charlottecronquist

Veckokrönika: När får du hjälp av ett geni eller en demon?Vad är det som gör att så många kreativa människor går under?
Ett skäl är att de tror att de måste pressa all kreativitet ur sig själva.
Något magiskt kan hända när en släpper taget om det och tar emot hjälp från något som är större än en själv.Många av mina texter och annat jag skapar kommer från något som är större än jag själv. Vad detta är kan jag inte säga, för jag vet inte.
Det brukar börja med att jag får en ingivelse och så följer jag den.
Ingivelsen kan vara ett ord som jag plötsligt ser framför mig och jag vet ögonblickligen att jag behöver teckna ner det. Det är också ganska vanligt att ord och tankar kommer när jag står i duschen och jag vet att jag snabbt måste teckna ner några nyckelord för att inte tappa dem. Det är jämförbart med att fånga en dröm, som är på väg att slinka ur minnet.
På senare år har jag blivit allt mer medveten om att jag ganska ofta får tillgång till något som är större än jag själv. Det är som att jag öppnar en kran och tar emot orden som kommer, eller som att huvudet öppnar sig och jag tankar ner ord eller tankar som strömmar in.
Det som krävs av mig är att jag har tillit – att jag tillåter den där strömmen av kreativa tankar – och att jag gör min del av jobbet.
Det finns saker som jag har tagit emot som jag omöjligen kan ha skapat helt själv – och det känns riktigt skönt.

När författaren Elizabeth Gilbert skrivit dundersuccén Eat, pray, love, kraxade olyckskorparna runt henne och sa: ”Du kommer aldrig att skapa något lika stort igen”. Det fick henne att börja fundera på vad kreativitet är och varifrån den kommer. Jag har lyssnat på hennes TED talk på det temat fyra gånger.
Där hon berättar om att man i antikens Grekland menade att det fanns daemons som kreativa människor fick tillgång till. I antikens Rom kallades samma fenomen geni, eller ”genious”. Det var alltså som något som fanns vid sidan av den kreativa människan. En person var inget geni, men hade tillgång till ett geni. 


Och det är vad som då och då händer i min kreativa process. Det finns saker som jag har åstadkommit som jag menar att min lilla fysiska varelse inte skulle kunna göra själv.
Så nu ska du få ett av de mest tydliga exemplen på det som jag har varit med om.

Bakgrunden är att jag i flera år hade varit med i det årliga projektet #blogg100 – som innebär att deltagarna bloggar 100 dagar i rad. Detta år hade jag bestämt mig för att inte vara med, eftersom jag stod mitt i en skilsmässa, med husförsäljning och var i kris. Jag hade inte kapacitet att vara med.
En morgon står jag i duschen när jag hör en röst säga:
– Du ska vara med i blogg100.
– Nej det ska jag inte.
– Jo det ska du.
– Nej det är omöjligt.
– Jo, det ska du och du ska göra 100 meditationer om kärlek.
– Nej, det är helt omöjligt, jag kan inte göra 100 meditationer om kärlek... (och sa hade jag en rad med invändningar).
– När du går ut ur duschen tar du fram ett papper och skriver 100 ord under varandra – de blir början till dina meditationer. Sedan har du material du kan återanvända. Senast i morgon kväll ska du ha gjort klar de första 20.
– Det går inte, jag kan inte, jag vill inte.
– Jo, det ska du.

Så efter detta samtal med vem det nu var. Deamon? Geni? Spirit? Så klev jag ur duschen, skrev 100 ord och en dag senare hade jag gjort de första 20. Jag fullföljde och skrev 100 meditationer om kärlek.
Som jag ser det var det inte jag som gjorde hela jobbet. Det hade jag inte klarat. Men det är fascinerande att se vad som händer i samarbetet med något som är större än en själv.

Vad har du för erfarenheter av det?

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer


PS: Här är den första meditationen om kärlek. 

Related

veckokrönika 4845109311258675666

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Impulser kallar jag det :) Och det har jag varit med om massor. Vissa agerar jag på, andra inte. Gissar du är glad att du agerade på att göra blogg100.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna, just då var det inte viktigt att vara med i blogg 100, det var roligare att se att jag kunde "göra" något jag själv ansåg vara omöjligt, nämligen så många meditationer om kärlek.
   Vem skapar impulsen i dig, tänker du?

   Radera
 2. Jag vet inte hur jag ser på det där med "något större än en själv". Men jag har som mål att blogga nästan varje dag, och ibland känns det närmast omöjligt att komma på något. Men det blir något ändå, nästan varje dag, om jag inte ger upp. Ett inte alltför osammanhängande inlägg. Jag är nog lite tråkig, för jag tänker på det som uthållighet, hårt arbete och lång och mångsidig erfarenhet av att skriva. Jag har en tränad skrivmuskel helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eva, jag är också en superuthållig skribent, har skrivit professionellt i mer än 35 år. Och det är grunden för mig. Men ganska ofta så får jag ingivelser från "ingenstans" och då är det som att texterna skriver sig själva. För mig är det svårare att skriva tex en bok - själva grunden, konceptet - utifrån något som jag "tänker ut" - det behöver flöda av sig själv för att bli riktigt bra. Och det är hjälpen med flödet som ingår i det jag beskriver i inlägget. Till det kommer en väldig massa hårt arbete, som även Elizabeth Gilbert talar om. <3

   Radera
 3. He he he - jag har styrelsemöte varje morgon med ... ett gäng som hjäper mig med allt. Vuxen-molgans typ ;-) Himla bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det häftigt. För mig kommer oftast ord, men ibland hör jag som en röst, andra gånger är det en stark känsla - en del av detta är väl intuititonen, men det häftiga är att ha tillit till att det bär. Ibland när jag i efterhand läser mina texter tycker jag att de är bättre än jag förmår och jag fascineras av detta. Då känns det verkligen som att jag har hjälp av något mer.

   Radera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item