon kan öka intimiteten och sårbarheten. Du visar dig för någon annan. Den andre visar sig för dig. Ni är i en sårbarhet som kan öka lusten, men som också kan trigga rädsla.


Vad händer när intensiteten ökar? Vad händer när du känner kåthet strömma genom kroppen? Vad händer med blicken när du närmar dig orgasm?

Många sluter ögonen när orgasmvågorna kommer, när toppen närmar sig. Det är lätt att välja att gå inåt och känna njutningen inombords, att kanske till och med förstärka den genom att blunda och uppleva njutningen.

Vad händer i stunder av hög njutning, när två personer är riktade mot varandra, och ögonen är öppna? En massa olika saker kan så klart hända. En kan faktiskt vara ” det känns läskigt att se att hen ser mig när jag njuter, jag kanske ser konstig ut eller låter konstigt” en annan kan vara ”vad upphetsande det är att veta att jag vet att hen ser mig och jag ser att hen ser mig när jag är riktigt kåt. ” 

Det skulle alltså kunna kännas lite pinsamt och skamfyllt att liksom bevittna att den andra ser dig njuta och samtidigt öppnar det för möjligheten att vara verkligen sårbar: Jag ser att du ser mig när jag njuter som mest.


Vad spelar blicken och ögonkontakten för roll i ditt liv?

När, förutom när du ska sova eller vila, väljer du att blunda?

Related

livet 2088652055350343029

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item