charlotterudenstam

"Bra sex gör dig till en bättre ledare." Forskaren Maria Appelqvist berättar om sin nya studie på The JoyRide Malmö – love in action

Hur hänger sexualitet och ledarskap ihop? Maria Appelquist har sedan 2010 utforskat orgasmen och vilken betydelse den kan ha för häl...Hur hänger sexualitet och ledarskap ihop?
Maria Appelquist har sedan 2010 utforskat orgasmen och vilken betydelse den kan ha för hälsan.
– För att få reda på mer har jag dragit igång ett forskningsprojekt som undersöker sambandet mellan sexualitet och ledarskap. På kärleksfestivalen The JoyRide Malmö berättar jag för första gången de första resultaten från studien. 
Varmt välkommen att bidra med den en vetenskaplig infallsvinkel Maria.

Första gången jag träffade Maria Appelqvist hade hon med en cd med sin bok ”Du och din Jante – reseguide i Janteland”. Framför mig låg min bok ”Ingen skam i kroppen – frigör din sexuella kraft.
Det var alldeles uppenbart att vi hade mycket att tala om och flera gemensamma nämnare, där hon närmat sig yrkeslivet som akademiker och som doktor i sociologi, medan jag sett världen ur journalistens och utforskarens perspektiv.

Där möttes vi i vårt vardagsrum och kom ganska snabbt in på ämnet sexualitet. Efter några år som professionell coach i eget företag, vid sidan av anställningen på Malmö högskola, hade Maria börjat söka nya utmaningar.

Hon funderade en del på hur viktig sexualiteten i livet och hade bland annat noterat att det i den svenska upplagan av Napoleon Hills bästsäljare ”Think and grow rich” saknades ett kapitel. Och det handlade om kopplingen mellan sex och ledarskap.

Just den aspekten utvecklade hon några år senare när jag lyssnade på henne när hon föreläste för kvinnor som var utsedda av regeringen som ambassadörer för kvinnors företagande (där jag då var en av 900). Inför denna skara vågade Maria fråga: Varför är frågan om sex och ledarskap borttagen i den svenska upplagan? Vad säger det om vårt förhållande till sexualitet.

Som jag minns det var Marias tes då, att personer med ett aktivt sexliv, personer som njuter, personer som får orgasmer, också är bättre ledare.

Eftersom frågan var väckt började Maria utforska sexualitetens möjligheter. Hon kom i kontakt med Onetaste, en organisation som skapar medvetenhet om kvinnas sexualitet och orgasm.

– Mötet med Onetaste gav mig en ny passion i livet, säger Maria.

Maria blev den första europé som utbildade sig till slow sex coach och instruktör i orgasmisk meditation, en praktik som fokuserar kvinnans orgasm. Det gjorde att hon började ställa nya frågor till sina coachingklienter. Hon började se ett samband mellan hur människor skapar sina liv och hanterar sina sexliv.

– Hur du hanterar sex handlar ju egentligen om hur du hanterar allt i ditt liv, säger Maria, faktum är att detsamma gäller även hur du hanterar pengar.

Maria menar att vi behöver bli mer medvetna om hur sex och pengar kan göra oss till bättre ledare. Hon har en egen webbradioshow på temat och skapar heldagsevent som blir dörröppnare för människor.

– Jag visar vad som är möjligt att uppnå där vi har kontakt med våra innersta drivkrafter.
Maria har genom åren matat sin kropp med över 500 orgasmiska meditationer.

– Det är förmodligen mer orgasm än många kvinnor upplever under hela sin livstid. Detta gjorde att jag kom i kontakt med den inneboende sexuella hunger som vilar inom oss människor men som vi har lärt oss att förtrycka i vårt samhälle.

Forskaren i Maria förstod att den kunskap och erfarenhet som hon har samlat på sig är unik, eftersom den har skapat en helt ny verklighetsförståelse för henne själv – både om vad vi kan åstadkomma som människor men också vetenskapens inneboende begränsningar. Vetenskaplig logik utgår från att vi traditionellt studerar olika typer av problem. 
– Jag har studerat hur vi ska förstå förutsättningarna för sexuell njutning och det första steget är att förstå hur viktigt relationsskapande är för människan.

Överfört på ledarskap så är just förmågan att skapa relationer en av de viktigaste aspekterna för en ledare.

­– Vi har hela tiden med människor att göra i våra organisationer, och för att kunna få bra relationer med andra behöver vi känna oss själva på djupet. Men hur långt är vi beredda att utforska oss själva? Jag tror att all personlig utveckling gör att du förr eller senare kommer in på området sexualitet. Därför är det ganska naturligt att en medveten ledare intresserar sig för denna fråga.

Ambitionen med Maria Appelqvists studie är att visa hur relationen mellan sexualitet och ledarskap tar sig i uttryck. Hon har gjort djupintervjuer med kvinnor och män från USA, Danmark och Sverige som kan anses ”sexuellt medvetna”. I studien talar de om sig själva, innebörden av att bli medveten om hur de lever sin sexualitet, hur det påverkat deras relationer men också vad det har betytt för utvecklingen av deras ledarskap.

Under The Joyride Malmö  - love in action kommer Maria att presentera ett första resultat från denna studie.

Marias event och tjänster hittar du här: www.mariaappelqvist.comVarmt välkommen till The JoyRide Malmö – love in action.
Var: Tangopalatset, Amiralsgatan 47, Malmö
När: 10-13 augusti.
Special: Du har möjlighet att prova på första dagen för bara 650 kr. Därefter kan du välja om du vill vara med på hela festivalen.

Här köper du biljetten.

Related

the Joyride 7187310061411319052

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item