charlotterudenstam

#14 100%-podden möter Jenny Wenhammar


I det fjortonde avsnittet av #100procentpodden möter du konstnären och aktivisten Jenny Wenhammar, som berättar om sitt engagemang i FEMEN, hur det väcktes och hur det kom sig att hon började göra barbröstade aktioner för saker hon verkligen tror på.
Sedan hon valde att verka som aktivist har hennes liv fyllts med fler utmaningar än tidigare, för det är inte alltid världen applåderar en aktivist, tvärtom, ibland väcker hon ont blod och rädsla.

Jenny Wenhammar analyserar gärna sig själv och vad som händer i mötet med andra, med fördomar, och i olika situationer. Hennes konst handlar om de observationerna. 1 september 2015 förkunnades en dom i Malmö tingsrätt som förklarade att Jennys bara bröst inte innebär förargelseväckande beteende. Hon blev alltså frikänd.
Här kan du lyssna på Jenny Wenhammar - om det inte funkar direkt i din webbläsare, kan du testa här eller läsa instruktionen längre ner på sidan. Det bästa är naturligtvis att prenumerera på podden i din podcastapp.Men det räcker inte för Jenny, som i rollen som FEMEN-aktivist svarar:

FRIANDE DOM MEN FORTSATT KÖNSDISKRIMINERING!
Uttalande angående domen från FEMEN-rättegången mot Jenny Wenhammar efter aktionen för att markera mot Pegidas etablering i Sverige.
Dom förkunnades idag 1 september 2015 vid Malmö Tingsrätt.
FEMEN ser den friande domen som en halv seger. Regeringsformen säger att alla ska vara lika inför lagen. Samma bedömning ska gälla för allas bröst oavsett kropp.
Det är en seger att en (som ses av andra som) kvinna, i domen erkänns uttrycksfrihet och bedöms vara mer än ett sexobjekt. Femen-aktivister använder sina kroppar som politiska verktyg, för att med sina budskap skapa en humanistisk och feministisk världsförändring.
FEMEN accepterar inte domens formulering att “även om det i praktiken finns en skillnad mellan hur och i vilka sammanhang män och kvinnor uppträder med bar överkropp...”, eftersom detta vidmakthåller en köns- och transdiskriminerande samt sexistisk rättspraxis.
Rätten vidareformulerar sig; “...saknar den skillnaden betydelse i målet. Tingsrätten har enbart att bedöma om Jenny Venhammars handlande, som det har påståtts i gärningsbeskrivningen, kunde förväntas väcka förargelse. Frågan om ifall en person som uppträder med bar överkropp gör sig skyldig till förargelseväckande beteende, ska bedömas med hänsyn till i vilket sammanhang det sker.”
Detta lämnar fortfarande utrymme för polis och åklagare att inskränka på vår rätt till våra egna kroppar och vi vet fortfarande inte i vilka rum och sammanhang vi kan förvänta oss att bli straffade för något en man inte skulle kunna bli åtalad för.
FEMEN ser fortfarande ett problem med att vi inte har ett icke diskriminerande prejudikat. Rättsläget är fortfarande oklart. Vi konstaterar att den svenska gummilagen kvarstår.
Vi kommer att fortsätta vägra den automatiska sexualiseringen av den avklädda kvinnokroppen. Det är upp till var och en att själv avgöra sin sexualitet. År 2015 ska alla människor ha rätt att leva under samma villkor och med samma förutsättningar som vad män gör i Sverige idag.
FEMEN kommer att fortsätta utmana huruvida folk har större rätt att känna sig förargade än vad vi har rätt till våra egna kroppar.
Bröst är inte förargande / FEMEN sweden

13 september kan du möta Jenny Wenhammar på Malmö Fotobiennal när hon talar om
Femen/Foto/Aktivism.

Ta kontakt med Jenny Wenhammar på Facebook.

Här kan du lyssna på Jenny Wenhammar - om det inte funkar direkt i din webbläsare, kan du testa här eller läsa instruktionen längre ner på sidan. Det bästa är naturligtvis att prenumerera på podden i din podcastapp.

100%-podden är mitt projekt där jag, Charlotte Rudenstam, möter fantastiska människor som älskar livet. Du kan lyssna här, men det är ännu smidigare om du prenumererar på podden i podcastappen i din smarta mobil eller surfplatta. Sök 100%-podden så hittar den rätt.

I appen kan du lyssna på avsnitten i din takt. Det kommer ett nytt avsnitt varje onsdag med en ny spännande människa.

Du kan också bidra till det här projektet genom att skriva en recension i din podcastapp - det gör att den placeras högre i sökmotorerna och att fler utanför mitt personliga nätverk kan hitta podden.

Just nu gör jag 100%-podden helt idéellt och är du en person som vill vara med och stödja poddens budskap, med pengar, sponsring eller på något annat sätt - ta gärna kontakt.

Min tanke är att #100procentpodden ska vara ett uthålligt projekt, med ett avsnitt varje vecka året runt.

Dessutom kommer det då och då specialavsnitt.

Som mitt eget sommarprogram 2015 eller avsnitt på engelska. Här det det första, en intervju med Andrew Barnes, som bara älskar tantra.

Kärlek till dig, för att du är just du.


Related

100%-podden 222079817192639361

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item