charlottecronquist

Sexualitet: Du behöver beröringAlla människor behöver beröring, du med. 
Ändå kanske du underskattar beröringens kraft, betydelse i allmänhet och betydelse för njutning i synnerhet.
Jag brukar säga att sex är så mycket mer än in och ut, eller att sikta på målet. Dimensionen beröring kan skapa väldigt mycket njutning, bara du är där.

Först av allt. Du behöver ingen annan för att bli berörd. Det räcker med dig och din egen kropp. Sedan kan det vara så att beröra och bli berörd tillsammans med någon annan kan kännas härligare, än solonjutandet.

Ibland när jag ser filmbilder som skildrar sex känns det som att människorna inte riktigt är där. Det är som att de är maskiner ur vilka det kommer ljud, som rör sig stötigt och där fokus är på kroppens öppningar.
Det kan handla om mesta möjliga njutning, på kortast möjliga tid.
Även om detta kan ge även åskådaren möjligheter till snabb njutning, så känns det som att något saknas: Närvaro och kärleksfull beröring.

Min erfarenhet är att det effektiva och snabba visst kan ge njutning, men att det ibland kan känna lite fattigt, lite platt och att det efteråt kan komma en känsla av tomhet, besvikelse, brist på energi.
Var det inte mer än så?

Om du adderar beröring, närvarande beröring i det sexuella mötet händer något annat, något mer. Det är som att huden aktiveras och som att den sänder ut njutningssignaler till fler delar av kroppen.
Men sinnlig beröring som sker där du som ger verkligen är närvarande och där den som tar emot vågar göra det, kan höja njutningskänslan rejält.

Om inte annat så är det rent allmänt skönt, tycker jag, både att röra vid någon annan eller att ta emot beröring. Många kroppar törstar efter beröring.

När jag anordnar kurser för kvinnor brukar jag låta en stunds beröring ingå.
Varje kvinna får en stund då hon blir berörd, på det sätt hennes kropp önskar och på det sätt givarna vill ge.
Just den här beröringen brukar vara innerlig, men inte sexuell, och ändå... så ser kvinnorna så är det som att kvinnorna mjuknar upp, både av att ge och ta emot.
Det är som att det sker en kollektiv avslappning i rummet.

Jag brukar säga att näst sex är massage det bästa jag vet.
Jag älskar verkligen beröring.

Träna på beröring och träna på att göra det i närvaro.
Med det menar jag att du har ditt fokus i beröringen.
Du rör med handen vid någons mage och du är där med hela dig, i handens rörelse - istället för att tänka på något annat.
Närvaron känns för den som tar emot och den gör att beröringen känns ännu skönare. Du kan också testa på sig själv. 

Den 22 april finns det möjlighet för dig att under en dag närma dig tantra på ett lekfullt sätt. Beröring ingår som en självklar del. Kursen kräver inga förkunskaper, den är öppen för alla som är nyfikna på kombinationen närvaro, beröring, andning, ljud och rörelse kan skapa.  Kursen äger rum centralt i Stockholm. Här kan du läsa mer. 

Charlotte Cronquist är kärlekskrigareLove is the answer

Related

sexualitet 2963471264734001871

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item