charlotterudenstam

Johan Ekenberg skapar kärlek

– Jag vill leva ett riktigt gott liv, det är det viktigaste för mig. Och för mig är sex något helt annat än prestation. Jag vill skapa kärl...


– Jag vill leva ett riktigt gott liv, det är det viktigaste för mig. Och för mig är sex något helt annat än prestation. Jag vill skapa kärlek istället för gymnastiska lekar.Det säger sexgurun och författaren Johan Ekenberg.

I går var Johan Ekenberg på besök i Malmö för att tala om sitt favoritämne: Sex en motorväg till gud. Vi får tacka Nastaran för att hon, genom sin entusiasm, lockade hit Johan.Så här sammanfattade Johan sin livsfilosofi:
Blommorna måste slå ut på ängen för att humlorna inte ska svälta.

Då är blomman naturligtvis en metafor för människan.
Vad behöver då blomman för att slå ut?

  • Näring
  • Värme
  • Sol
  • Vatten
Om blomman inte slår ut beror det på att ett eller flera av dess behov inte blir tillfredsställda, att den saknar något. Blomman visar också tydligt vad den saknar. Vi vet att en slokande blomma behöver vatten.Vi människor behöver också de grundläggande sakerna, men eftersom vi är något mer komplicerade än blommorna har vi flera behov:

  • Bekräftelse
  • Gemenskap
  • Närhet
  • Sammanhang
  • Trygghet
  • Kontakt
Och när något av våra behov inte blir tillgodosedda, ja då slokar vi människor också.Ett av Johan Ekenbergs grundantaganden är : Vi försöker alltid få våra behov tillgodosedda.

Och: Den sortens sexualitet som är inlärd tillgodoser få av dessa behov.

Johan skiljer mellan två slags sex.
Den slags sex som de allra flesta ägnar sig år kallar han friktionssex och karaktäriseras av att den handlar om teknik, mål (få orgasm), kamp och knipande.

Det sex han förespråkar kallar han essencesex och det bygger på att vara närvarande och på avslappning.
– Jag har jobbat med sex i 20 år och min rekommendation är att du tränar på att ha sex med hjärtat. Att vara närvarande och i kontakt med din partner. Att vara när du har sex i stället för att göra.
Johan menar att kvinnor har svårt att få sina behov tillfredställda med friktionssex. Han ställer den retoriska frågan: Kan sex göra oss mer levande och svarar själv med ett rungande ja.

– Fråga dig om du kan komma ännu närmare din partner. Vara ännu mer närvarande. Smek din partner långsamt. Ägna en halvtimme åt att smeka hans eller hennes underarm och var helt närvarande när du gör det.
Vi lever i att samhälle med många spänningar. Och spända (och rädda) människor har svårt att slappna av. När du känner dig avslappnad, när du inte behöver spela en roll – i livet i allmänhet och i sex i synnerhet – kan hela din kropp bli orgasmisk.

Och så några konkreta tips för att få bättre sex:

Män behöver våga gråta (och därmed visa sårbarhet). Män som inte gråter kan inte komma andra människor nära.
Kvinnor behöver våga visa ilska. Kvinnor som inte är i kontakt med sin ilska har heller ingen kåthet.

Related

sex 6071571839014553031

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item