charlottecronquist

Varför görs den nakna kroppen till minerad mark?

Jag föddes naken. Det gjorde du med. Alla andra också.
Ändå finns detta märkliga förhållande till kroppen.
Som att vissa delar av den skulle vara oanständiga, måste gömmas undan, måste skyddas... från andras blickar, från andras längtan, från andras normer, från idéer om hur något bör vara.
När jag tittar mig omkring på badstränder känns det som att trenden går mot mer täckta kroppar.En man joggar långsamt längs en strand på USA:s västkust. Han bär ett par åtsittande badbyxor. Stranden är fylld av människor som tycks skydda sig både från solen och andra människors blickar. De bär visserligen ganska ofta ett par små badbyxor eller bikinisar, men över det syns tältliknande shorts eller badklänningar, som döljer kroppens former.

Den joggande mannen möts av kommentarer av typen ”se till att vara anständigt klädd när du springer på stranden”. Det är samma strand där det 20 år tidigare befann sig män och kvinnor i minimala badkläder, med string för båda könen och kvinnor som badade topless.

En liknande trend kan jag se här hemma. Det är inte ovanligt att jag på badhus ser unga män som kliver i badet iklädda kalsonger/badbyxor täckta av de där långa skjortsen. Ytterst sällan ser jag kvinnor bada topless och det är som att bikinitrosorna får allt mer tyg.

Samtidigt pågår ett offentligt samtal om att ha separata badtider för män och kvinnor. Ett av skälen tycks ha fött aungefär vid samma tidpunkt som de svenska landskapslagarna nedtecknades, alltså före det vi brukar kalla medeltiden. Det var då kvinnofrid skrevs in lite här och var i landskapslagarnas texter, eftersom kvinnor redan då utsattes för sexuellt våld och sexuella kränkningar. En nödvändig och viktig lagstiftning.

Men vilken är egentligen kopplingen mellan synlig hud och kränkningar? Vad är det som gör att samhällsklimatet backar till åsikter om skydd som varit som bortblåst under andra hälften av 1900-talet, då både mäns och kvinnors kroppar var mer tillåtna att skådas i det fria?

Inte sällan hör jag argument som handlar om att kvinnors kroppar behöver skyddas extra mycket eftersom det kommer människor till Sverige från länder där det finns en annan kvinnosyn än vår.

Det är i den kontexten kraven på separata badtider kommer. Det är som att de som är rädda för kropparna och vad vi kan göra med de nakna kropparna tar skydd bakom andra, bakom ”dom” som antas ha svårt att respektera kvinnofriden.

Jag ryser.

Det skulle bli någorlunda hyfs i samtalet om den som hävdar rätten till människofrid skulle ha ett perspektiv som inkluderar dem själva.

När argumentationslinjen precis under ytan antyder att män är djur, bör inte det argumentet gälla också den som pekar finger åt andra?

När någon säger: ”Vi måste skydda kvinnor från att bli tafsade på (eller hur argumentet nu ser ut) och det kan vi bara göra genom att se till att kvinnor inte badar samtidigt som män, eller är ute och promenerar kvällstid” så anar jag en världsbild som jag hade hoppats var utdöd sedan länge.

För det sättet att argumentera säger, åtminstone i mina öron, att män är djuriska varelser som inte kan tämja sina lustar och när de ser ett naket bröst, ett ben, en rumpa eller ett kön, så bara måste de ta kvinnan.

Det är argument som säger att kvinnor behöver gömma sig för att skyddas från de kåta männen som bara går på instinkt.

Ur mitt perspektiv är det så många fel på det sättet att resonera. Det är kränkande för män, för kvinnor och för alla andra. Det bygger på idén om att vi behöver skydda oss ifrån varandra, åtminstone de djuriska instinkter vi har och därmed gömma det röda skynket som skulle kunna trigga igång jaktinstinkten.

Men om vi nu ser människor som jämställda, som tänkande varelser, som varelser som är födda i nakna kroppar, som har rätt till sina kroppar, som har rätt att älska, som har rätt att vara sig själva ... då behöver vi skapa ett samhälle som bejakar det och där vi har samma frihet till våra kroppar, oavsett hur de är utrustade.

Det betyder givetvis inte att vi alltid ska visa hela kroppen. I vårt kalla land vore det ju idiotiskt att gå naken eller halvnaken när snön yr. Det är ganska sällan som jag känner för att vara naken och jag har inget behov att provocera eller chockera. Jag brukar försöka klä mig som det passar i situationen. Men just på stranden, i solvärmen, känns det naturligt att ha inget eller bara lite tyg som täcker min kropp.

Samtidigt vill jag inte att någon ska beordra mig hur jag ska klä mig. ”Täck ditt huvud”, ”ha en kjol som når över knäet” kan provocera mig om det sägs i Sverige. Om jag däremot står vid ett hinduiskt tempel som föreskriver en viss klädkod, så följer jag den.


Det är också viktigt för mig att säga att det är självklart för mig att den som gör våld på friden, genom kränkningar eller våldtäkt, ska bestraffas – det är denna idé om ”förhandscensur” som jag är ute efter om att vi anpassar oss till oskrivna normer och regler, som i dag tycks gå mot att vi ska bylta på oss allt mer, för att skydda oss mot en smygande fara.

Jag vill leva i ett samhälle där jag har rätt till min kropp, där jag kan visa hur mycket jag vill av den, där jag kan bada naken, halvnaken eller med alla kläder på. Jag vill leva i ett samhälle där jag inte anses bjuda in till sex för att jag har en kort kjol eller ett linne på mig. Jag vill leva i ett samhälle där rättsväsendet behandlar våldsutsatta män och kvinnor lika och inte glider in i den medeltida jargongen som säger... ”ah men erkänn, du var ju packad, du ville ju ha sex, varför annars den korta kjolen...” Jag vill leva i ett samhälle där män, kvinnor och alla andra blir respekterade för dem de är och där vi ser oss, alla, som människor som har möjlighet att fatta rationella beslut, också i det fall vi känner attraktion till någon annan.

 • Vad blir följden om kvinnor och män separeras allt mer? Om vi kryper tillbaka till gammaldags normer och värderingar?
 • Vad händer med kvinnans frihet då? Vad händer med synen på mannen då?
 • Vad händer med relationen mellan män och kvinnor? 

Jag vet inte. Jag fortsätter bada naken där det är tillåtet och väljer  korta kjolar när jag känner för det. Jag utgår ifrån att jag blir respekterad oavsett klädstil.


Charlotte Cronquist är kärlekskrigare.
Love is the answer.

Gå gärna hennes webbkurs Älska kroppen.

Related

livet 2793135808150748626

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Rekommenderar för orgasm!
  Kamagra www.intimleksaker.se
  Sexleksaker www.intimleksaker.com

  SvaraRadera
 2. Tack för dina reflektioner! Jag istämmer helt dina tankar. Vi måste undvika att komma åter till gamla konventioner. Det vore allvarligt för kvinnors (men också mäns) frihet. Den frihet och jämlikhet man känner när man t.ex. badar naken tillsammans med sina kompisar under en hajk på fjället eller en cykeltur i skogen. Det fodrar respekt och det utvecklar tolerans för våra olikheter. Låt oss göra det också under kommande år!

  SvaraRadera
 3. Citat frå dig: "Jag fortsätter bada naken där det är tillåtet" Är ofta i Sverige (eget hus i Värmland), men er osäker på vad som är tillåtet. I Danmark får man vara naken vid alla strander sen 1976 och i statsskog sen ett par år. Jag tror inte att man är lika liberal i Sverige även om det finns flera ställen att vara det???

  Bara jag
  Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det är okej att vara naken så länge ingen annan störs - så om jag är ensam på en strand ska det gå bra, eller om ett nakenbad är utmärkt... men annars så finns nog en del märkliga regler om förargelseväckande beteende eller sexuella trakasserier.

   Radera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item