charlotterudenstam

Veckokrönika: Kvinnans sexualitet är en maktfråga.

Jag går i Pridetåget - Joy(p)Ride. Foto: Jeanette Larsson

Det effektivaste sättet att tysta en kvinna är att våldta eller sexuellt kränka henne.
Därför används sexuellt våld både medvetet och omedvetet för att trycka ner kvinnor.
Det handlar helt enkelt om maktutövning.
Å andra sidan finns det en enorm potential i kvinnans sexualitet och lust. En kvinna som har tillgång till det blir mer kreativ och har lättare att uppfylla sina drömmar.
Så ibland tänker jag att när man tabuiserar kvinnors njutning, är det samtidigt ett sätt att hindra kvinnor från att ta makten i sina egna liv.


Att tillåta kvinnor att njuta av sin sexualitet och uppmuntra dem till att utforska och fördjupa sina sexuella upplevelser, skulle  kunna ses som samhällsomstörtande. 
När jag talar om sexualitet och om att frigöra den sexuella kraften, så handlar det om så mycket mer än om g-punkter, klitoris, samlag, orgasmer eller ejakulationer. Sexualiteten har också en politisk dimension. Att tillåta kvinnor att njuta av sin sexualitet, och att uppmuntra dem till att utforska och fördjupa sina sexuella upplevelser, skulle till och med kunna ses som samhällsomstörtande. Och det kanske är en underliggande orsak till att kvinnor objektifieras, att kvinnor förses med ”arvsynd” och att kvinnors uttryck för sexualitet skambeläggs? Tänk om detta är en del i ett större mönster, vars syfte är att binda kvinnors kraft?

Jag menar att världen behöver fritänkande kvinnor (och givetvis också fritänkande män). Världen har liksom inte råd med att minst en miljard kvinnor världen över utsätts för våld, som gör att de kuvas och inte kommer till sin rätt. Det finns så mycket potentiell kreativitet hos kvinnor som behöver frigöras, för att det ska bli fler människor på det här jordklotet som vill vara med och verka för en sjyst utveckling.

Genom att tabuisera sexualiteten och placera in den i ett skamfack, försvåras kvinnors möjlighet att ta makt över sin sexualitet. När jag pratar öppet om sexuell energi eller om vad som kan bidra till att kvinnor njuter mer, blir jag då och då klassad som ”den där sexmänniskan” – och därmed någon man kan fnissa lite åt, eller inte behöver ta på allvar. 


Den sexuella energin behöver uppvärderas

Men tänk om vi skulle våga se på den sexuella kraften som en tillgång, tänk om vi skulle se potentialen i kvinnor som njuter, som trivs med sina liv, som får plats för sin kreativitet, blir tillåtna att älska med vem de vill och hur de vill? 
Vilket samhälle öppnar det för? 
Vad skulle hända i ett samhälle där en kvinna som gillar att njuta inte riskerar att klassas som hora, matta eller något annat nedsättande? 
Vad skulle hända i ett samhälle där kvinnor som vågar njuta lyfts fram, istället för att förlöjligas eller nedvärderas? 
Vad skulle hända om vi vågar se sprängkraften i njutningen?

Forskning visar att njutning är lönsamt

Forskning visar att ledare som njuter är bättre ledare, att kvinnor som njuter av sex och lever i bra relationer fungerar bättre både på jobbet och hemma, det finns forskning som visar att kvinnor är lika kåta som män, det är bara det att vi inte alltid vågar känna det – kanske för att risken för skamstämpeln ligger och lurar bakom hörnet. Forskning visar helt enkelt att lust är lönsamt på flera plan. 
Vad skulle hända om de som lyfter fram ny forskning som visar kopplingar mellan sexuellt våld och minskad kreativitet togs mer på allvar? 
Vad skulle hända om vi flyttar samtalet om sex från sängkamrar ut i samhället?

Kvinnors sexualitet ett hot mot religioners maktutövning?

Att tala om sex kan handla om något större än det fysiska möte som kan ske mellan en eller flera personer. Jag tror att det finns oerhört mycket att lära om hur vi kan stimulera den sexuella energin, så att vi börjar ta mer plats i våra liv. Det kan givetvis ske genom den traditionella sexakten, men också på många andra sätt. 
Det går att få orgasmer utan fysisk beröring, det går att ha sexuella upplevelser med stora andliga djup. 
Det går att i sexuella upplevelser få upplevelsen av att vara ett med det gudomliga – och den aspekten kanske är en av de allra mest farliga och revolutionära, åtminstone ur de monoteistiska religionernas synvinkel. 
För om jag kan uppleva ”gud” inom mig, vilket behov har jag då av en kyrka? 
Genom kristendomens historia har människor med den uppfattningen straffats med döden och kallats kättare. Här finns verkligen sprängstoff… som jag hoppas kan förvandlas till härliga moln av njutning och kärlek. 
 För att vi behöver det. För att världen behöver det.
Historiskt sett har kvinnors sexualitet sett som något dyrkansvärt. Men vad hände när de monoteistiska religionerna tog över? (Retorisk fråga...)

PS: Nästa onsdag är jag huvudperson i ett avsnitt av SVT:s omtyckta serie ”Från Sverige till himlen”. Temat är kopplingen mellan andlighet och sexualitet. Enjoy! (29 oktober kl 20 i SVT2.)

PS igen: I boken Ingen skam i kroppen - frigör din sexuella kraft får du många tips som kan bidra till att du tar mer plats i ditt liv.

Related

veckokrönika 1037432621786814459

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item