charlotterudenstam

"Du föder väl många välartade barn, lilla gumman?" Det finns ett samband mellan abortmotstånd och nationalism.


Det är oroande med kristna rörelser som samarbetar med nationalistiska för att begränsa eller helt förbjuda möjligheten för kvinnor att få abort.
Att höra Mats Wingborg prata om dessa rörelser på Feministiskt Forum nyligen, var som att ana taktfasta steg av människor i bruna uniformer. Usch.
En människosyn där ”rätt” kvinnor har plikten att föda ”rätt” barn för att trygga nationens framtid.
– Ju hårdare nationalism en grupp driver, desto hårdare är motståndet mot abort, konstaterar Mats Wingborg som studerat dessa rörelser under lång tid.

Ingenstans ser jag den enskilda kvinnan liv eller värde i resonemang där hon förvandlas till handelsvara.

Feministiskt forum ordnade en heldag med föreläsningar, som på ett eller annat sätt handlar om kvinnors situation i dag och historiskt.

Ibland går det kalla kårar längs ryggraden på mig, till exempel när jag lyssnar på en debatt om surrogatmödraskap och där det är uppenbart att det finns människor som ser kvinnor som avelsdjur, praktiskt taget utan någon annan funktion än just det.

Jag möter idén om människor i allmänhet och barn i synnerhet som handelsvaror... jag möter avhumaniserade ideal, som nästan får mig att kippa efter andan.
  • Hur kan någon ens komma på tanken att någon människa har ett större värde än en annan? 
  • Hur kan barn reduceras till handelsvaror och kvinnor till livmödrar eller kvinnans kropp förvandlas till att bli nationalismens yttersta försvarare? 

Eftersom kvinnans rätt till sin egen kropp är viktig för mig – rätten att själv välja när hon vill fullfölja en graviditet, så blir jag extra berörd över just den typen av idéer. Vem är egentligen människa i extremnationalistens ögon?

(I min värld är tanken på gränser till och med lite skrattretande, eftersom vem som helst bör kunna inse att vi är ömsesidigt beroende av varandra på den är pyttelilla planeten i universum). Att då ens skapa idéer som rasism, nationalism och allt vad det kan vara är ett sånt feltänk från början.


Hur som helst, jag stannade till på samtalet om abort och väljer att citera en del ur det Mats Wingborg sa, just för att den världsbild han målar upp och de hot mot kvinnors rätt som skulle kunna finnas i förlängningen, är viktiga att uppmärksammas, på det att vi medvetet väljer en väg där kvinnor har samma värde som män och där kvinnans kropp ses som hennes egen, inte som nationens egendom.

I Sverige finns det tre grupper vars enda fråga är abortmotstånd. Ja till livet, Människorätt för ofödda och ungdomsorganisationen Älska livet. Det finns kristna grupper där frågan är väldigt viktig. Kristna värdepartiet, en utbrytargrupp ur KD är ett sådant exempel.

– Den traditionella rekryteringsbasen för abortmotståndet har sitt centrum i Uppsala med frireligiösa grupper som Livets ord och Evangeliska fosterlandsstiftelsen, säger Mats Wingborg.

Dessa grupper är betydligt mycket mindre och har mindre inflytande än grupper knutna till katolska kyrkan ute i Europa.

– Men nu har det tillkommit något nytt. I Sveriges riksdag är SD det enda partiet som vill ändra den rådande abortlagstiftningen. Kd:s nya ledare har Ebba Busch Thor har börjat prata om samvetsklausuler för vårdpersonal, som innebär att de kan vägra utföra aborter. I Europa är olika högerpopulistiska och nationalistiska partier genomgående motståndare till abort.

Mats Wingborg berättar att abortfrågan är viktig för dessa partier. I många europeiska länder finns partier som vill ha en mer restriktiv abortpolitik och vissa säger helt nej till abort, som exempelvis Samfinländarna, som nu ingår i den fiska regeringen.

Bevare Sverige svenskt, en föregångare till SD, hade som ett av fyra krav ett nej till abort.

Men vad handlar detta om? Ingenstans ser jag den enskilda kvinnan i detta resonemang. Ingen talar om hennes rätt att välja om hon ska föda barn. Ingen ser till hennes livssituation. Det är mer som att hon har en plikt att ge nationen de barn den behöver.

SD hade tidigare till och med ett krav på att abort skulle förbjudas och att de barn som då föddes skulle erbjudas på en svensk adoptionsmarknad – för att på så sätt bidra till att färre adoptivbarn kom till Sverige från andra länder... Hu.

– Det är svårt att säga hur starkt abortmotståndet kan bli i framtiden. Men om de kristna organisationerna samverkar med nationalisterna, riskerar slagkraften att bli större. Det är viktigt att hålla uppsikt på vad som händer i Europa, för det kan påverka debatten i Sverige.Efteråt gick jag fram till Mats Wingborg. Vi var elevfackligt aktiva och satt i samma förbundsstyrelse, någon gång under renässansen :)

Related

världen 5908355063223977583

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item