charlottecronquist

FÖRSTÅR DU DIG PÅ TANTRALINGOT?




”Min kundalini öppnades när någon la handen på mitt muladhara chakra”  ”Min yoni är helig.” ”Vi hälsar varandra med namaste här.” ”Detta yantra kan du använda när du gör en puja”.


Förstår du inte vad jag pratar om? Då är du inte ensam. Det finns ett tantralingo, uttryck som används i tantra, som kan vara svåra att förstå, för den som är ny.


Det är lätt att känna sig exkluderad, eller i alla fall att man inte riktigt passar in, när man inte förstår vad människor pratar om eller när folk använder termer man inte känner igen.


Jag vill bidra till att tantra blir mer inkluderande, också för dig utan tidigare erfarenhet av tantra.


Jag minns en gång i Indien, vi var på tantrakurs i Goa. Ledaren var utbildad i Agama tantra (som jag inte vet så mycket om) och mitt  bestående intryck var att ledaren ville visa att han var typ mer upplyst än oss. Tantra kommer ju från Indien och en hel del termer som används i tantra kommer från det uråldriga språket sanskrit. På just den här kursen svängde sig den mycket allvarliga kursledaren med en massa termer på sanskrit, vilket gjorde det svårt att hänga med för nybörjare.

Han sa också med stort allvar i rösten: ”The ultimate goal with tantra is enlightenment”.


Jag kände mig rätt urlakad efteråt. Jag visste att jag skulle hem och fortsätta ge kurser, men jag behövde ett nytt namn. När jag såg solen gå ner i havet efter kursens slut fanns svaret där. ”Lekfull tantra” - var det jag skulle skapa. Jag skulle skapa något som var lekfullt, livsglatt, inkluderande, lätt att förstå. Jag insåg att jag vill visa att tantra kan vara något för alla, att det inte behöver vara så allvarligt och syftande mot att nå andliga djup och bli upplyst.


Det finns en viktig andlig dimension i tantra, det är sant. Du kan så småningom verkligen få känslan av att vara en del av något större, när du exempelvis känner energi strömma genom dig. Du kan uppleva hur allting hänger ihop. Du kan komma i kontakt med djupare dimensioner. Just de sakerna är det svårt att lära ut, de behöver erfaras.


Du kan också börja uppleva livet mer, när du är mer i nuet, när du upplever dina sinnesförnimmelser, när du testar olika tantraövningar. 


Jag strävar efter att använda så lite tangolingo som möjligt i mina kurser och onlineprogram. Jag vill bidra till att du känner dig inkluderad. Ändå är det bra att känna till en del av orden! Så här kommer några ord.


Namaste :
Om du besöker ett hinduiskt land, kommer du att höra ordet namaste många gånger. Det är det vanligaste sättet att hälsa på.
Namaste används också som hälsningsfras i tantra och yoga.
Ordet är sanskrit och kommer från “namah”, som betyder “att buga, lydnad, beundran och ordet “te” som betyder “till dig”.
När du säger namaste så menar du ungefär  “jag ser det gudomliga i dig” . I hälsningsfrasen ingår att du för ihop händerna och bugar inför den andre personen.

Det innebär alltså att namaste är ett vackert sätt att hälsa på varandra och hälsningen sker utan fysisk kontakt med den andre personen.


Chakra: Energipunkter i kroppen - oftast pratar man om sju energipunkter och på svenska kallas de rotchakra, sexchakra, solar plexus, hjärtchakrat, halschakrat, tredje ögat och kronchakrat. Varje energipunkt har en koppling till en körtel i kroppen. Om energi kan flöda genom en persons energipunkter, kan hen få en energiorgasm.


Yoni: Det tantriska namnet för kvinnans kön och betyder helig plats. Yoni betyder också livmoder, vulva, ursprung och källa.


Lingam: I tantra menar en att en kuk blir en lingam när en man har blivit medveten om sin gudomliga aspekt.


Kundalini: Enligt hinduimen är kundalini en spole av energi som finns längst ner i ryggraden. Den kan väckas genom andlig utveckling och kan stiga längs ryggraden och bilda en ”orm” av energi som når genom alla chakran. I dag är det populärt med workshoppar som ska "öppna kundalinin". 


Puja: En tantrisk ritual.


Yantra: Yantra är en geometrisk symbol som man kan fokusera på under meditation. Roten kommer ur sanskritordet yan, som betyder form, och tra som betyder befria.


Det finns ju fler ord - men detta får räcka för nu.


PS: Muladhara chakra är sanskritnamnet för rotchakrat.




Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer



Och strax börjar höstens tantrasäsong:




Höstens kurser sker i Stockholm.

20 september startar Lekfulla tantrakvällar - där du som är 50+ är extra välkommen

Det sker sammanlagt fem kvällar och du kan gå en enstaka eller alla fem, som en kurs.


21-22 september sker första helgkursen Lekfull tantra - som passar både nybörjare och dig som har tidigare erfarenhet av tantra.


27-29 september sker höstens första parkurs - ta med dig din partner, eller någon du vill leka tantriskt med under en helg.





Related

tantra 5925571408022945226

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

onlinekurser
Charlotte Cronquist erbjuder onlinekurser om tantra och relationer.

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item