charlottecronquist

Vågar du verkligen uppleva det som sker precis just nu?


För tre år sedan satt jag och lyssnade på  Eckhart Tolle där han satt som en liten näbbmus inför 2000 personer i Köpenhamn.
Hans gester var så talande att publiken då och då frustade till av skratt.
Så berättade han om när den kritiska rösten i huvudet tystnade och ett aha studsade genom mitt inre. Jag minns när jag själv hörde den för första gången. Men det är en annan historia.
– De flesta vågar inte stanna i ögonblicket. Livet förvandlas till att inte längre handla om vad vi upplever, utan att istället bestå av våra tankar om det vi upplevt.


Eckhart Tolle menar att vi människor har blivit tankarnas slavar. Våra huvuden är fyllda av en kritisk röst som hela tiden matar oss med budskap om att livet behandlar oss orättvist. 

– Det är lätt att falla i fällan och tro att vi är våra tankar, men så är det inte. Rösten i huvudet kommer nästan hela tiden med negativa budskap till oss och det formar vår självbild. Det är helt galet. Det innebär att den kritiska rösten tar över de flesta människor. Det är som att vi får en slöja över oss, som döljer oss för själva livet.

Stanna till precis där ett litet ögonblick. Tänk dig att du sitter ner och någon fäller en tunn slöja över dig. Du har svårt att se vad som verkligen sker runt omkring dig. Du är delvis förblindad. Du kanske inte ens anar vad livet är, utan bara hör en massa tankar som förmedlar en massa måsten, som säger dig at livet är något ska uthärdas. Föreställ dig att du lyfter bort slöjan. Vad är möjligt att se då?

Åter till Eckhart Tolle. Han menar att detta, att leva som under en slöja är ett tillstånd som många människor lever i. Tolle beskriver det som ett omedvetet liv. Ett liv innan vi har vaknat till en ny medvetenhet – en medvetenhet som innebär att vi kan förhålla oss till det vi upplever, det som är, istället för till våra tankar och idéer om vad vi upplever.

Han menar också att tankarna och intellektet ställer till med väldigt mycket elände. (Till exempel krig, konflikter, miljöförstöring, klimathot.) Det är som att för mycket tankar förstorar möjligheten att förstöra för mänskligheten – och ska vi överleva som art, så behövs ett nytt medvetande, där vi vågar vara närvarande i ögonblicket.

Eckhart Tolle berättar hur han, för många år sedan, bodde i ett uselt litet rum i London. Han delade badrum med åtta personer och det var ofta kö till toan. Rummet var fult och illa utrustad och han otrivdes med livet. Hans inre var fyllt av klagande röster.

En dag vaknade han och rösterna var borta. Rummet var detsamma, kön till toan densamma, men nu kännde han frid.

– Det var då jag vaknade upp, säger Tolle och ler. Livet var helt plötsligt underbart, trots att omständigheterna var desamma. Det som hade hänt var helt enkelt att rösterna hade tystnat.

Det Eckhart Tolle, på sitt underfundiga sätt, vill uppmuntra oss till är att verkligen vakna. Att tillåta att det uppstår mellanrum mellan tankarna, då vi har möjlighet att komma i kontakt med en djupare dimension – och från det utrymmet kan vi handla utifrån kärlek istället för utifrån rädsla. 

– I mellanrummet mellan tankarna kan en ny medvetenhet uppstå, du kan känna dig hypernärvarande och samtidigt lugn. Till en början kan det kännas som att ingenting finns i det där mellanrummet. För vem är du utan ditt förflutna? Utan din framtid? Utan ditt namn? Det kan kännas som en frånvaro, som en tomhet. Men om du stannar där kommer du att upptäcka att det i det utrymmet också finns närvaro och du kan observera en närvaro som du inte riktigt att definiera. Du kan komma i kontakt med en oändlig tomhet, där du kommer i kontakt med något som är större än du själv, där du kan känna att du blir själva närvaron och att den är tidlös. Vågar du släppa taget helt när du befinner dig i närvaron kommer du att upptäcka att vi alla är en.

Eckhart Tolle menar att vi åtminstone då och då ska tillåta oss att vara där, i närvaron, och att acceptera det som händer oss i ögonblicket – även det som vi kan uppfatta som jobbigt. Han avslutar med att citera en tänkare jag missade namnet på som sa:

– Tack för allt, jag har inga klagomål om något som helst.

Att säga det flera gånger dagligen är en god andlig vana, avslutade Eckhart Tolle.


Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

Related

världen 5950754949515605742

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item