charlotterudenstam

Ge eller ta emot? Vad är lättast för dig?

En del av gårdagens gåva till mig. En av mina kära kära vänner har just varit med om en stor personlig tragedi. Därför valde jag som te...En del av gårdagens gåva till mig.
En av mina kära kära vänner har just varit med om en stor personlig tragedi.
Därför valde jag som tema på gårdagens gudinnecirkel: Att ge och att ta emot.
Och det märkliga var att det var just hon som inledde med att ge något till var och en i cirkeln.

Min tillvaro blir allt mer… hur ska jag säga det… sammanhängande, kanske? Allt tycks höra ihop. Mina tankar föder någon annans tankar, någons handlingar föder handlingar i mig.
Och när jag vaknade tidigt i morse såg jag följande statusuppdatering på på Facebook:

”a coincidence is nothing more than God hiding behind a cloud and smiling... ”

Du kan kalla kraften precis vad du vill, just i går var rummet fyllt av det jag kallar gudinnekraft och en känsla av att gudinnan åter börjar få fotfäste på Moder Jord – och att hon behövs.

Och så hakar allt i varandra. Hon som var i sorg gav gåvor, vi alla som tog emot dem satt sårbara, tårögda, tacksamma… och jag kände att detta var ett starkt ögonblick i mitt liv.
Jag hade ingen aning om att hon skulle gå oss något. Hon visste inte vad jag hade valt som kvällens tema. Och bitarna bara föll på plats. Det var väl fudinnan som gömde sig bakom ett moln och log mot oss…

Många kvinnor tränas sedan de är mycket små på att ge. Små hjälpfröknar tror jag finns i varje dagisgrupp, i varje lågskoleklass. Och vi brukar bli belönade när vi ger (och ibland bannade när vi inte gör det…) vi präglas in i givandets konst.

Men hur många av oss för öva på att ta emot? Jag tycker fortfarande att det är svårt att ta emot, även om jag blivit bättre på det. Numera är det till exempel ganska lätt att ta emot positiv feedback: Vilken fantastisk bok du har skrivit Charlotte! Tack! Men det kan vara svårare att till exempel ta emot beröring eller uppmärksamhet utan att flytta tillbaka uppmärksamheten till den som ger.

Nu har jag bett Alexander om hjälp att ta emot. Det är något jag gör allt oftare. Jag ber om hjälp – och då får jag ju automatiskt också träna på att ta emot.

Pröva att ta emot beröring och bara slappna av. Försök inte att göra någonting. Var tyst. Känn beröringen. Njut. Om du tycker att det är svårt, sätt en tid som är din. Kanske fem minuter. Sedan kan du – om det verkligen pockar på – ge något tillbaka.
Jag tror att det är viktigt att vara den mottagande och vara trygg i att det är okej att då och då bara vara.

, , ,

Related

Tony Robbins 7079761976621317650

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Jag tycker det är enklare att ge än ta emot. Det gäller sex och annat. Jag har svårt att njuta om kvinnan inte visar att hon njuter

  SvaraRadera
 2. Tack för din röst Hans-Erik. Ja, det kan alltså vara svårt för både män och kvinnor. Min mening var inte att utesluta män... även om jag tror att kvinnor tränas än mer på att ge.
  Och det är ju intressant också att du, när du ger, "vill ha något tillbaka" (en respons. Handlar det om att du annars blir osäker på om kvinnan gillar det du ger? Vad behöver en kvinna göra för att ge dig kvitto på att hon njuter?

  SvaraRadera
 3. Jag tänder på att kvinnan visar att hon njuter. Tex att hon stönar, pratar snuskigt, blir blöt. Det är säkert så att jag blir osäker på kvinnan om jag inte får någon respons. Duger jag som man? Det är då som jag kan tappa erektion. Men om jag får respons ökar min kåthet och erektionen blir hårdare

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item