charlottecronquist

Huset är sålt. Skulderna är betalda. Nu är jag fri att vara.

Sovrummet var det svåraste att släppa taget om.

Ibland kan det kännas som att livet blir en tvångströja. Som dagar av måsten, som dagar av göranden, som dagar av kompromisser.
Men tänk om friheten finns där någonstans, gömd under idéerna om hur jag ska leva livet?
Jag testar nu att släppa taget om det mesta, för att smaka på känslan av frihet.

Kommer jag att klara friheten? Hur ser mitt liv ut om jag släpper taget om vad andra kan tänkas tycka är ett vettigt sätt att leva? Riskerar jag att bli utesluten ur gruppen?

I grunden är jag fri att vara vem jag vill och hur jag vill. Men upplevelsen av frihet har verkligen pendlat i mitt liv. Jag har lärt mig att vissa beteenden, värderingar och känslor premieras, medan andra bestraffas på olika sätt.

Jag är ”rätt”, om jag följer mallarna, om jag inordnar mig i de mönster som min familj och mitt omgivande samhälle skapat åt mig. Utan att vara medveten om det tar jag på mig ett slags tvångströja och jag tror mig veta vad som är ”rätt” eller ”fel”.

Men tänk om allt detta är bara är idéer? En begränsande verklighetssyn? Tänk om den enda sanningen är: Jag är.

Tänk om jag verkligen är fri? Vad skulle den friheten då kunna innebära? Är tanken på frihet skrämmande?

Det går att hitta hur många invändningar som helst mot att jag är fri. Jag har hört dem i hela mitt liv. Det är så många måsten som omgärdar mitt liv. Men tänk om de där måstena också bara är idéer?

– Så kan du väl inte göra?
– Det är väl inte möjligt?
– Du måste faktiskt…

Nu står jag där i frihetens ljus och vet inte riktigt hur jag ska handskas med det.Sista gemensamma koppen kaffe på Reginavägen.

Jag har släppt taget om mycket av det som brukar anses vara viktiga delar av livet. Jag tillåter livet att omsluta mig och i de flesta ögonblicken är jag inte ens rädd. Då och då kommer det en pil av osäkerhet eller rädsla in i mitt hjärta. Kommer jag att klara friheten? Hur ser mitt liv ut om jag släpper taget om vad andra kan tänkas tycka är ett vettigt sätt att leva? Riskerar jag att bli utesluten ur gruppen?

Jag har just lämnat mitt äktenskap, det gemensamma huset är sålt, jag hyr en liten lägenhet i andra hand, jag har gett bort gissningsvis 80 procent av mina prylar. Jag vet inte vad mitt nästa jobbuppdrag kommer att bli, jag vet egentligen ingenting.

Men just nu, i detta ögonblick, är jag glad över att ha betalat tillbaka alla mina skulder, jag är tacksam över att ha tak över huvudet, jag är glad över koppen med varmt kaffe som står bredvid mig, jag är glad över värmen i rummet och att jag har skapat något som känns trivsamt. Jag är glad över att det finns mat i skafferiet och att jag har en tvättid i eftermiddag. Jag är glad över att kroppen är frisk, även om den har sina skråmor, jag är glad över att på lite håll omges av människor som älskar mig. 

Väggen i rummet jag bor i nu. Omgiven av bilder kopplade till människor jag älskar.

På något sätt kan jag känna att jag lever i överflöd, trots att jag saknar det många tycker är meningen med livet. Att känna överflöd är något jag aktivt väljer… och jag väljer också att ha tillit till livet, att jag kommer att veta åt vilket håll jag ska gå, när jag behöver det.

Samtidigt känns den här friheten sårbar. Jag är ovan vid att släppa taget och inte ha koll. Jag är ovan vid att äga så lite. Det var svårt att ge bort så mycket av det som kändes som mitt. Det var oerhört svårt att åka till tippen med lass efter lass och lägga det som var ett gemensamt hem i olika containrar.


Jag känner inte friheten så tydligt än. Det finns fortfarande en massa sorg i kroppen. Men eftersom jag denna helg inte har några åtaganden överhuvudtaget, kan jag ägna mig åt att processa det som behöver processas. Så jag är fri, även om det darrar i hela kroppen.

Reflektionsfråga: 


Hur ser frihet ut för dig?

Related

livet 1786714775779484063

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Frihet ja. Bra fråga. Och precis som allt annat ett hittepå, det där begreppet, frihet. Vi laddar det med olika saker, och ibland släpper vi taget och skapar en ny berättelse kring vad frihet är/betyder.
  Just nu... betyder frihet för mig att bara vara.
  <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var ju på kurs i veckan... och där sa de precis det. Att vara. Jag är. Det är frihet... alla tillägg innebär begränsningar, till och med "jag är fri." ;)

   Radera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

item