charlottecronquist

Sommarläsning och sommarlyssning... om att möta nya världar och njut av det

 Den senaste tiden har jag lyssnat mycket på ljudböcker. Lite av en slump upptäckte jag Denise Rudberg och fascinerades, ville fortsätta läsa.

I dag lyssnar jag på hennes Sommar i P1 och då känns det som att jag får gå in bakom kulisserna. Spännande och gripande.Som jag älskar att ta mig in i världar som andra skapar. Jag har nog älskat episka berättelser sedan tiden då jag sög på tummen.

Jag slukade Enid Blytons Fem-böcker. Jag föreställde att jag var bortadopterad och en svensk variant på Anne på Grönkulla. Trädet utanför fönstret var beviset. Redan som elvaåring hade jag börjat läsa Sagan om ringen och innan jag var 20 hade jag läst igenom serien tre gånger, varav en på engelska.

Dessa berättelser. Dessa möjligheter att kliva in bland alver och jättar, men också vara med barn på äventyr, eller drömma mig bort till något annat.

Jag har lätt att förflyttas till de andra världarna. Det är som att jag kliver in i böckerna och lever i dem. Och det funkar också förvånansvärt bra med ljudböcker.


För en rad år sedan läste jag hela Terry Goodkinds serie om trollkarlen Richard och hans sword of truth. I den serien fanns magi, drakar, trollkarlar, ont och gott och en massa annat. Jag gissar att jag läst närmare 6000 sidor (tio tegelstenar sammanlagt) och trots att jag har svårt för ond bröd död, kunde jag inte låta bli att fullfölja läsningen. Men eftersom jag lever mig in i handlingen så mycket, kunde det gå månader mellan kapitlen, mest för att jag ville slippa läsa om hur någon jag gillade skulle grillas över öppen eld eller något annat läskigt.


Förra sommaren lyssnade jag på Karin Smirnoffs sommarprat. Det skedde samtidigt som vi reste genom Västerbotten. Det var nästan som att Jana Kippus ande var med oss. Det var bara det att jag ännu inte hade läst Kippu-sviten. Jag kunde inte riktigt relatera till figurerna som Smirnoff talade om. Jag förstår i dag att de ändå skapade en längtan i mig.


När jag upptäckte att jag kunde låna de två första Kippu-böckerna som ljudbok på bibblan kändes det så bra. Jag föll rakt in i den värld Smirnoff skapade. Jag följde Jana, Bror, Far och Mor… Alla de namnlösa och de med namn. Och jag drogs in i berättelsen delvis tack vare Lo Kauppis kongeniala inläsning.


Den gången kom alltså sommarpratet före läsningen. Jag undrar hur jag skulle uppfatta Karin Smirnoffs sommarprat nu, med boksviten i mitt system?


Det var också den serien som ledde till att jag skaffade en ljudboksapp. Jag ville läsa den tredje och sista delen i serien, som inte fanns på biblioteket, och valde en prenumeration på Storytel. 

Ja, så hittade jag den ena boken efter den andra. Jag märkte hur svårt jag har för somliga uppläsare och hur mycket jag kunde uppskatta andra. Och att uppläsare kan växa med uppgiften.


Jag råkade börja lyssna på den första boken i Denise Rudbergs senaste bokprojekt Kontrahenterna. Snabbt lyssnade jag igenom de tre första delarna (alltså, jag vet inte om det kommer fler, men jag skulle vilja ha en fortsättning) och jag blev nästan förälskad i personerna hon skildrar. Andra världskriget. Kvinnor med hemliga uppdrag. Överklassmiljöer. Tyskvänlighet och tyskhat. Spioner. Svek. Klassresor. Flykt. Rädsla. 

Ja, den hade så mycket. Och jag ville läsa mer, så jag hittade första boken i Marianne Jidhoff-serien och har, några dagar senare, lyssnat igenom de första tre. Så nu ska jag vila lite, för att inte helt försvinna in i den värld Rudberg skapar.

Jag ser att Denise Rudberg har sommarpratat. Någon skriver att hon faktiskt talar allvar och att det inte blir något elegant crime-babbel. Och jag blir nyfiken. Så jag lyssnar. 

Då får personerna i böckerna plötsligt liv. Jag har hur hon lånat egenskaper och delar av levnadsöden från egna och släktingars erfarenheter. Det känns nästan som att jag sitter i soffan bredvid henne och hon berättar för mig.

Sommarprogrammet ramas in av berättelsen om hur Denise Rudbergs mamma i praktiken upphörde att vara mamma när Denise var 15 år och den sorg och alla de frågor som det get upphov till. Hon berättar om en tragedi, där vi som lyssnar får fylla i detaljerna. Jag gissar att hon vägt orden på guldvåg, noga med att inte lämna ut någon annan, noga med att inte svärta någons minne och samtidigt villig att visa vad förstörda relationer kan leda till. 

Denna kombo - lyssnandet på böckerna och på ”verkligheten” har gjort mig ännu mer intresserad och nyfiken. Jag tror bevars att jag också gillar elegant crime… och jag tycker det är lite roligt att Karla Frukt på Karlavägen 72 figurerar. Mormor bodde två trappor upp.Charlotte Cronquist är kärlekskrigare

Love is the answer


Related

världen 8703842157964696945

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item