charlottecronquist

Sexualitet: Alla våldtäkter får brutala konsekvenser.

Vi behöver vår feminina styrka - och bra sex, för att bygga ett samhälle tillsammans, hand i hand. Alla, oavsett kön, nationalitet, gränser, föreställningar...Jag har flera gånger skrivit om Naomi Wolfs bok “Vagina: a new biography”.
Kvinnor som ser fram emot bra sex och också får det blir mer kreativa, lyckligare och smartare.
Men hur kommer det sig att många kvinnor har fått lära sig att sex är en plikt, en plåga, något som egentligen inte är något kvinnor bör ägna sig åt. Kanske handlar det om maktbalans?


(Just detta inlägg handlar om kroppen - och vi är ju mer än kroppen, så jag säger inte att detta är det enda som betyder något, jag tycker bara att det är så viktigt att våga ompröva gamla “sanningar”.)

Alltså, låt oss säga att någon eller några (förmodligen män) insåg vilken kraft det fanns i kvinnan. Kanske skedde detta för så där femtusen år sedan. De såg kvinnans styrka och ville ta över makten. Så vad skedde? Blomstrande, ofta fredliga kulturer där gudinnor (och gudar) dyrkades, där barn ärvde på mödernet (eftersom det var helt säkert att mamman var just mamma, det var matrilineära kulturer) ersattes sakta men säkert (och ibland ganska brutalt, av hierarkiska samhällen där män tog makten, där kvinnans sexualitet låstes in, där gudinnekulturen krossades och där sönerna började ärva sina fäder.

Den här förskjutningen, från ett samhälle med gudar och gudinnor, med långa perioder av fred, där män och kvinnor var hyfsat jämställda, är historiskt belagd. Ett väldigt tydligt uttryck för den nya monoteistiska tiden, med en enda manlig gud, kan du läsa om i Bibeln, i synnerhet i Moseböckerna. De beskriver bland annat hur människor med hugg och slag (och slakt) skulle böja sig inför den ende allsmäktiga guden, där kvinnan hade max halva värdet av en man... och där den starka kvinnan fick gömma sig - och visade hon tecken på egna kunskaper, eller friare sexualitet  kunde det, århundraden senare, vara livsfarligt (häxbränning och liknande).

Så det går att se en koppling mellan kvinnokönet och makten. Eller rättare sagt en koppling mellan rädslan för kvinnans sexualitet och makten, som bland annat Liv Strömquist så mästerligt beskriver i Kunskapens frukt. Det är klart att det är lättare att handskas med kvinnor som saknar självkänsla, som inte ser sina möjligheter, som är sexuellt tillfredsställda och som i vissa kulturer dessutom fått sina kön sönderskurna (kvinnlig könsstympning). Det går att se en politisk agenda i detta. Om du vill.

Då blir konsekvensen att en kvinna som inte skäms för sin sexualitet, blir en friare - och farligare - kvinna. 

Även om den hjärnforskning som Naomi Wolf hänvisar till inte fanns för tusen eller femhundra år sedan, var det säkert en väldig massa människor som skrämdes när de såg kvinnor i sin fulla kraftoch hittade sätt att kväsa den.

För vad händer med en kvinna som utsätts för sexuella övergrepp ? Wolf hänvisar till forskning som visar att också våldtäkter som inte är våldsamma, övergrepp som sker lite mer i smyg, sådana som ingen egentligen märker, kan ställa till stor skada för kvinnan, för det kan förändra hennes autonoma nervsystem (det vi, så vitt jag vet, inte kan påverka med tanken, det som sköts automatiskt, som blodomlopp och andning). Alltså det finns en koppling mellan det som händer i hjärnan, i kroppen och vad kvinnans kön, fittan, vaginan, yonin, utsätts för.

Forskarna Rellini och Meston har undersökt hur kvinnor som blivit utsatta för någon form av sexuellt våld  och får titta på erotisk film eller till och med får träna fysiskt reagerar annorlunda rent psykologiskt på att se filmerna eller träna, jämfört med kvinnor som inte har blivit utsatta. Och så ger Wolf fler märkliga samband mellan övergrepp och rent biologiska problem som våldsutsatta kvinnor kan råka ut för.

Dessa förändringar sker redan hos kvinnor som utsatts för våldtäkter som inte är våldsamma. (Tänk dig kvinnan som går med på sex mot sin vilja för att inte störa husfriden).
– Det innebär, skriver Wolf, att det inte går att säga att det finns “ickevålds”-våldtäkter, eftersom all våldtäkt skadar kvinnor.
Och Eve Ensler menar att våld mot kvinnor är den viktigaste politiska frågan på dagordningen - eftersom vi bär halva himlen.
Min erfarenhet är att den skada som kvinnor kan få av våldtäkter inte är oåterkallelig. Det går att återhämta kreativitet och att känna lust igen. Jag har personligen gjort den resan. Det är ett av skälen till att jag ordnar yonikvällar för kvinnor - intima rum där det går att tala om sexualitet, relationen till det egna könet och vad kvinnornas kön varit med om - både i sorg och glädje.
Det är också ett skäl till att jag kallar mig kärlekskrigare. Vi behöver en värld där kvinnor kan leva fullt ut och där också sexualiteten är självklar.Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

Related

sexualitet 2337264869603274031

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Jag skulle vilja hjälpa kvinnor att släppa sina blockeringar och få dem att blomma upp. Att förvandla grå möss till lysande gudinnor vore något som jag skulle vilja medverka till.
  Jag tror också att kroppen skulle få mer balans, när spänningar släpper och sjukdomar skulle förhindras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ta tillbaka sin sexualitet är läkande, självklart. Och världen behöver människor som är fria från blockeringar. Det gäller givetvis också män. Jag gör ungefär samma analys som du... balans etc.

   Radera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item